Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Indijac Aravind Adiga ovogodišnji dobitnik 'Bookera'






Indijski književnik Aravind Adiga ovogodišnji je dobitnik prestižne književne nagrade Booker za svoj debitantski roman 'Bijeli tigar' (The White Tiger)

Na svečanoj dodjeli nagrade u iznosu od 50 tisuća funti sudački odbor izjavio je da se roman 'Bijeli tigar' od djela ostalih književnika izdvojio originalnom pričom o tamnoj strani Indije, prenosi AFP. Predsjedatelj sudačkog odbora, Michael Portillo, izjavio je da je među nominiranim djelima tražio ono koje će ga oboriti s nogu što je uspjelo jedino djelu 34-godišnjeg Aravinda Adige.

Roman govori o mladiću Balramu Halwaiju, sinu vozača rikše, koji sanja o boljem životu. Ipak, kada mu se pruži prilika i napokon preseli u New Delhi, biva razapet između lojalnosti prema obitelji i želje za osobnim napretkom.

Nakon Salmana Rushdieja, Arundhati Roy i Kiran Desai, Adiga je četvrti pisac indijskog porijekla koji je ovjenčan nagradom Booker u 40 godina koliko se dodjeljuje.

U ovogodišnjoj utrci za Bookera bili su australski pisac Steve Toltz s romanom 'A Fraction of the Whole', Irac Sebastian Barry s djelom 'The Secret Scripture', britanska autorica Linda Grant i 'The Clothes on Their Backs' te Philip Hensher s djelom 'The Northern Clemency' kojima su podijeljene utješne nagrade u iznosu od dvije i pol tisuće funti i specijalni dizajnerski omoti za knjige.



Izvor: Tportal





Post je objavljen 18.10.2008. u 13:31 sati.