Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mladaljekarnica

Marketing

Ok. Na plaži sam. I što sad?

Zaštitite se. Izaberite preparate sa SPF zaštitnim faktorima prilagođenim Vašem tipu kože. SPF je kratica za Sun Protection Factor i govori koliko puta možete duže ostati na suncu ako ste nanijeli preparat sa zaštitnim faktorom, nego što bi mogli ostati nezaštićeni. Dakle, ako pod normalnim uvjetima vaša nenamazana koža pocrveni za 15 min, uz SPF 20 moći ćete na suncu ostati 15 * 20 = 5 sata.

E pa nije točno.

Prvo treba uzeti u obzir da na plaži redovito nanosimo znatno manje količine kreme na tijelo nego što je potrebno (nego u uvjetima u kojima je testirana) i razmazujemo je u tanjem sloju (trebalo bi 2 mg/cm2). Time je i zaštita koju krema pruža manja. U principu, da je krema nanesena u pravom sloju znači da na tijelu imamo vidljivi sloj kreme. A to nitko tko imalo drži do svog izgleda na plaži neće učiniti.

Preparat sa zaštitnim faktorom treba nanijeti pola sata prije izlaska na sunce i ponoviti namaz svakih 2 sata te nakon svakog izlaska iz mora. Treba imati na umu da ponovo nanošenje kreme neće poduplati vrijeme koje možete provesti na suncu neozlijeđeni. Ponovo nanošenje će osigurati da tih 15 puta više minuta budete sigurni. Ako želite duže ostati na suncu, koristite veći SPF.

Birajte faktore koji imaju zaštitu i od UVA i UVB zračenja (SPF u biti označava zaštitu od UVB zraka). Ne zaboravite nanijeti zaštitu i na usne koje će, pod djelovanjem sunca, ubrzo izgubiti vlagu i smežurati se. I naravno, stavite zaštitu i na kosu.

Sigurno ste primijetili da tamniji ljudi mogu koristiti nešto niži zaštitni faktor, dok je svjetlijima potreban SPF 50+. To je zato jer razlikujemo nekoliko podtipova kože:

Tip 1 – osobe crvene kose i plavih očiju, jako svijetle puti; uvijek pocrvene i gotovo nikada ne potamne – potrebni su preparati jako visokog SPF (50+).

Tip 2 – osobe plave kose i plavih ili zelenih očiju te svijetle puti; često pocrvene i teško potamne – potrebni su preparati visokog SPF (30-40).

Tip 3 – osobe smeđe kose i smeđih očiju te tamnije puti; lakše potamne i rijetko pocrvene – potreban je niži SPF (20).

Tip 4 – osobe tamnosmeđe ili crne kose i tamnih očiju; uvijek potamne i nikada ne pocrvene – potreban je niski SPF (6-15).

Na početku sunčanja koristite preparate visokog SPFa, a kako će vam koža postepeno tamniti, možete ih zamijeniti kremama s nižim zaštitnim faktorom.

Mineralni ili kemijski faktor?

Ako tražite nešto o sunčanju na stranim siteovima, naići ćete na 2 pojma: sunscreen i sunblock.
Sunscreen je preparat s kemijskim, a sunblock s mineralnim faktorom. Kemijski faktori apsorbiraju sunčevo zračenje, sprečavajući da ono uđe u stanice kože. Mineralni faktori fizički blokiraju ulazak sunčevih zraka u kožu. Mineralni faktori (npr. cinkov oksid ili titanov dioksid) obično ostavljaju bijele tragove na koži zbog čega su često ljudima neprivlačni, dok kemijski kod osjetljivije kože mogu izazvati alergijske reakcije. Izaberite manje zlo :o)

U vrijeme kada je sunce najjače, od 11 do 16 sati, izbjegavajte boravak na plaži, budite u zatvorenom prostoru ili barem hladu te nosite laganu odjeću koja prekriva tijelo. I ne zaboravite da na neke dijelove tijela ne možete nanijeti kremu s adekvatnim zaštitnim faktorom. Govorim, naravno, o skalpu. Kosa vas neće zaštititi od zlog sunčevog zračenja. Stoga, kad izlazite na sunce, stavite kapu.



Post je objavljen 23.06.2008. u 19:30 sati.