Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskustvenost

Marketing

Kompilativni kompendij za mlade

Ovo, što pišem, se može shvatiti i kao kompilativni kompendij za mlade glumce, režisere i sve one koji, ukratko, hoće doznati, jedno, mišljenje o teatru , jednog, glumca.
Mozak djeluje čudesnim treptajima i umrežava se. Proces umrežavanja osnovnih crta karaktera se dovršava do osamnaeste i ko do tada ne dovrši etiku nikad je neće dovršiti. Bez etike estetika može postojati, ali biva besmislena pa je time zapriječen put u kreativno i umjetnost. Poslije se na tu mrežu samo slažu znanje i iskustvo. Ovo je naučno dokazano. Pokušavajući se sjetiti što je najviše na mene utjecalo u tim godinama, osim kućnog odgoja, sam došao do zaključka da je to usmena narodna književnost i razgovori najabanu.
Ova dva pojma ću, poslije, posebno objasniti, da sada nebi upadao u nepotrebnu sentimentalnost, ili što bi u nas rekli:
»Vidi ga, pao u sevdah ko šljiva u balegu».

Ovca brabonja, krava balega , a čovjek ide na stranu.

Po uzoru na Hitchcock-a počet ću od kraja, jer se u kraju , kao i kod njega, najbolje vidi početak . Kako sam rođen u provinciji uklještenoj između lindža i gange, a odgojen na klasicima od malog Vrankića i Bariše Skoke do Shakespearea i Becketa, te muzički obrazovan u rasponu od ojkalice do Bacha, najprimjerenije je da krenem od onoga što svi već znate, a završim s onim što samo ja znam.
U ovome što pišem o teatru je uložen moj trud čitača / čitam već 55, a ozbiljno već 40 godina/ i trud mnogih stvaralaca, na raznim poljima nauke, koje sam besramno pokrao.
O tome više u bibliobiografiji.
S uvodom sam malo odužio , ali to je samo zato, vjerujte, da mi danski Kraljević ne bi zamjerio da je kratak ko zapis na prstenu.


Post je objavljen 30.10.2008. u 07:27 sati.