Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kakgodokrenesuvjeksinaistom

Marketing

Tattoo, pearcing...

... bojenje kose, ugradnja noktiju postupci su na koje se ne možeš odlučiti samo tako. Da bismo ti olakšali odluku, pripremili smo mali vodič kroz otkačene tretmane uljepšavanja

Tetoviranje je posljednjih godina doista popularno. Gotovo da nema slavne cure koja nema barem jednu tetovažu – Angelina je cijela ispisana, moglo bi se reći da piše i briše, Victoria Beckham polako, ali sigurno kreće njezinim stopama. Otkačenu Pink ne moramo niti spominjati. Tetovaže obožavaju i Drew Barrymore, Megan Fox, Christina Aguilera, Kate Moss i mnoge druge, a i tebe nešto privlači ovom sve popularnijem trendu oslikavanja tijela! To je totalno cool, ali ipak – razmisli dvaput, triput ili čak više puta!

Trajno obilježje
Zašto? Ne moramo niti spominjati da je tetovaža nešto što ostaje doista za cijeli život. Istina, sada postoje laseri za skidanje tetovaža, ali osim što je postupak iznimno skup, ako bolje pogledaš lijevu nadlakticu Angeline, točnije, mjesto gdje se nekada nalazilo ime njezina tadašnjeg muža Billyja Boba i kineski zmaj, vidjet ćeš da na tom dijelu kože nema pigmentacije i da se bivše tetovaže još uvijek naziru!

Biotetovaža
Ako si razmišljala o biotetovaži, koja bi trebala trajati samo nekoliko godina, savjetujemo ti da od te ideje odmah odustaneš. Ne samo da je izbor crteža ograničen, već biotetovaža vodi njezinu prekrivanju pravom tetovažom ili laserskom uklanjanju. Razlog tome je činjenica da takva tetovaža nikada ne nestane do kraja već samo izblijedi, a već nakon godinu dana izgubi svoj prvotni oblik, što izgleda vrlo ružno.

Kada možeš na tetoviranje
Ako nisi punoljetna, najranije se možeš tetovirati s navršenih 16 godina uz potpis roditelja. Ako ti pada napamet da dovedeš frendičinog starijeg brata da ti glumi tatu, i ne pokušavaj jer je u ozbiljnim salonima potrebno predočiti i osobne dokumente.

Samo provjereni saloni
Ako si sigurna da svoje tijelo želiš ukrasiti tetovažom, važno je da odeš stručnjaku s dugogodišnjim iskustvom. Iako ćeš možda morati izdvojiti nekoliko stotina kuna više nego u nekom lošijem salonu, zapamti da osim što ćeš dobiti savršenu izvedbu, jer ne želiš amaterski izvedenu tetovažu s kojom ćeš izgledati kao da si pobjegla iz popravnog doma, ne izlažeš se riziku da pokupiš viruse poput HIV-a ili hepatitisa. Kvalitetni saloni danas više nalikuju privatnim bolničkim ordinacijama nego podrumskim tattoo salonima punim grafita, kako ih prikazuju u dark filmovima. U zadnjih je nekoliko godina u Hrvatskoj salon broj jedan, koji će ti svaki znalac preporučiti, Tattoo Crni u Medulićevoj ulici u Zagrebu. Goran Crnjac zvan Crni već se gotovo 12 godina bavi tetoviranjem, a o njegovu iskustvu u ovoj vrsti umjetnosti govori ti i to da svaki dan izradi i po nekoliko tetovaža. Najbolje je da kontaktiraš s njim mailom ili telefonom, koji ćeš naći na web stranici salona www.tattoo-crni.hr, gdje također možeš pronaći i primjere njegovih radova, i ugovoriš sastanak.

Što sve trebaš
Kad se odlučiš za salon, poželjno je da odneseš i crtež koji želiš tetovirati iako, na primjer, Crni crta i po narudžbi, što se naplaćuje pedesetak ili više kuna, ovisno o veličini i zahtjevnosti motiva. Dobit ćeš i stručan savjet oko odabira mjesta i veličine tetovaže, što je vrlo važno. Zašto? Naime, svaka tetovaža se s godinama polako širi, pa bi se tvoj presitan crtež mogao pretvoriti u tamnu mrlju. To se posebno odnosi ako tetoviraš neki tekst – font slova ne bi smio biti manji od veličine 18 ako recimo govorimo o fontu Times New Roman ili Arial, prstenje i sitne tetovaže s puno detalja. Mjesto na tijelu također je važno jer moraš uzeti u obzir eventualno debljanje ili mršavljenje – npr. određeni dio nadlaktice se ne deblja jednako kao drugi. Kad sve dogovorite oko motiva tetovaže, reći će ti okvirnu cijenu (cijene se kreću od 300 kuna pa nadalje, ovisno o veličini i zahtjevnosti motiva, ali neki prosjek cijene tetovaže veličine 10x10 cm iznosi između 800 i 1500 kuna) i dogovoriti termin.

