Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Latinoamerikanci traže veću zastupljenost u kabinetu Baracka Obame

Piše: Bojan Klima

Za pobjedu Baracka Obame na predsjedničkim izborima bili su vrlo važni glasovi Amerikanaca latinoameričkog podrijetla. Njihova podrška bila je odlučujuća u čak četiri savezne države u kojima je 2004. pobijedio George Bush – na Floridi te u Coloradu, Novom Meksiku i Nevadi.

Iako su proljetos, na izborima za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke podržali senatoricu Hillary Clinton, glasači južno-američkog podrijetla su na nacionalnim izborima uvjerljivom većinom glasali za Baracka Obamu. On je dobio dvije trećine njihovih glasova.

Organizacije koje okupljaju ljude podrijetlom iz Meksika i drugih zemalja Latinske-Amerike kao i autohtono američko stanovništvo hispaničkih korijena sada traže da im se Barack Obama oduži. Prema pisanju dnevnika Washington Post, ova zajednica želi da u kabinetu koji ima 20 članova budu najmanje dva, a najviše četiri ministra latinoameričkog podrijetla.

Najveće šanse da se nađe na visokom položaju ima guverner Novog Meksika Bill Richardson – bivši kongresmen, veleposlanik u Ujedinjenim narodima te ministar energetike u vladi Billa Clintona. On se spominje i kao mogući državni tajnik. Od ostalih istaknutih Latinoamerikanaca tu je Federico Pena, bivši ministar promet, koji sad ovih dana važnu ulogu u organiziranju tranzicije s jedne predsjedničke administracije na drugu. U timu Obaminih savjetnika za gospodarstvo je i Antonio Villaraigosa, gradonačelnik Los Angelesa, kojem bi također, možda, mogao biti ponuđen visoki položaj u Washingtonu - piše washingtonski dnevnik.

Nakon Amerikanaca europskog podrijetla, Latinosi su najveća etnička skupina u Sjedinjenim Državama. Oni su u demografskom smislu i najperspektivnija skupina – broj im brzo raste ne samo zbog useljavanja već i zbog visokih stopa nataliteta. 'U rekordnom su broju izašli na izbore, podržali Baracka Obamu, i sada je red da i njihovi predstavnici budu uključeni u odlučivanje na najvišoj razini' – kaže Rosalind Gold, direktorica profesionalne udruge koja okuplja Latinoamerikance zaposlene u državnoj upravi.

O važnosti etničkog, rasnog i spolnog pluralizma na najvišoj državnoj razini, govorio je nedavno i John Podesta, bivši predstojnik ureda predsjednika Billa Clintona. 'Kvaliteta kandidata je najvažniji kriterij. No, uz nju, važno je postići i pluralizam što se tiče rase, etničkog podrijetla, spola, kao i ravnotežu između raznih regija naše zemlje' – rekao je Podesta. On je naglasio da će se jedino tako ispuniti izborno obećanje Baracka Obame, a to je da na najviše položaje u vladi trebaju doći novi ljudi koji će - okupljeni svi zajedno - 'izgledati kao Amerika'.


Post je objavljen 14.11.2008. u 05:11 sati.