Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/freespeech

Marketing

Večernji list, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika
Župan donio neobičnu zabranu za svoje djelatnike

Zdravko Ronko: Ne hodaj po crvenom tepihu!

Ostao sam zatečen kad mi je portir na ulazu u zgradu nedavno kazao da više ne smijem do svoga ureda ići stepenicama na kojima je crveni tepih, nego drugim stepenicama na kojima nema tepiha. Ako netko od nas krene tim stepenicama, portir ga vraća.
Neki zbog toga do vlastitog ureda ili drugih ureda moraju obilazno, duljim putem kazao nam je jedan djelatnik uprave Požeško-slavonske županije koji je želio ostati anoniman strahujući za radno mjesto. Zabranu hodanja zaposlenika županijske uprave po crvenom tepihu potvrdio nam je i sindikalni povjerenik županije Ljuban Čolić.
Nisam se raspitivao zbog čega je ta zabrana. Mene je također o tome obavijestio portir kazao je Čolić. Neki od zaposlenika s kojima smo razgovarali vjeruju da SDP-ov župan Zdravko Ronko tu odluku nije ipak donio zbog crvene boje tepiha, nego zbog toga da se tepih ne bi ofucao, odnosno da bi što dulje izgledao dobro.
No zabrana ne vrijedi i za samoga župana te se zaposlenici pitaju čemu inače služi tepih za gledanje ili hodanje? Zbog čega je župan Ronko zabranio hodanje tim stubama, pokušavali smo doznati od ponedjeljka pa sve do danas, ali na naše pozive na mobilni i fiksni telefon, kao i na poruke, nije odgovarao.



Glas Slavonije

Župan prijavljen Hrvatskom novinarskom društvu zbog neprihvatljivog ponašanja
Župan Ronko prijavljen zbog uskraćivanja informacija

POŽEGA - Nezadovoljni sve češćim uskraćivanjem informacija, kao i sve učestalijom pojavom selektivnog obavješćivanja redakcija pisanih i elektronskih medija od strane požeško-slavonskog župana Zdravka Ronka te županijske i gradske vlasti u Požegi o događajima od javnoga interesa, tamošnji su novinari o tome odlučili izvijestiti Hrvatsko novinarsko društvo, ali i širu javnost.
“Nekoliko mjeseci toleriramo takvo neprihvatljivo ponašanje kao i sve učestalije pritiske na novinare svih požeških medija, osobito nakon objavljivanja priloga i članaka koji nisu po 'ukusu' lokalne vlasti i župana Ronka nakon čega on naziva novinare i urednike kako bi nerijetko na vrlo neugodan način izrazio svoje nezadovoljstvo objavljenim", stoji u otvorenome pismu HND-u koje su potpisali novinari svih nacionalnih pisanih i elektronskih medija u toj županiji.
“Kap koja je prelila čašu”, kako dalje stoji u pismu, “jest prva otvorena sjednica Županijskog poglavarstva nakon višemjesečnih 'zasjedanja' iza zatvorenih vrata za javnost i novinare. Na istu su pozvane samo 'pojedine' redakcije i 'pojedini' novinari, te tražimo od HND-a da žurno poduzme odgovarajuće korake kako bi svi novinari i sve redakcije imale jednak i kvalitetan pristup informacijama iz županijske i gradske uprave te tako 'neometano i kvalitetno mogle raditi svoj posao", navodi se u tekstu koji su zajednički potpisali urednici i novinari dopisništava HRT-a, Večernjeg list, Jutarnjeg lista i Glasa Slavonije. (J.J.)





