Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

DIJANA DOBOŠ- PRVA ŽENA NA SVIJETU KOJA ĆE VOZITI KANADER

OSIJEK

Prva žena u svijetu koja će upravljati zahtjevnim protupožarnim zrakoplovima Canadair CL-415 uskoro će postati pilotkinja iz Tenja, Diana Doboš.

"Upravljati kanaderom samo je još jedan novi izazov u mojoj pilotskoj karijeri. Teško je usporediti letove različitim avionima, svaki od njih ima svoje čari i svaki je izazov za sebe. To je iznimno zahtjevno i mislim da to ne može svatko. Nije jednostavno u jednom trenutku leta avion pretvoriti u brod, a onda opet u avion. Iako na prvi pogled možda izgleda strašno, zapravo je zanimljivo, a sve je stvar koncentracije i prilagodbe", otkriva Diana i dodaje kako se iskreno nada da će već od ovog ljeta gasiti požare.

Inače, kanaderima u Hrvatskoj upravljaju isključivo vojni piloti koji tijekom godine lete vojnim avionima, a ljeti gase požare. Diana je također jedna od njih te se i tu može podičiti titulom prve. Naime, ona je i prva žena pilot u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

"Već u srednjoj školi počela sam se baviti padobranstvom, pa se u meni rodila želja da se bavim zrakoplovstvom. Ratna zbivanja bila su samo poticaj da postanem vojni pilot. Letenje je jednostavno ljubav", kaže Dijana.

Svoje mogućnosti do krajnjih je granica Diana je isprobala sudjelujući u letovima Akro-grupe Krila oluje. "Akrobatsko letenje u grupi osobito je atraktivan, ali zahtjevan način letenja. Strah se mora zauzdati, a tada adrenalin postaje jači i tjera te dalje", kaže Doboš. Jutarnji List

Post je objavljen 28.05.2008. u 16:30 sati.