Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/terziceva7

Marketing

Obračun po razdjelnim vodomjerilima

Split, 30. svibnja 2008. godine
Poštovani suvlasnici Terzićeve 7,
kao što je ranije dogovoreno, u privitku se nalaze dvije tablice, i to TABLICA A i TABLICA B, te ANKETNI LISTIĆ.
Prije nego što krenem s objašnjenjima tablica, samo bih Vas informirao da sam početkom tjedna prijavio neispravnost elektro-magneta na ulaznim portunskim vratima, te da je upravitelj odmah (isti dan) poduzeo aktivnosti i otklonio kvar.

Sada se vratimo na tablice. Prije nego li išta pojasnim, molim da primijetite da naš ulaz ima dva glavna vodomjerila na razini G2 od kojih jedno evidentira potrošnju do 2. etaže, a drugo od 3. do vrha ulaza. Zbog toga imamo i dva odvojena tablična iskaza obračuna utrošene vode u svakoj tablici.

Tablica A nam pokazuje kako se kretala potrošnja po mjesecima, i to za mjesec prosinac prošle godine, te mjesece siječanj, veljača i svibanj ove godine. Mjesečna potrošnja vode za 25 korisnika se kreće oko 335 m3 (i prije i poslije zamjene razdjelnih vodomjerila). Ukoliko usporedite mjesečnu potrošnju po svakom korisniku, tada se vidi da su mjesečna odstupanja potrošnje mala kada smo imali STARA vodomjerila. Nakon ugradnje NOVIH vodomjerila, odstupanje u potrošnji u odnosu na STARA vodomjerila gotovo da i nema. Bitno odstupanje je prisutno samo tamo gdje je STARO vodomjerilo vrtilo unazad.
U ovoj tablici također imate pokazanu DELTU odnosno dvije delte jer imamo dva glavna vodomjerila.
Što je delta? Kod obračuna potrošnje po broju članova domaćinstava delte nema. Međutim, zbog nesavršenosti vodomjerila (bilo glavnog, bilo razdjelnih) suma očitanja svih razdjelnih vodomjerila ne predstavlja očitanje po glavnom vodomjerilu. Ta razlika se naziva delta i može biti i pozitivna i negativna. Sama vodomjerila (bilo glavna, bilo razdjelna) imaju zakonom dozvoljenu grešku u očitanju koja se kreće do ±2% (za velike protoke) odnosno do ±5% (za male protoke). Što to znači? To znači, primjerice na gornjim etažama u našem ulazu delta može biti do ±36% (18 razdjelnih vodomjerila x ±2%) odnosno do ±90% (18 x ±5%). Istovremeno, na donjim etažama taj isti delta može biti do ±14% (7 x ±2%) odnosno do ±35% (7 x ±5%). Ono što se u praksi događa jest da se + i – pojedinih razdjelnih vodomjerila skoro poništavaju te se delta uglavnom kreće oko ±10% (informacija iz jednog ulaza na Blatinama i drugog s Pujanki).
Kod nas u Terzićevoj 7 na gornjim etažama se delta kretao oko –14% u razdoblju starih razdjelnih vodomjerila, dok je sada oko +12%. Na donjim etažama se delta prije zamjene razdjelnih vodomjerila kretao oko –10% dok je sada oko +4%. U prosjeku na razini ulaza, svako razdjelno vodomjerilo sada doprinosi delti oko +0,6% što je manje od ±2% odnosno ±5%, ponavljam u prosjeku.

Druga tablica, TABLICA B, prikazuje analitiku kako se je došlo do pojedinačne mjesečne potrošnje, u ovom slučaju za mjesec svibanj 2008. Ovakva tablica bi trebala odnosno mogla biti podloga za ViK kod ispostavljanja pojedinačnih računa za vodu.
Na osobnom primjeru ću pokazati način izračuna podataka odnosno potrošnje: znači, obitelj Uvodić je u promatranom razdoblju (21 dan, odnosno od 07.05. do 28.05.) imala razliku očitanja na razdjelnom vodomjerilu 13,86 m3. Pošto je delta na ovom glavnom vodomjerilu cca. +3,7%, to se očitana količina po razdjelnom vodomjerilu povećava za +0,51 m3 (+3,7% x 13,86 m3) što za obračun predstavlja ukupno 14,38 m3 ili cca. 99,65 kn (1m3 = 6,93 kn). Međutim, kako je promatrano obračunsko razdoblje samo 21 dan, to se ekstrapolacijom dobiva očekivana mjesečna potrošnja od 20,25 m3 (30 dana : 21 dan x 14,38 m3) odnosno 140,33 kn (20,25 m3 x 6,93 kn/1m3).
Ne bih Vas više želio dodatno opterećivati objašnjenjima, jer ni sam ne znam što više o podacima reći. Takvi su kakvi su.

S jedne strane se iz ovih podataka da iščitati da stara vodomjerila i nisu bila toliko loša, osim onog koje je vrtilo unazad. Ali, ta stara vodomjerila isto tako nisu imala oznake u skladu s Odobrenjem Državnog zavoda za mjeriteljstvo, što je dodatno „podgrijavalo“ sumnju u njihovu ispravnost.
S druge strane, osobno sam mišljenja da bi sada, odnosno za mjesec lipanj 2008. godine, mogli krenuti s prijavljivanjem obračuna ViK-u po očitanjima razdjelnih vodomjerila.
Tako smo se na zadnjem i predzadnjem zajedničkom sastanku i dogovorili ukoliko očitanja budu korektna.

Mislim da sada jesu, te da nema zapreke da tako i ne postupimo. Sada prepuštam Vama da me na ANKETNOM LISTIĆU izvijestite da li ste suglasni da prebacimo obračun s broja članova domaćinstva na očitanje po razdjelnim vodomjerilima.
Nakon što dobijem popunjene Anketne listiće, ukoliko većina potvrdi ranije dogovoreni prijedlog, ja ću s ViK-om dogovoriti formu i način međusobne mjesečne komunikacije u svrhu obračuna. Ukoliko većina zaokruži NE obračun će i dalje ostati po starom, odnosno po broju članova domaćinstva.


Ukoliko smatrate da postoje razlozi da po ovom pitanju sazovem novi zajednički sastanak svih suvlasnika, molim da me osobno kontaktirate u popodnevnim satima ili tijekom dana na mob.: 091/204-89-73.

S poštovanjem,
M. P.
Predstavnik suvlasnika
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Nenad Uvodić



Anketni listić – PRIJAVA POTROŠNJE VODE
PO OČITANJIMA RADJELNIH VODOMJERILA
Obitelj (suvlasnik): _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Suglasan sam da se obračun utrošene vode «prebaci» s broja članova domaćinstva na očitanje po razdjelnim vodomjerilima:
DA – NE
Potpis suvlasnika:
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
(molim popunjeno vratiti u poštanski sandučić UVODIĆ)


Post je objavljen 30.05.2008. u 09:00 sati.