ČETVRTAK, 23.5.2008 Kronika Požeško-slavonska

Pisma građana: Tko upravlja Tekijom

Tekija je krava muzara gradu Požegi

POŽEGA - Komunalno poduzeće Tekija je zapravo krava muzara gradu Požega, jer se njome služi za rješavanje i namirivanje brojnih problema. Jer kako protumačiti da je na posljednjoj sjednici Nadzornog odbora Tekije donesena odluka da se gradu Požegi daruju dvije parcele zemljišta koje su procijenjene na iznos od 670 tisuća kuna, a da je još prije tri godine grad Požega natjerao Tekiju da kupi prostore bivše Ljekarne u Radićevoj ulici za 2,5 milijuna, pod izgovorom da tu trebaju otvoriti cvjećarnicu. Na tom prostoru Tekija nije cijelo vrijeme otvorila ništa, zgrada nije u funkciji, a u međuvremenu je cvjećarnicu otvorila u dvorištu zgrade u Vukovarskoj ulici. Tada je ta prodaja gradu trebala da zatvori svoja dugovanja prema Tekiji. Postoje brojna pisma i upiti građana Požege u kojima pitaju tko upravlja Tekijom. Građani su zabrinuti zbog lošeg održavanja grada, posebice zelenih površina, bojazan zaposlenih da Tekija ne dođe u stečaj. Raskošno ponašanje Nadzornog odbora vidljivo je na posljednje dvije sjednice na kojima je novac dijeljen šakom i kapom, a molbe građana koji ne pripadaju SDP-u nisu uvažene. Dali predsjednik Nadzornog odbora razmišlja da zaštiti Tekiju i pojasni građanima u kojoj se stvarnoj situaciji nalazi Tekija, jer će njena Zlatna kuna postati siva, a uskoro, čini se i crna. Građani traže odgovor od SDP-a i gradonačelnika grada Požege, da objasni kuda idu te parcele, što će se raditi na istima, koji bi se kapitalni objekt za kojim vapi ovaj grad gradio na tim parcelama. Građani traže zaštitu i pomoć drugih političkih stranaka prijavljujući brojna šikaniranja na radnom mjestu, sukob s ljudima iz SDP-a....



PETAK, 23.5.2008 Kronika Požeško-slavonska

Najava gradonačelnika Požege Zdravka Ronko o prodaji dječjeg odmarališta u Baškoj

SDP prodaje gradsko srebro - odmorište u Baškoj

POŽEGA - Najava prodaje odmarališta u Baškoj, nerealna je procjena, jer i ovo srebro se prodaje u SDP-ovoj režiji. Prodaja odmarališta u Baškoj i izgradnja zatvorenog bazena nemaju nikakvu poveznicu. Odmaralište Baška ne može imati alternativu u bilo kakvom sportskom objektu u Požegi. Ono treba ostati u službi djece, ali ne uz mizerna ulaganja od 100 tisuća kuna u posljednje tri godine, većinom preko Požeškog sportskog saveza. Baška je vrijednost za buduće generacije i djeci pruža niz mogućnosti, ali SDP-ova vlast to ne prepoznaje i ne zna.......Sportski djelatnici, udruge i društva koja u Požegi rade s djecom ogorčeni su najavom Grada o prodaji dječjeg odmarališta u Baškoj kojeg je SDP-ov gradonačelnik Zdravko Ronko još 2003. godine na koncesiju od 29 godina dao Kamen-Ingradu obećavši ulaganje od 5.5. milijuna kuna u njegovo uređenje. Od ulaganja nije bilo ništa, a objekt je tek ¨krpan¨ od sezone do sezone....



čETVRTAK, 22.5.2008 Slavonski dom

Prljavo rublje vladajuće stranke u gradu Požegi

SDP duguje Tekiji 22.500 kuna

POŽEGA - Tko ubire najamninu i u kolikom iznosu i plaća li se spomenička renta za zgradu u Lermanovoj 3 kojom, unatoč odluci Državnog pravobraniteljstva da je ona vlasništvo Republike Hrvatske, još uvijek gospodari SDP. U jednom od dvadeset tamošnjih poslovnih prostora smješten je gradski SDP, koji već pet godina ubire za najam poslovnih prostora najamninu od 400.000 kuna na godinu. Sve to oštetilo je državu i Grad Požegu za oko dva milijuna kuna. S druge strane taj isti SDP Tekiji d.o.o. duguje 22.500 kuna za neplaćene račune za posljednjih deset mjeseci za za vodu, odvodnju, prikupljanje i odvoz smeća. Ima li ovdje sukoba interesa kada znamo da je predsjednik Nadzornog odbora i Upravnog vijeća te tvrtke upravo SDP-ov čovjek.



