Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mladaljekarnica

Marketing

Izbjegnite alergiju i neravnomjernu boju - pripremite kožu za sunčanje

Vidim da se svi slažete da je maslinovo ulje veliki no-no… i to mi je jako drago.

Iako je za neke malo kasno da ove godine kvalitetno pripreme kožu za sunce, ubacit ću vam nekoliko last-minute preporuka… nek' se nađe… možda, ako ne ove godine, sve ćete primijeniti već sljedeće :o)

Naime, s pripremom kože za sunčanje potrebno je početi već mjesec-dva prije izlaganja suncu. Ukoliko ste skloni alergijama na sunce, kao što su mnogi u komentarima na prethodni post spomenuli, već nakon par minuta na suncu će vam poiskakati prištići i crvenilo. Zato organizmu treba pomoći izvana i iznutra. Prehranu treba obogatiti namirnicama bogatim vitaminom A i B (žuto i crveno voće i povrće… ne morate se bojati, od mrkvice nećete ponarančastiti) te se preporuča korištenje preparata (tableta i kapsula) na bazi provitamina A – beta karotena. Malo skuplji, ali stvarno super preparat je astaksantin… odličan antioksidans.
Kako bismo aktivirali melanocite, a time i prirodnu obranu kože od štetnih sunčevih zraka, potrebno je nekoliko puta posjetiti solarij. Naravno, kao ni sa suncem, ni sa solarijem ne treba pretjerivati. Između sunčanja mora biti barem dan razmaka i duljina boravka u solariju mora biti prilagođena tipu kože. Birajte samo one solarije s naljepnicom koja označava da je stroj pod kontrolom Ministarstva zdravstva. Krenite s par minuta (u turbo solariju jačine lampi 180 W svjetlijim ljudima je za početak dovoljno 3-4 min, tamnoputijima 5 minuta) i postupno povećavajte minutažu… I uvijek stavljajte zaštitne naočale (male su i neće vam ostati bijele fleke) jer bjeloočnice nemaju adekvatnu zaštitu od UV zračenja, tako da u solariju… i na suncu… doslovno kuhate bjelančevine… ko bjelanjak :o)
U ljekarnama postoje i preparati na bazi unipertana koji kemijski aktiviraju migraciju melanina. Na taj način se već stvoreni pigment nakupi u gornjim slojevima kože, i već prvo izlaganje suncu potiče stvaranje novog pigmenta… čime se smanjuje mogućnost alergije i ipak se malo brže tamni.
Ako ste koristili kreme za samotamnjenje, zapamtite da je boja koju imate kemijska i da NIMALO ne štiti od sunca… stoga je veliki zaštitni faktor potreban na plaži.
Nekoliko dana prije odlaska na sunčanje napravite piling cijelog tijela. Na taj način uklonit ćete nečistoće i odumrle stanice s površine kože te osigurati tijelu jednoličnu preplanulost. Dobar piling možete jednostavno napraviti i kod kuće, koristeći smeđi šećer (koji je nježniji od bijelog), morsku sol, maslinovo ulje i med. Eto, bar za nešto će poslužiti maslinovo ulje.
Osim kože, za sunce treba pripremiti i kosu. Pogotovo ukoliko plivate u kloriranim bazenima, kosa će nakon ljeta biti isušena i beživotna. Kosu je potrebno prije sunčanja nahraniti, a tijekom zaštiti preparatima za sunce. Hranjivu masku za kosu možete napraviti od jajeta, maslinovog ulja i svježeg krastavca.
Eto… ako budete dobri ubacit ću vam par home-made receptića za lijepu kožu prije/tijekom/nakon sunčanja…

Pozdrav od vaše ljekarnice.

P.S. tijekom sunčanja nemojte stavljati maslinovo ulje ni prije ni poslije kreme. Nemojte se truditi pod svaku cijenu pocrniti. Svjetliji ljudi imaju jednostavno manje melanocita, stanica koje stvaraju pigment i teško im je potamniti a da pritom sačuvaju zdravu kožu… no o tome u sljedećem postu ;o)


Post je objavljen 22.06.2008. u 15:33 sati.