Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kakgodokrenesuvjeksinaistom

Marketing

prijateljstvo na ispitu

Prijateljice nikad ne bi trebale dopustiti da ih dečko rastavi, zar ne? Hmmm, možda! Katkad je lakše reći nego učiniti!

Dečki katkad znaju biti prava gnjavaža, no kad veza s jednim dečkom počne uzrokovati probleme između tebe i prijateljice, vrijeme je da se zapitaš je li to vrijedno truda. Međutim, moguće je imati dečka i zadržati prijateljice! Teen ti savjetuje kako riješiti bolesti vezane uz prijateljice i dečka.

Situacija: Sviđa vam se isti dečko
Simptomi: paranoja, ljubomora, lupanje srca.
Prijateljica i ti priznale ste jedna drugoj da vam se sviđa isti dečko i vašem je prijateljstvu potrebna hitna pomoć. Kad god se pojaviš u krugu od 10 kilometara oko svoje simpatije, odjednom se tu negdje stvori i ona. Ako počne brbljati s njim, ti je poželiš počupati za kosu!
Dijagnoza: natjecateljski duh odjednom je obuzeo vaše prijateljstvo. Počinjete se osjećati nelagodno kad ste zajedno, tajite stvari i prestajete vjerovati jedna drugoj. Moraš računati s mogućnošću da on želi nju, a ona s idejom da se njemu možda svidiš ti. Prava je umjetnost ne dopustiti da to uništi vaše prijateljstvo.
Lijek: vas dvije u prvom ste redu prijateljice, a tek onda suparnice. Zato budite otvorene jedna prema drugoj i izbjegavajte zakulisne igrice kako biste ga osvojile. U slučaju zaljubljivanja nitko nije kriv. Ne možete optuživati dečka i ne možete odabrati u koga će se on zaljubiti. Obje imate pravo pokušati ga osvojiti, no raspravite to i donesite neki zaključak, na primjer: ili ćete ga obje pozvati van ili ga neće pozvati ni jedna. I koja god ga od vas dvije dobila, ona druga mora se s tim pomiriti.
* Ako ga ti osvojiš...
Budi vrlo oprezna kako je ne bi povrijedila. Sigurno ćeš poželjeti svojoj prijateljici ispričati kako ti je s njim, ali poštedi je intimnih detalja. Također obrati pozornost na to želi li uopće slušati o njemu.
* Ako ga ona osvoji...
Nemoj biti ogorčena. Ona ima jednako pravo izlaziti s njim baš kao i ti, a činjenica je da je on izabrao nju. Sada je vrijeme da se otkačiš od njega i svoje misli usmjeriš prema dečkima kojima se ti sviđaš. Možda će ti biti teško kad ih vidiš zajedno, ali nemoj ih izbjegavati i izgubiti kontakt s prijateljicom. Najvjerojatnije će njihova veza puknuti za nekoliko mjeseci, a dobra prijateljstva traju mnogo dulje.

Situacija: Ona je imala intimnne odnose, ti ne
Simptomi: osjećaj manje vrijednosti, neiskustva i nesigurnosti. Dosad ste sve radile zajedno, a tvoja je frendica odjednom otišla korak dalje i sada se ponaša poput Pink. Ne može prestati pričati o seksu, a ti se osjećaš kao da te je nadrasla. Boli!
Dijagnoza: ova situacija može prouzročiti veliki emocionalni procjep među vama. Ona se osjeća slavodobitno sa svojom "iskusnom" škvadrom, a ti se osjećaš zapostavljeno i tjeskobno. Kad ti se učini da je svatko u tvojoj blizini stupio u spolne odnose, počinješ se pitati nisi li jedina djevica na svijetu. Vjeruj nam - nisi!
Lijek: ona je možda pretjerano oduševljena novim seksualnim otkrićima, ali ni ti ne smiješ reagirati tako da se ona osjeća loše zbog toga. Ako prijeđe granicu dobrog ukusa, kratko, ali oštro je podsjeti da bi trebala poštovati tvoje odluke i osjećaje. Ako se pretjerano hvali, možda tako liječi vlastitu nesigurnost, pa se ne bi trebala pretjerano ljutiti. No, ono što nikako ne smiješ učiniti je spavati s bilo kojim dečkom samo kako bi je dostigla.
* Ako si ti stupila u spolni život...
Nemoj naglašavati kako ti to radiš, a ona ne. I dalje provodi vrijeme s prijateljicom kako bi se ona i dalje osjećala važnom. I, upamti, spolni odnosi nisu pokazatelj nečije zrelosti. Osim toga, spolni odnosi za mlađe od 16 godina nikako nisu prihvatljivi jer još nisi ni fizički ni psihički zrela.