SRIJEDA, 21.5.2008 Večernji list

Bivše partijsko sjedište u Požegi u središtu političkog sukoba

Za najam komiteta SDP-u 400.000 kn

POŽEGA - Bivšom zgradom komiteta u Lermanovoj 4 u Požegi, koja je od 1999. u vlasništvu RH i dalje gospodari požeški SDP ubirući godišnju najamninu od 400.000 kuna za 20-ak poslovnih prostora. Država je zbog toga u samo posljednjih pet godina oštećena za oko dva milijuna kuna. Osim, toga, zgrada izgleda derutno te se nikako ne može reći da je u rukama dobrog gospodara, kako voli reći gradonačelnik Zdravko Ronko. Požeški hadezeovci upozorili su da je u toj zgradi i privatna tvrtka u vlasništvu jednog esdepeovca koji ne plaća najamninu. Pitaju se do kada će država tolerirati ovakvo iskorištavanje svoje imovine. U Općinskom državnom odvjetništvu nedavno je zaprimljen zahtjev za rješenje slučaja u Lermanovoj 4, što je potvrdila i donedavna predsjednica Općinskog državnog odvjetništva Mira Baričević, a u kojoj fazi rješenja je, nije bilo moguće doznati jer nova vršiteljica dužnosti predsjednice još nije upoznata s tim slučajem. Godine 1999. tadašnji je požeški gradonačelnik Branko Skorup tražio od Povjerenstva Vlade za upravljanje državnom imovinom da se zgrada dodijeli Gradu za potrebe brojnih udruga. Tu je zgradu za korištenje tražilo i požeško Državno pravobraniteljstvo. Požeški SDP ne samo da je najamninu prikupljao od 1999. nego je to činio i proteklih godina, odnosno s nekima su ugovori sklopljeni još 1995. Jedan od takvih je i Ivica Kovačević, vlasnik Grafo I. Prema ugovoru sa SDP-om, ističe, cijena je najamnine ekonomska od 10 do 15 eura po četvornom metru, ali je u načelu ne plaća, odnosno umjesto najamnine ulaže u prostor.
Požeški HSS, koji se također koristi navedenim prostorom, uopće ne plaća najamninu, kaže njezin predsjednik Milan Božić, nego samo komunalne usluge. I dok struju i grijanje svatko plaća sam, vodu plaća SDP nakon što je korisnici plate njima. Ovih dana SDP-u je stigla opomena pred tužbu zbog neplaćenih računa za vodu tvrtki Tekija u posljednjih 10 mjeseci u iznosu od 22.500 kuna. Ne bi to bilo tako strašno da predsjednik Skupštine Tekije nije Ronko, čelnik županijskog SDP-a, koji u zgradi ubire dobru najamninu.
SDP: ŽELIMO DA ZGRADA BUDE GRADSKA
- nama je ova zgrada samo opterećenje. Bili bismo najzadovoljniji kada bi postala vlasništvo grada Požege. Nije istina da mi tu ubiremo neku najamninu pa mi nemamo ni svoga računa - kazao je dr. Rastislav Navratil, predsjednik GO SDP-a, koji je inače zadužen za samu zgradu. Na naš upit uplaćuje li se novac možda na račun SDP-a u Zagrebu, odgovorio je da ne zna.



SRIJEDA, 7.5.2008 Večernji list

Što je sa kaznenom prijavom protiv gradonačelnika ?

