Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Washington - grad u tranziciji

Piše: Bojan Klima

'Amerika ima samo jednog predsjednika' – upozorio je netom nakon izborne pobjede Barack Obama, podsjećajući da on u Bijelu kuću službeno ulazi tek 20. siječnja 2009. Sljedećih deset tjedana Washington će biti 'grad u tranziciji' – aktualna će administracija postupno prenositi ovlasti na sljedeću.

Budući predsjednik će imenovati ministre u svom kabinetu te najbliže suradnike i savjetnike koji će s njim raditi u Bijeloj kući. Desetke vladinih ustanova – ministarstva i agencije – posjetit će članovi tranzicijskog tima budućeg predsjednika, kako bi se upoznali sa sadašnjim trenutkom u njihovoj djelatnosti. Mnogi članovi Obamina tranzicijskog tima već su radili u vladinim ustanovama, većinom u administraciji Billa Clintona.

Prema agenciji Associated Press, na prijenosu ovlasti s jedne administracije na drugu radit će sljedećih deset tjedana 450 ljudi. Proračun tranzicijskog tima je 12 milijuna dolara. 5.2 milijuna od te svote podmirit će država, a ostatak privatni donatori.

Stephen Hess iz washingtonskog Instituta Brookings dobro poznaje funkcioniranje savezne uprave. Ovaj bivši djelatnik Bijele kuće za mandata Dwighta Eisenhowera savjetuje svakoj novoj administraciji da u reorganizaciju neke vladine ustanove ili ministarstva krene 'tek kada se dobro upozna s njezinim problemima' – jer bi se u protivnom moglo dogoditi da zaposleni reorganizaciju sabotiraju. Stephen Hess također predlaže 'novim ljudima' da slušaju ono što im o funkcioniranju birokracije žele reći njihovi prethodnici. 'Problem je u tome što nova administracija često nema strpljenja da ih sasluša' – napisao je Stephen Hess u dnevniku Washington Post.

Od svakog se novog predsjednika očekuje da 'zbrine' odane suradnike iz izborne kampanje. 'Lojalnost' ili 'stručnost' – to je dilema svakog američkog predsjednika na početku mandata, pri izboru najbližih suradnika kao i čelnika brojnih vladinih ustanova. Stephen Hess smatra da predsjednik treba odvagnuti važnost i lojalnosti i stručnosti, no upozorava da je najopasnije isključivo se orijentirati na nagrađivanje 'odanih', jer na kraju, predsjednik sam ispašta zbog njihove, moguće nekvalificiranosti za posao.

Visoki dužnosnici nove administracije stupaju na dužnost tek kada njihovu nominaciju potvrdi Kongres. 'Ako u prvih nekoliko dana postane očito da Kongres ima problema s nekim od kandidata, da će bitka oko konkretne nominacije biti duga, predsjednik treba po brzom postupku odustati i predložiti drugog kandidata' – piše Hess.

I na kraju, Stephen Hess novom predsjedniku savjetuje da 'odgovornost u kreiranju politike nikada ne daje osobi koju ne može otpustiti'. Ovaj je Hessov savjet inspiriran odlukom Billa Clintona iz ranih devedesetih da formuliranje vladina plana reforme zdravstvenog osiguranja povjeri svojoj supruzi, Hillary Clinton.

Plan je u Kongresu neslavno propao – no odgovorna osoba za ovaj projekt, naravno, nije mogla snositi posljedice za ovaj neuspjeh, piše Stephen Hess.


Post je objavljen 12.11.2008. u 04:15 sati.