Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Kad manjinska pripadnost prestane biti presudna

Piše: Žorž Crmarić

Zašto pripadnik višemilijunske madžarske manjine u Rumunjskoj ne bi mogao zauzeti predsjednički položaj u Bukureštu? Zašto Kurd, da Armence i ne spominjemo, ne bi mogao postati predsjednikom Turske, ili Alžirac Francuske?

Pitao sam ovog vikenda dopisnicu AFP-a iz Berlina, Njemicu Harriet, koja je pratila predsjedničke izbore ovdje u Washingtonu - kad će Nijemac turskog podrijetla, čiji je, recimo, djed doselio u Njemačku, imati šanse postati kancelarom? Istina, o jednom se Nijemcu turskog podrijetla sve više govori u Zelenoj stranci, ali dolazak na najviši položaj će za one koji nisu "čisti Nijemci" biti stvar snova - odgovorila mi je Harriet.

Takvi snovi su se u Americi ostvarili kad je s velikom prednošću u glasovima birača sin Kenijca i majke Amerikanke, bjelkinje, izabran u Bijelu kuću. Ne zato što je crnac, niti zato što nije crnac, nego zato što "preplanulu boju" Obame - kako ju je nazvao Berlusconi - većina Amerikanaca nije smatrala relevantnom, a kamo li ključnom, ili odlučujućom.

Unatoč obilju pokušaja da se birače zastraši čestim podsjećanjem da je Obamino srednje ime Hussein - ne bi li se kod običnog puka isprovocirala asocijacija Obame (ili Osame, kako su neki kao slučajno govorili) s islamističkim ekstremistima i teroristima - čak 78 posto američkih Židova je glasalo za Baracka (Husseina) Obamu. 54 posto američkih katolika je glasalo za njega. 45 posto protestanata je glasalo za Obamu, istina 9 posto manje nego za McCaina, ali je zato 73 posto "ostalih" - svih boja, vjera i nevjera dalo povjerenje Obami.

Presudno u odluci Amerikanaca da Baracku Obami prepusti kormilo države u sljedeće četiri godine je poistovjećivanje generacije mladih, pa i onih srednjih godina, s njegovim pozivima na promjene - ekonomske, socijalne, vanjsko-političke... Zato je 66 posto mladih Amerikanaca u dobi od 18 do 29 glasove dalo Obami. Čak i ako se izdvoje bijelci iste starosne grupe, njih je 54 posto glasalo za Obamu. I još jedan značajan statistički podatak: 69 posto onih koji su prvi put izišli na birališta - glasalo je za Obamu.

Iako je netko svojedobno rekao da "postoje mala laž, velika laž i statistika", u nedostatku boljih i bržih pomagala u tumačenju rezultata američkih predsjednickih izbora, statistika puno toga otkriva. Otkriva prije svega zrelost Amerikanaca da nadiđu vjerske, rasne i druge predrasude - i to ne samo u svakodnevnom suživotu u ovoj zemlji useljenika, nego i u izboru svog predsjednika. U nadi da će ovaj veliki dogadjaj imati odjeka i drugdje u svijetu.



Post je objavljen 10.11.2008. u 01:13 sati.