Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

SA 11 VATROGASNIH VOZILA GASILI POŽAR

SARAJEVO

Prema prvim nalazima, vatra je izazvana prilikom rezanja starog željeza. Gašenje trajalo više od pet sati... VIDEO

U požaru koji je jučer, 50 minuta nakon ponoći, izbio u krugu firme "Energoinvest" u sarajevskoj općini Ilidža, u potpunosti je izgorjela devastirana hala puna otpada. Vatru su uočili čuvari obližnje TAT-ove zgrade i pozvali su policiju i vatrogasce.

Nadzirali zgarište
Do dolaska ekipa Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo vatrena stihija se razbuktala i zahvatila kompletnu halu, a plamen se, prema priči očevidaca, dizao desetinama metara iznad objekta.U intervenciji je učestvovalo četrdesetak vatrogasaca sa 11 vozila. Punih pet sati nadljudskim naporima borili su se s vatrom koja je gutala stari papir, drveni otpad, aluminij i sve drugo što se u tom prostoru nalazilo.

Tek oko šest sati požar je stavljen pod kontrolu i lokaliziran, a jučer u prijepodnevnim satima još dvije vatrogasne ekipe nadzirale su zgarište.U izgorjeloj, ali i u još nekoliko devastiranih hala u krugu nekadašnjeg sarajevskog giganta "Energoinvesta", već gotovo mjesec radnici zeničke firme "Binela komerc", koja se bavi prometom otpada, skidaju staro željezo, aluminij i sakupljaju stari papir i drvo.

Razbuktao je vjetar
Zenički radnici u hali koja je izgorjela radili su i prekjučer cijeli dan. Za rezanje željeznih pregrada koristili su takozvane brenere, odnosno aparate za autogeno zavarivanje. Pretpostavlja se da su upravo iskra ili užareni djelić sa tog aparata i izazvali požar.
- Nakon što su radnici otišli, to je ostalo da tinja među papirima i drvetom. Uvečer je puhao jak vjetar koji je vatru razbuktao - kazali su nam radnici "Energoinvesta".

Nakon što su vatrogasci završili intervenciju, na uviđaj su izašli pripadnici sarajevskog MUP-a i vještak protupožarne zaštite. Njegovim nalazom potvrđeni su navodi radnika o uzrocima izbijanja požara.

Ukinuta portirnica
"Energoinvest" je s "Binela komercom", kako je ispričao jedan od uposlenika koji se zatekao na mjestu događaja, sklopio ugovor da bi bile očišćene prostorije gdje se uvečer okupljaju narkomani i dolaze osobe koje odnose željezo i drvo.Okupljanja u devastiranim prostorijama učestala su u posljednja dva mjeseca, od kako je zatvorena portirnica na ulazu u krug "Energoinvesta". Dnevni Avaz

Post je objavljen 10.04.2008. u 15:56 sati.