Ronko već četiri godine u ¨obradi¨

POŽEGA - Građane zanima je li kaznena prijava protiv gradonačelnika Zdravka Ronka zbog izdavanja desetak mjenica uglavnom tijekom 2003. godine Grada Požege tvrtki Kamen Ingradu i Cesti u iznosu od 8,6milijuna kuna u nekoj ladici ili je odbačena ili je u postupku. Kaznena je prijava osim Ronka, za isti slučaj podnesena i protiv odgovornih osoba u Kamen Ingradu. Svi kazneni progoni protiv već spomenutih pokrenuti su i izvršene su istražne radnje, čudno je kako protiv Ronka do danas nisu pokrenute nikakve istražne radnje, iako je protiv njega kaznena prijava za nezakonito izdavanje mjenica pokrenuta čak godinu dana prije. Podsjetimo da je na protuzakonito izdavanje mjenica Ronka veću u svom izvješću podsjetila Državna revizija za 2003. i 2004. godinu. Građane posebno zanima što je s danim mjenicama Kamenu za radove na rekonstrukciji zgrade Muzeja koja nikada nije ni počela jer je natječaj u međuvremenu poništen. Odgovor medijima gradonačelnika Zdravka Ronko na sve gore spomenute navode bio je jednostavno ¨Neka se i dalje čude¨.



ČETVRTAK, 24.4.2008 Kronika Požeško-slavonska

Mađioničarski proračun grada Požege. Nestaju li novci ?

Proračun pokazuje stvarni gubitak od 7 milijuna kuna

POŽEGA - Tiskovnu konferenciju sazvao je GO HDZ-a, kao odgovor bivšem SDP-ovom gradonačelniku Marijanu Cesariku, te istakao da je njegova istina dokaziva običnim računom, jer ako imaš 63 milijuna kuna, a potrošiš 70, onda je svima jasno da si potrošio 7 milijuna više nego što si imao. Proračun inače ima karakteristike pasivnog proračuna, jer se puni isključivo od poreza i prireza koji plaćaju sami građani, a nema nikakvih sredstava iz resornih ministarstva, vlade i EU fondova, jer nema nikakvih programa. Uz to nema uopće rashoda na kapitalne investicije. Uz taj skromni proračun još je dignut i kredit koji je vrlo nepovoljan i samo će slijedećih godina na kamate crpsti po milijun kuna godišnje. Uz to grad nije naplatio čak 38 milijuna kuna, pa je iz toga taj proračun još manji. Oni koji žele demantirati neka pojasne zašto je za plaće ipak potrošeno 14,2 milijuna kuna, službena putovanja 337 tisuća kuna, prijevoz za rad na terenu 551 tisuća kuna, telefonske usluge 320 tisuća kuna, poštarina i pisma 192 tisuće kuna, reprezentacija pak 228 tisuća kuna, te ostali nespomenuti rashodi 1,39 milijuna kuna. Kada to sve zbrojimo dobijemo iznos od 4,98 milijuna kuna. Zašto je dušebrižnik ovog proračuna Marijan Cesarik koji je bio tobože volonterski gradonačelnik, a kao volonter je dobio naknadu cirka 300 tisuća kuna, što vam je 16 rada jednog radnika u IMK Sloga.....zašto je primao preko 25 tisuća kuna mjesečno. Zašto je na intelektualne usluge potrošeno 1,58 milijuna kuna. Tko to puža tako skupe intelektualne usluge...vodstvo grada Požege je moglo biti puno ekonomičnije...



ČETVRTAK, 17.4.2008 Kronika Požeško-slavonska

Slab je gospodar koji više potroši nego zaradi

Grad je zapravo poslovao sa 7 milijunskim gubitkom

POŽEGA - Prihodovna strana proračuna iznosila je 63,4 milijuna kuna, a rashodi su iznosili 70,3 milijuna kuna. Slab je gospodar koji potroši više nego što zaradi....Svi se bore da u lokalnoj upravi imaju obrazovane kadrove, a kakva je to lokalna uprava koja troši za osobne i intelektualne usluge 1,58 milijuna kuna. Koje su to usluge i tko ih je zapravo konzumirao. Odmah iza stoji stavka ostali nespomenuti rashodi od 3,21 milijuna kuna. Pa kakvi su to rashodi, za te novce se može napraviti i asfaltirati nova ulica ili obnoviti tri škole. Reprezentacija i korištenje osobnih automobila je preko pola milijuna. Nezadovoljstvo je već preraslo u zabrinutost, jer alarmantno stanje je po pitanju kapitalne izgradnje i osiguranje infrastrukture u gospodarstvu i poduzetništvu u gradu. Ovo je posljedica bez vizije i programa. Iako su nas do sada uvjeravali da grad zbog Vlade ne može ostvariti kredit, i nakon realizacije tog kredita mi ne vidimo rezultate. Nema sportskih dvorana, nema zatvorenog bazena, nema sportskog kompleksa uz Veličanku, nema izgradnje osnovne škole. Rashodi ulaganja u komunalnu infrastrukturu su smanjeni 39,5 posto. Planirano se ne realizira, a proračun bilježi financiranje onog što nije planirano. Vlada ne daje novac na lijepe oči, nego na istaknute programe, koji ovaj grad nema i dugo će ispaštati.....



