Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povratakpitomace

Marketing

Pitomački poljoprivrednici ostali bez milijun kuna poticaja

Pitomački poljoprivrednici, njih 128, ostat će bez više od milijuna kuna državnih poticaja jer novim Pravilnika o upisu u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava koji je stupio na snagu 5. ožujka ove godine, nemaju pravo na zakup zemlje kako im je to dodijelila općinska vlast.

Ministarstvo poljoprivrede
Općina Pitomača je, naime,
pišite Općini Pitomača
u listopadu prošle godine poljoprivrednicima dala u jednogodišnji zakup 1100 hektara zemljišta. Smatrajući da je riječ o nezakonitoj dodjeli pojedini poljoprivrednici novima nisu dopustili ulazak na imanja pa su incidenti došli do ruba fizičkog obračuna. Na problem je tada upozorio Hrvatski seljački savez Virovitičko-podravske županije čiji je predsjednik Marijan Moslavac naglašavao da Općinsko vijeće nije moglo dotadašnjim zakupcima otkazati najam zemlje. «Iako nam je i Državno odvjetništvo potvrdilo da je odluka nezakonita nije bilo političke volje riješiti problem jer su išli izbori. Sada, kada je to potvrdio i novi Pravilnik, vidi se da smo bili u pravu. Šteta je, međutim, počinjena jer dio poljoprivrednika tada nije pristupilo jesenskoj sjetvi», kaže Moslavac.

Kako je Općina Pitomača zemlju dodijelila korisnicima koji nisu bili upisani u Upisnik od Ministarstva je nekoliko puta zatražila da omogući upis novih zakupaca kako bi mogli ostvariti pravo na poticaj za 2008. godinu.
pišite Krešimiru Kuterovcu

«No, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Krešimir Kuterovac, rekao nam je da Općina Pitomača ne može biti iznimka pa će stvarni korisnici ostati bez poticaja», objasnio je na konferenciji za novinare načelnik općine Pitomača, Željko Grgačić naglašavajući kako je sada stvoren dvostruki problem jer dolaskom optimalnih sjetvenih rokova bivši korisnici zemljišta samovoljno ulaze u posjed zemljišta iako su novi korisnici izvršili pripremu za sjetvu i uplatili naknadu.

«Iz jednog problema izašla su dva. Nije jasno kako protumačiti rad državnog tajnika i Ministarstva poljoprivrede ako podržavaju kriminal jer smo mi tu zemlji dodijelili novim vlasnicima jer ugovori o zakupu nisu sklopljeni na temelju valjano provedenog natječaja", kazao je Grgačić.
Virovitica net

Post je objavljen 25.04.2008. u 21:01 sati.