Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

U KEMIJSKOM INCIDENTU NASTRADALI VATROGASCI

ZEMUN

Protiv odgovornih osoba u "Galenici Fitofarmacija" biće podnjeta krivična prijava zbog zagađenja životne sredine i izazivanje opće opasnosti po zdravlje ljudi. Ministarstvo za zaštitu životne sredine je priopčilo da je, na osnovu dobijenih preliminarnih rezultata iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, Republička inspekcija za zaštitu životne sredine tom poduzeću privremeno zabranila proizvodnju pesticida.

Zabrana važi do dostavljanja Izvještaja o ispitivanju tehnološkog procesa u pogledu mogućeg štetnog utjecaja na životnu sredinu.Gradski zavod za javno zdravlje Beograd je danas dostavio ministarstvu zaštite životne sredine, preliminarni izveštaj o ispitivanju uzoraka zraka uzetih u toku požara nastalog u tvornici "Galenika Fitofarmacija" u nedjelju navečer. VIDEO

U izvešću je konstatirano da su koncentracije dimetoata u zraku veće od normiranih: dva do tri puta veće na mjernom mjestu u naselju Altina (pored autoputa) i naselju Zemun Polje, tri puta veće u industrijskoj zoni Zemun i na lokaciji blizu Robne kuće "Metro", a bile su povećane i u južnom dijelu naselja Batajnica.

Vatrogasci pušteni sa VMA
Sa Vojnomedicinske akademije otpušteno je 25 osoba hospitalizovanih nakon kemijskog incidenta u tvornici "Galenika Fitofarmacija".Dva pacijenta sa opekotinama su zadržana na bolničkom lječenju, a na osnovu do sada urađenih pregleda i primjenjenih mjera lječenja očekuje se da će i oni biti pušteni tokom narednog dana. U toku prijepodneva u Toksikološku ambulantu Centra hitne pomoći VMA na preventivni pregled javilo se još 27 vatrogasaca koji su sudjelovali u sanaciji incidenta, koji nisu imali nikakve subjektivne tegobe.

Prethodne večeri i noći u VMA je, posle kemijskog incidenta u "Galenici Fitofarmacija", primljeno 29 osoba, koje su učestvovale u gašenju i sanaciji požara, među kojima je bilo 20 pripadnika Vatrogasne brigade Beograd, sedam radnika "Galenike" i dva pripadnika MUP-a.Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević ocijenio je danas da su sve nadležne službe dobro reagirale poslije ekslozije u zemunskoj tvornici "Fitofarmacija Galenika" i potvrdio da je situacija "pod kontrolom".

Loše stanje vatrogasne službe
Nakon sinoćne eksplozije skladišta pesticida u Galenici čak 22 vatrogasca su završila u bolnici. Ova nesreća ponovo podsjeća na nedovoljnu opremljenost vatrogasne službe u Srbiji.U vatrogasnoj jedinici Beograd kažu da ipak nije loša opremljenost dovela do jučerašnje ozljede vatrogasaca.

"Nažalost, to je splet okolnosti, pripadnici vatrogasne brigade Beograd, imali su adekvatnu opremu... ali nikakav efekat nije bio korištenjem tih odijela, pošto se radilo o visokoj temperaturi, o plamenu, pa su se ta odijela topila", rekao je Mile Jovičić, zapovjednik vatrogasne brigade

Ipak, u vatrogasnu opremu u Srbiji dugo se nije ulagalo, pa su neophodna velika sredstva da bi se stanje dovelo u red.Vatrogasci su donedavno i TV spotovima ukazivali na to da su neka vozila starija od vatrogasaca.Primjera radi, jedno zaštitno odijelo košta 1.500 - 2.000 eura, a u ovom trenutku potrebno je nabaviti bar 2.000 takvih odijela.

"Naš osnovni cilj je da nezaštićene vatrogasce ne šaljemo ni na kakvu intervenciju. Što se tiče opreme kojom raspolažemo, mi imamo jedan dio dobre opreme, međutim to nije dovoljno da bi se brže i efikasnije radilo na svakom mjestu. Mi smo prinuđeni da iz glavnih jedinica gde nam se nalazi oprema, šaljemo ljude, ali to uzrokuje duže vrijeme stizanja na mjesto akcidenta", kaže Đorđe Babić iz MUP-a Srbije.U svakom momentu za sigurnost Beograđana brine oko 125 vatrogasaca, što nije dovoljno za broj stanovnika i infrastrukturu Beograda. opširnije....

Post je objavljen 08.04.2008. u 21:40 sati.