SRIJEDA, 16.4.2008 Večernji list

Kapitalna ulaganja u Požegi pala za 40 posto

Najviše se troši na činovnike

POŽEGA - Proračun Grada Požege prošle je godine bio apsolutno pasivan, a kapitalna ulaganja ravna nuli. Čak 78 posto proračuna potrošeno je za režije, za plaće zaposlenika, za materijalne troškove, održavanje, službena putovanja, dnevnice, troškove telefona i sl. Grad je smanjio kapitalna ulaganja u komunalnu infrastrukturu, dok su rashodi Odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje smanjeni za jednu četvrtinu. Za intelektualne usluge potrošeno je 1,5 milijuna kuna novca poreznih obveznika, no iz proračuna se ne vidi koje su to bile usluge, jer osim autorskih honorara, odvjetničkih i geodetsko-katastarskih usluga, te ugovora o djelu za druge, dakle ne zna se za koga, isplaćeno je više od po9lovice spomenutog iznosa, odnosno 824,000 kuna. Za telefoniranje i slanje pisama, telegrama i pošiljaka Gradska je uprava potrošila čak 2,4 milijuna kuna, što znači da su telefonirali i lijepili marke na kuverte za 200.000 kuna na mjesec. Najsporniji je iznos od 3,2 milijuna kuna utrošen na ostale nespomenute rashode. Od pola milijuna kuna za reprezentaciju, 250.000 kn otišlo je na ispisivanje putnih naloga za korištenje privatnih automobila u službene svrhe, te za dnevnice. A na plaće 30-tak zaposlenih gradskih činovnika lani je potrošeno oko 11 milijuna kuna.

Ronko kaže: Velik dio novca utrošen na izmjene GUP-a i detaljnih urbanističkih planova
Proračun kaže: samo iznos 100.000 kn
Ostalo?????




PETAK, 11.4.2008 Večernji list

Kako SDP dobiva izbore

Listići u sandučiću u predizbornoj šutnji

POŽEGA - Jedan od razloga slabog odaziva birača na izbore za vijeća mjesnih odbora Požege je i taj što građani nisu znali gdje trebaju ići glasati jer je došlo do promjene biračkih mjesta, čime su bili zakinuti svojim demokratskim i građanskim pravima. Političke stranke kao i građani trebali su prema zakonu najmanje 30 dana prije izbora biti obaviješteni o promjenama biračkih mjesta. SDP je iskoristio poziciju vlasti je su za Izbore za vijeća mjesnih odbora u poštanski sandučić ubacili svoj promidžbeni listić u kojem su naveli gdje tko treba ići glasati. Listići su ubacivani u subotu navečer kada je bila izborna šutnja. listiće s uputama svakom građaninu trebalo je poslati Gradsko izborno povjerenstvo. Na nekim biračkim mjestima članovi biračkih odbora upućivali su građane da zaokruže SDP-ovu listu. Predsjednica Gradskog izbornog povjerenstva priznaje da su postojale dvije-tri izmjene oko katastarske granice.....



PETAK, 15.9.2006 Večernji list, web portal www.pozezani.com

Suradnja Ronka i Vlade Zeca

Vlado Zec Ronka nagradio stanom?

