Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zivotinjeidrugo

Marketing

SLAVUJ

Ova mala ptica zivi u svijetlim bjelogoricnim sumama s grmljem te u sikarama,zivicama,parkovima i vrtovima.Zivahan je te stalno skakuce po grumlju i tlu,gdje trazi hranu - kukce,gujavice i puzeve. Muzijaci se glasaju izuzetno lijepim pjevom pa se smatra da je slavuj jedan od najboljih pjevaca medju pticama .Pjevaju i danju i nocu ,s tim da nocu muzijaci pjevom privlace zenke, dok pjevanjem u zoru obiljezavaju teritorij .Zive samostalno , a gnijezdo
od mahovine i slame grade u grmlju ,uz tlo.Potkraj proljeca zenka u njega snese najcesce 5 maslinastozelenih , pjegavih jaja , na kojima ona i sjedi,dokmlade prehranjuju oba roditelja. Slavuja se tesko moze opaziti u prirodi ,obicno ga se vidi jedino kako ulijece u grmlje cesto se cuje njegov pjev. On je ptica selica,a zimu provodi u juznoj Africi.

Veliki visinski raspon (20 - 1660 m) i razlicitost stanista uvjetuje faunisticko bogatstvo Paklenice. Na tom podrucju nalazimo velik broj mediteranskih vrsta koje se visoko uspinju, kao i velik broj vrsta kojima je podrucje Nacionalnog parka donja granica rasprostiranja. Takoder nalazimo i neke specificne vrste faune, vezane za odredena stanista.

RASPROSTRANJENOST:Europa,sjeverna Afrika i Azija


Image Hosted by ImageShack.us










Post je objavljen 19.06.2008. u 11:04 sati.