Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Vjerujem Mirjani P.


Hvale vrijedna inicijativa:

Povjerenstvo za medije traži sankcije protiv Nacionala

Povjerenstvo za praćenje politike ravnopravnosti spolova u medijima smatra da su u tekstu Diletanti protiv psihijatara autora Berislava Jelinića objavljenom u Nacionalu br. 649. od 22. travnja u kojem se obznanjuje dijagnoza i drugi detalji iz privatnog života Mirjane Pukanić prekršene odredbe mnogih zakona, pa i Kaznenog.
Objavom teksta u tjedniku kojega je vlasnik Ivo Pukanić, suprug Mirjane Pukanić, kaže se u priopćenju, povrijeđena su temeljna ljudska prava Mirjane Pukanić kao osobe, žene, a novinarska profesija spuštena je na razinu kriminalnog djelovanja.

Zbog toga se je Povjerenstvo dopisom obratilo Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova i Hrvatskom novinarskom društvu, očekujući od njih da reagiraju u okvirima svojih ovlasti.

Prema Povjerenstvu, tim tekstom u kojem je u detalje opisana povijest i tok bolesti, osobne i obiteljske prilike Mirjane Pukanić, povrijeđen je Zakon o ravnopravnosti spolova (javno prikazivanje i predstavljanje žena i muškaraca u medijima na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način); Zakon o medijima (Mediji su dužni poštovati privatnost, dostojanstvo, ugled i čast građana); Zakon o zaštiti prava pacijenata i Zakon o liječništvu koji građanima jamče pravo na povjerljivost o stanju njihova zdravlja i zaštitu osobnih podataka, a liječnicima brani otkrivanje liječničke tajne.

Pored toga, smatra Povjerenstvo, objavom teksta povrijeđen je i Kazneni zakon koji u članku 132. izričito kaže da će se zdravstveni djelatnik i druge osobe koje neovlašteno otkriju tajnu koju saznaju u obavljanju svoga zvanja, kaznit novčanom kaznom do stopedeset dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do šest mjeseci. U konkretnom slučaju, očigledno je da je liječnik, ili neka duga osoba, tjedniku Nacional dostavio detalje o zdravstvenom stanju Mirjane Pukanić. Povjerenstvo smatra da bi Državno odvjetništvo trebalo pokrenuti postupak protiv nepoznatog počinitelja, jer se u tekstu ne iznosi ime liječnika, ili druge osobe koja je Nacionalu dostavila podatke o zdravstvenom stanju Mirjane Pukanić.

Osnove za pokretanje kaznenog postupka protiv novinara i urednika Nacionala ima i u članku 201 Kaznenog zakona:

(1) Tko iznese ili pronese nešto iz osobnog ili obiteljskog života drugoga što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.
(2) Tko iznese ili pronese nešto iz osobnog ili obiteljskog života drugoga što može škoditi njegovoj časti ili ugledu putem tiska, radija, televizije, pred više osoba, na javnom skupu ili na drugi način zbog čega je iznošenje osobnih ili obiteljskih prilika postalo pristupačno većem broju osoba, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do jedne godine.

Povjerenstvo se svojim dopisima poziva i na Kodeksa časti novinara, HND-a, čl.16 koji kaže: Novinar treba štititi čovjekovu intimu od neopravdanog ili senzacionalističkog otkrivanja u javnosti. Novinar je obavezan poštivati svačije pravo na privatni i obiteljski život, dom, zdravlje i prepisku (intersubjektivnu komunikaciju). Objavljivanje podataka koji narušavaju nečiju privatnost, bez nečije privole, mora biti opravdano interesom javnosti…. Urednici ne smiju objavljivati materijale suradnika koji ne poštuju ta pravila.
Posebna se pozornost i odgovornost zahtijeva kad izvještava o nesrećama, obiteljskim tragedijama, bolestima, djeci i malodobnicima.

Podsjećamo još da se je suvlasnik tjednika Nacional, Ivo Pukanić, nedavno obratio HHO i Pravobraniteljici za djecu sa zahtjevom da od medijske harange i linča uzmu u zaštitu njegovu malodobnu kćer, ali i njega samoga. No, kad se u obzir uzme čitav niz napisa u Nacionalu, uključujući ovaj za koji sankcije traži Povjerenstvo za medije, kao i to da je upravo Ivo Pukanić bio taj koji je prvi u javnosti počeo spominjati i imenovao svoju malodobnu kćer, uvlačeći ju i u svoju rekonstrukciju pokušaja atentata kojeg je navodno bio žrtva, postavlja se pitanje tko i od koga tu sve treba zaštitu.

H-Alter, 01.05.2008


više: SAM PROTIV SEBE / Nacional jedini kršio zakone u slučaju Pukanić /
Zanimljivo je da Pukanić traži zaštitu, a jedino je Nacional prekršio privatnost njegove kćeri i supruge, rekla je Vesna Kesić.


Post je objavljen 01.05.2008. u 19:31 sati.