POŽEGA - Ne vjerujemo da je slučajnost da je sadašnji župan Zdravko Ronko potpisao ugovor o kupnji dvaju stanova s Kamen-Ingradom u isto vrijeme kada je iz gradskog proračuna kao požeški gradonačelnik pozajmljivo novac, prije tri godine. Ne želimo se stavljati u ulogu policajca, ali sve ovo upućuje da ipak nije bilo slučajno. Ista supnja izražava se i u anonimnom pismu koje je poslano redakciji Večernjeg lista, u kojem se navodi da stan u vrijednosti 75000 Eura nije kupljen, nego da ga je Ronku darovao Kamen-Ingrad kao nagradu za pozajmljivanje novca s računa Grada Požege toj tvrtki u ukupnom iznosu od 8,6 milijuna kuna. Ugovori o pozajmici potpisivani su od 26.6.2003. do 30.9. te iste godine.
Zdravko Ronko bez komentara:

Župan bez komentara
Župan Zdravko Ronko sadržaj anonimnog pisma u kojem se navodi da je on i dalje vlasnik tvrtke Primo Ronchi, preko koje zarađuje oko 100.000 kuna mjesečno, nije želio komentirati jer je, kako kaže, riječ o hrpi laži. U Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda u Požegi vidljivo je, a to piše i u imovinskoj kartici Zdravka Ronka, da je temeljem ugovora o kupoprodaji od 8. rujna 2003. godine postao vlasnik dvaju stanova, od 55,35 i 55,03 četvorna metra u stambenoj zgradi u izgradnji u vlasništvu Kamen- Ingrada u vrijednosti 75.000 eura. Uknjižba vlasništva na navedene nekretnine obavljena je 20. listopada prošle godine. U Kamen-Ingradu su nam jučer potvrdili da je Ronko kupio navedene stanove kreditom Slavonske banke, i to za 754.000 kuna te da ta tvrtka danas ima obvezu prema Ronku jer stanovi za koje je novac dan nisu predani. Isto tako rečeno je da su neki od kupaca stanova u istoj zgradi, jer im stanovi nisu isporučeni, prijavili svoje tražbine za navedene stanove, a učinio je to čak i Vlado Zec te Đurđica Kristić, bivša članica uprave Kamen-Ingrada. U istoj se anonimci postavlja pitanje kako župan Ronko otplaćuje navedeni kredit kad ne prima plaću u županiji koja mu je jedini izvor prihoda. Iako se u pismu navodi da u imovinskoj kartici nema ušteđevine, ponovnim uvidom uvjerili smo se da župan ipak ima ušteđevinu od 25.000 eura.
Štrajk u Županiji
U Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu provjerili smo je li Zdravko Ronko još uvijek vlasnik tvrtke Primo Ronchi, kako se navodi u anonimnom pismu. Tamo nam je rečeno da je vlasnica te tvrtke sada Branka Musić, djelatnica te tvrtke koja u njoj radi od osnutka, od 1994. godine. Na žalost, u županiji jučer, kako su svi djelatnici u štrajku, nismo mogli provjeriti je li službeni auto županije audi A8 prodan, kako stoji u pismu, za 32.000 kuna izravnom pogodbom da bi dva dana poslije bio prodan za 105.000 kuna, kolika mu je inače tržišna vrijednost.

izvor:večernji list




KAZNENE PRIJAVE
Na temelju članka 171. ZKP-a po našem saznanju do sad su protiv Zdravka Ronko Općinskom državnom odvjetništvu u Požegi podnesene ove kaznene prijave

1.)
- što je krivotvorio Ugovor o pozajmici s Kamen Ingradom od dana 27.kolovoza 2003. godine Pozajmica na iznos od 1.000.000 kuna.
2.)
- što je kao odgovorna osoba u organizaciji političkoj stranci SDP ŽPS u Požegi koja je korisnik dijela poslovnog prostora na nekretnini upisanoj u z.k. ul. br. 5274 k.o. Požega na k.č. 1974 u naravi kuća i dvor u M. Pijade u Vlasništvu RH, je tijekom vremena korištenja poslovnog prostora u vremenu od oko 15 godina temeljem različitih ugovora i sporazuma - predstavljajući SDP RH kao zakupodavca davao na korištenje drugim pravnim i fizičkim osobama poslovne prostore uz naknadu za koju je prema saznanjima podnositelja prijave korisnicima ispostavljao računja na koji način je pribavljena velika imovinska korist o čemu SDP nema evidentirane prihode od zakupa, te isti nije uplaćen vlasniku nekretnine RH, niti se kao zakupodavac prijavio poreznoj upravi kao obveznik poreza na prihod od zakupa i obveznik plaćanja PDV-a.

