Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tuzasve

Marketing

Kako reći "ne", a da pritom nikog ne naljutim?

Kako reći "ne", a da pritom nikog ne naljutim? Moja obitelj, poznanici i prijatelji, ali i profesori i šefovi me sve više iskorištavaju i toga mi je dosta. Uvijek prvo pitaju mene želim li im učiniti uslugu, pomoći i sl., jer znaju da neću moći odbiti. Osjećam se grozno. Sigurno se i vama to jako često dešava, pogotovo kada ste u kontaktu s nekim, tko je na višem položaju od vas. Teen385 donosi vam 5 zlatnih pravila kako reći "ne", a pritom nikog ne naljutiti.

1. ŠTO JA TIME DOBIVAM
Zamisli situaciju: Tvoj najbolji frend te, kao i svake subote, pita hoćeš li u subotu navečer uzeti starcima auto i voziti do vašeg omiljenog kluba. Budući da nemaš srca reći mu "ne", ponovno ti voziš, ponovno ne možeš popiti niti jedan koktelčić, opustiti se i rasplesati. Vježbaj tijekom tjedan kako ćeš slijedeću subotu konačno izgovoriti ne, ali na malo blaži način, jer ste u ovom slučaju oboje na dobitku. Reci kako ne želiš voziti ovu subotu, jer konačno želiš popiti koju čašicu, upoznati komade, i rasplesati se. Frend će te sigurno razumjeti, no ako počne protestirati, reci kako bi bilo u redu da i on jednom plati gorivo, pa ćeš onda voziti koliko i kud god on želi. Tada sigurno neće biti ljutnje, jer će frend shvatiti kako nije fer da te iz tjedna u tjedan iskorištava.

2. ŠTO MI SE MOŽE NAJGORE DOGODITI
Na pitanje, što ti se najgore može dogoditi ako konačno kažeš "ne", odgovor je doista jednostavan: ama baš ništa, a ti ćeš se osjećati mnogo bolje. Da, lako je to reći, a provesti u djelo malo teže, pogotovo ako te neki uvaženi profesor svako jutro zaustavi na hodniku i zamoli da mu doneseš šalicu kave i krafnu (po tisućiti put ovaj tjedan), a bojiš se da mu se ne zamjeriš. Dobro promisli, i smisli taktiku koja ga neće jako uvrijediti. Npr. možeš reći: "Oprostite, ali danas ne mogu, imam veoma važan ispit". Profesor se sigurno neće ljutiti, jer će se kao i svaka normalna osoba, zapitati može li si on tu kavu i krafnu i sam koji puta donijeti, i je li potrebno gnjaviti svoje studente/učenike, budući da bi ih trebao smatrati svojim budućim kolegama.

3. KRATKI ODGOVORI
Izbjegavajte duge odgovore i isprike. Npr. frendica te zove na kavu, a ti stvarno moraš pomoći mami oko kućanskih poslova. Dovoljno je reći: "Oprosti, ali danas moram konačno pomoći mami". S duljim odgovorima ćeš se samo zapetljati. Navodeći na desetke različitih isprika, sugovornik će dobiti dojam da se tebi u biti niti ne ide s njim na kavu, makar je možda posrijedi doista neka druga obaveza.

4. ZASLADI SVOJ "NE"
Kada ćeš slijedeći put morati nekog odbiti i reći "ne", zasladi to nekom alternativom. Npr. "Ne, ne mogu večeras u kino, ali sutra sam slobodna". Sugovornik će odmah dobiti dojam, da ti je stalo do kina s njim, samo da danas imaš nekih drugih obaveza.

5. KLJUČNA RIJEČ - KOMPROMIS
Ne možeš reći ne, jer se bojiš što će ta osoba misliti o tebi, hoće li te smatrati lošom osobom, lošim prijateljem, osobom koja nije spremna uskočiti u pomoć. E, pa istina je sasvim drugačija, jer problem nije u tebi, nego u ljudima s kojima se družiš i koji te okružuju. Ako ljudi oko tebe nisu spremni na kompromise i prihvatiti da i ti imaš svoje "JA", onda to i nisu neki prijatelji. Prijateljstva, partnerstva, odnos profesor-učenik ili šef-zaposlenik temelje se prvenstveno na poštivanju, a ako jedna od tih osoba samo čeka priliku da iskoristi onog drugog i ne prihvaća "ne" za odgovor, to nažalost govori mnogo o toj osobi.



Post je objavljen 05.06.2008. u 21:42 sati.