Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Priopćenje Središnjeg odbora HND-a o slučaju Pukanić



Nedopustivo privatiziranje medijskog prostora

Središnji odbor Hrvatskog novinarskog društva zahtijeva od svih razina vlasti – od policije, Ministarstva zdravstva, Državnog odvjetništva te od Hrvatskog sabora da do kraja obave svoj posao u tzv. slučaju Pukanić, da rasvijetle prisilno policijsko odvođenje Mirjane Pukanić u psihijatrijsku bolnicu i sankcioniraju odgovornost svih onih koji su za nečiji račun prekršili svoja ovlaštenja.

Vijeće časti HND-a raspravljat će – na osnovu predstavke Povjerenstva za medije Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH - što je moguće prije o tekstu „Diletanti protiv psihijatara“ koji je objavljen u „Nacionalu“ 22. travnja a u kojem je opetovano objavljen liječnički dosije Mirjane Pukanić i pritom – kako se čini – prekršeno nekoliko zakona i Kodeks časti HND-a. Ako članovi Vijeća časti budu smatrali da je to potrebno, odgovorni za objavu teksta će biti kažnjeni.

HND želi da mediji što više poštuju privatnost svakog pojedinca i privatnost obiteljskih odnosa i nipošto ne može dopustiti da bilo koji izdavač koristi privilegij vlastitog položaja za neprofesionalno privatiziranje medijskog prostora i nenovinarsko ponašanje.

S obzirom na prodaju dijela tvrtke u samom jeku afere, u slučaju Pukanić još jednom potaknuto je i otvoreno pitanje vlasništva nad medijima u Hrvatskoj a transparentnost vlasništva preduvjet je da bi mediji bili slobodni i obavljali ulogu snaženja demokracije i zaštite ljudskih prava.

Zdenko Duka, predsjednik


Renata Ivanović, predsjedavajuća Središnjeg odbora

hnd.hr



Post je objavljen 07.05.2008. u 15:28 sati.