3.)
- što je dioničkom društvu Kamen-Ingrad d.d. , a kao gradonačelnik Grada Požege tijekom 2003, 2004 i 2005 godine davao na eskontiranje i kreditno zalaganje mjenice Grada Požege, za što nije postojao nikakav osnov u poslovnim odnosima između Grada i Kamen-Ingrada, te što je priznavao nepostojeća potraživanja prema Gradu kako bi ona mogla biti prodavana trećim, te da dospjela potraživanja trećih osoba od društva osigurava izdavanjem mjenica Grada tim pravnim osobama
- dioničkom društvu Kamen-Ingrad d.d. obračunavao je penale zbog izvedenih radova u ukupnom iznosu većem od 1,4 milijuna kuna, te kamate u iznosu od preko 2 milijuna kuna, a t nije naplatio nego je to Grad Požega prijavio u stečajnu masu Kamen-Ingrada.


IZVADCI IZ NALAZA DRŽAVNE REVIZIJE

Revizijom poslovanja Grada Požega za 2003. godinu utvrđeno je da su napravljene ove nepravilnosti
str. 58 nalaza
- nema popisa imovine, obveza i potraživanja u skladu s odredbama Uredbe o računovodstvu proračuna, dakle ne zna se koji su poslovni prostori, građevinsko zemljište, stanovi u vlasništvu Grada Požege

str. 61 nalaza
- zakup poslovnih prostora ne radi se prema zakonu

str. 62 nalaza
- ukupna potraživanja za komunalnu naknadu i komunalni doprinosi u 2003. godini iznose 11.932.645 kuna, od toga komunalna naknada iznosi 7.863.564 kuna, komunalni doprinosi 4.069.081 kuna, dakle nisu se radila Zakonom predviđena prisilna sredstva, a istovremeno se Grad zadužio za 10.000.000 kuna.

str. 64. nalaza
- Grad je prodao poslovni prostor u središtu grada za 1.600.000 kuna. Plaćanje nije izvršeno u skladu s ugovorom

str. 67., 68., 69. nalaza
- nije se postupalo prema Zakonom o komunalnom gospodarstvu, odnosno odluke o sklapanju ugovora za obavljanje komunalnih poslova nije donosilo Gradsko vijeće, nego Gradsko poglavarstvo i to u ukupnom iznosu od 3.000.000 kuna, te se prilikom raspisivanja natječaja za ove poslove nije pridržavalo Zakona o javnoj nabavi

str. 68. nalaza
-mjenice su izdavane kao sredstvo osiguravanja poslova iako je većina poslova bila plaćena predujmovima

str. 69. nalaza
- rashodi za intelektualne usluge izvršeni u iznosu od 2.789.420 kuna, a istovremeno su otpuštani stručni radnici, a plaćane su usluge sa strane

str. 70. nalaza
-rashode za članove poglavarstva i predstavničkog tijela iznose 1.203.756 kn, a plaće 42 djelatnika iznose 3.400.000 kuna što je povećanje od 600 % u odnosu na 2002. godinu
- za doček Nove godine 2003. nije bilo natječaja

str. 72. nalaza
- odluke o odabiru izvoditelja donosilo je povjerenstvo, a ne odgovorna osoba naručitelja kako je propisano Zakonom o javnoj nabavi
- za investiciju nema pribavljene građevinske dozvole, a i za ostale investicije ne pribavljaju se građevinske dozvole, sa čim je upoznata građevinska inspekcija
- potpisivani su ugovori sa jednim izvoditeljem radova i prije negoli je završen postupak nabavke, i u slučajevima kad je državna komisija poništila natječaj

Iz čega proizlazi da su namjerno učinjene štetne i nezakonite radnje iz raznih područja čime je oštećen proračun i ugled institucije Grada Požega, što obvezuje kazneni progon.



Post je objavljen 18.08.2008. u 07:56 sati.