Postupak tetoviranja:
Kao prvo, važno je naglasiti da prije tetoviranja nikako ne smiješ piti alkohol ili kojekakve tablete za smirenje kako bi umanjila strah, i to zato što ta sredstva utječu na zgrušavanje krvi, što je vrlo važno za konačan izgled tvoje tetovaže!

Ako si u kvalitetnom salonu, nemoj se uplašiti jer će ti se činiti da si došla u pravu operacijsku salu – upravo je to znak sigurnosti i sterilnosti. Vjerojatno ćeš morati obući i sterilizirane bolničke papuče! Prvo će ti tattoo majstor iscrtati indigom motiv na koži, a tek onda iglom i tintom.

Je li postupak bolan?
Bol ovisi o tvom stupnju tolerancije na bol, što se razlikuje od osobe do osobe, a i o mjestu na kojem je tetovaža. Mesnatiji dijelovi tijela, kao npr. bedro, nadlaktica, rame i slično, ne bole gotovo uopće – osjećaj bi se mogao usporediti s onim kad kemijskom pišeš po koži, dok dijelovi gdje je tanja koža ili kosti bole jače – dakle, unutrašnja strana ruke, kralježnica, trtica, zglobovi i rebra.
Sterilna igla kojom se tetovira funkcionira po principu zubarske brusilice – brzim okretajima brusi kožu, a upravo je činjenica što proizvodi i neugodan zvuk jedan od uzroka straha i zapravo umišljene boli! Budi opuštena i sve će biti ok. Brušenje zuba puno je bolnije nego tetoviranje!

Nemoj se preplašiti
Kad je postupak gotov, dezinficirat će ti tetovažu i staviti na nju zaštitnu foliju koju ćeš skinuti za nekoliko sati. Kad to učiniš, nemoj se uplašiti kad ugledaš razmrljanu boju, pomiješanu s krvlju i limfom. To je sasvim normalno jer tetovaža je zapravo mala površinska rana, a višak boje mora se oljuštiti.

Nakon tetoviranja
Tetovažu desetak dana moraš mazati Bepanthen masti i održavati je konstantno masnom u procesu zarastanja. Zašto? Ako to zanemariš, višak boje neće se oljuštiti nego će zarasti s kožom, a rezultat će biti trodimenzionalna tetovaža, što je na dodir vrlo ružno.
Svježu tetovažu preporučljivo je što više držati na zraku, dva puta dnevno nježno prati pH neutralnim sapunom i nositi širu odjeću jer će koža nekoliko dana biti bolna na dodir.

Oprezno na sunce
Nije preporučljivo izlagati se suncu dva mjeseca nakon tetoviranja kako boja ne bi izblijedjela ili se razlila pod kožom. U svakom slučaju, tetovažu mlađu od godinu dana prilikom izlaganja suncu maži zaštitnim faktorom većim od 30.
Ako dobiješ svrbež ili prištiće po tetovaži u prvih mjesec dana, ne brini, to je posve normalno i proći će.

Sve o piercingu
U tattoo salonima rade i piercing čija se cijena vrti između 150 do 400 kuna, ovisno o mjestu koje piercaš. Ako je riječ o opasnijim zahvatima, kao npr. usne ili jezika, preporučljivo je da se obratiš liječniku – mnogi privatni plastični kirurzi izvode piercing po gotovo istoj cijeni, puno je sigurnije, a dobiješ i lokalnu anesteziju.

Opasnosti
Osim mogućnosti zaraze, zbog nesterilnih uvjeta, postoje određene stvari na koje treba obratiti pažnju prije piercanja:

- piercing jezika iznimno je opasan jer može doći do oticanja jezika, koje može izazvati gušenje ili pak nemogućnost zaustavljanja krvarenja. Osim toga, postupak je vrlo bolan i dva tjedna si osuđena na juhice i tekuću hranu
- piercing usne manje je opasan od jezika, ali je postupak zarastanja (čitaj: trajanje boli) prilično dug, traje oko mjesec dana
- piercing nosnice – postupak je sličan najobičnijem bušenju ušne resice, jedino riskiraš da ti s vremenom oko rupice popucaju sitne krvne žilice, što može biti prilično vidljivo i ružno
- piercing obrve opasan je zbog toga što je moguće da ti igla pogodi živac, pa ti obrva trajno "padne" prema dolje, iako se to ne događa često. Osim toga, tijelo nakon 2 do 4 godine odbacuje metal i koža se tanji tako da si osuđena na veći ili manji ožiljak prije ili kasnije
- piercing pupka – kao i kod obrve, tijelo odbacuje metal, no u ovom slučaju to možeš spriječiti ako nakon nekog vremena počneš nositi lakši nakit, tj. ako zaboraviš teške privjeske i zamijeniš ih jednostavnijim i lakšim nakitom pa se koža neće stanjiti
- piercing ušne hrskavice – u principu je neopasan, kao i samo klasično bušenje uha, osim ako ne pretjeraš i staviš previše naušnica, dakle više od dvije, pa ti hrskavica može popucati.

by:TEEN


Post je objavljen 01.11.2008. u 14:49 sati.