Situacija: Zabrijala si s frendom
Simptomi: zbunjenost, nervoza, očajnička želja da doznaš što on misli. On ti je oduvijek prijatelj i ljubljenje s njim čini ti se posve prirodnim. Sada razmišljaš samo o njemu i više od svega željela bi prohodati s njim.
Dijagnoza: koliko god to zvučalo ne-seksi, prohodati s prijateljem velika je stvar s velikim posljedicama i prije nego što se upustiš u ljubavnu vezu, moraš dobro promisliti. Ako se među vama rodi ljubav, to će zauvijek promijeniti vaš odnos. Nećeš se u njegovu društvu osjećati neopterećeno kao prije, teško ćeš se izražavati i među vama će nastati nelagodna atmosfera.
Lijek: razgovaraj s njim o tome kako se osjećaš. Ne boj se priznati mu da ti se sviđa. Ako on ne dijeli tvoje osjećaje, prihvati to i izbjegavaj ga dok se ne ohladiš. Znamo, to je teško, ali zašto mučiti i sebe i njega? Okruži se svojim prijateljicama i, ako te on ne želi, pronađi drugog dečka koji će prepoznati tvoju vrijednost.
* Ako se on zaljubio u tebe, a ti u njega nisi...
Vježbaj kako ćeš se suočiti s njim. Stani pred ogledalo i pretvaraj se da razgovaraš s njim. Počni ovako: "Ne želim te povrijediti, ali željela bih ti reći što osjećam". nemoj ga odjednom početi izbjegavati - samo zamisli kako bi se ti osjećala na njegovu mjestu.

Situacija: Zapostavila te zbog svog dečka
Simptomi: usamljenost, razočaranje. Otkad je prohodala sa svojim dragim, nisi je vidjela tjednima. Čak ni posjet Zaca Efrona vašoj školi ne bi je odvojio od tog dečka. Stvar je još gora jer ga ne podnosiš ili si skužila da je pravi muljator.
Dijagnoza: jako je bolno ako ti se ne sviđa prijateljičin dečko ili te je ona zapostavila zbog njega. U tom slučaju prijateljstvo je na velikoj kušnji. Zapravo počinješ razmišljati možeš li se uopće više osloniti na nju.
Lijek: to što je tvoja prijateljica našla dečka ne znači da ti moraš sjediti kod kuće i plakati. Prihvati da u prvom trenu nisi na vrhu top liste njezinih prioriteta, ali reci joj koliko ti nedostaje vaše druženje. Koliko god možda sada bila ljuta jer te je zanemarila, imaj na umu da će kad-tad trebati nekoga od koga će posuditi majicu za izlazak, šetnju gradom i dobru prijateljicu (tebe!) kako bi preboljela prekid.
* Ako si ti našla novog dečka...
Uključi svoju prijateljicu u poneki izlazak s dečkom i njegovom ili vašom škvadrom. Tako se neće osjećati zapostavljenom, a i upoznat će tvoga deča. Osim toga, nađi se s njom nasamo barem jednom tjedno.


..teen..

Post je objavljen 04.11.2008. u 16:45 sati.