Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

MLADI,EDUCIRANI I AMBICIOZNI ČLANOVI PONOS SRUŠTVA

GRAČEC
Piše: Iva Grgić-Ozimec

Ove godine Dobrovoljno vatrogasno društvo Gračec pokreće nabavu novog navalnog vozila u ukupnoj vrijednosti milijun kuna. U financiranju investicije proračun Općine Brckovljani sudjelovat će s ukupno 800.000, a Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije s 200.000 kuna. Kako je kazao predsjednik DVD-a Gračec Miroslav Šladarec, ove godine pokrenut će proceduru nabave novog vozila, raspisat će natječaj kako bi vozilo najvjerojatnije u garažu moglo doći krajem ili početkom sljedeće godine. Staro vozilo, prema dogovoru s VZO Brckovljani, bit će dano na uporabu nekom od drugih vatrogasnih društava na području općine.

U ovoj godini, DVD Gračec također nastavlja s uređenjem Doma, okoliša, vježbališta. Planira redovito sudjelovati na natjecanjima, na općinskoj taktičkoj vježbi, i dalje će raditi na obrazovanju i obuci kadrova te će održavati i nabaviti potrebnu opremu. Ukupni prihodi ove godine planirani su u iznosu od 1.136.000 kuna.
Društvo trenutno broji 92 člana - od toga 44 izvršna člana i 32 člana mladeži. Da je ovo mlado Društvo govori podatak kako je prosječna starost mladeži 22,8 godina, a prosječna starost operativaca 34 godine. Mladi, educirani i ambiciozni članovi ponos su ovog Društva, a s obzirom da se bave dobrovoljnim radom, njihovim kvalitetama može se pridodati i humanost, sve rjeđa u današnje vrijeme u kojem vlada moto "vrijeme je novac".

Svoj humanitarni rad protekle godine članovi DVD-a Gračec iskazali su na više područja. Sudjelovali su u različitim edukacijama, osposobljavanjima i usavršavanjima. Opremali su Društveni dom, održavali vozila, opremili operativne članove, promovirali DVD, organizirali i provodili edukacije o važnosti zaštite i prevencije od požara. Od investicijskih ulaganja, između ostalog, nabavili su tlačne cijevi, mlaznice, radne odore, vatrogasne zaštitne kacige i ostalo. Organizirali su Dan otvorenih vrata DVD-a - ostvarili suradnju s Dječjim vrtićem DIDI, Centrom Stančić, OŠ Stjepan Radić; sudjelovali na natjecanjima, županijskom, općinskom te na niz memorijala. Prošle godine evidentirano je 35 intervencija, dok je u 2006. godini bila jedna intervencija manje. Na području mjesta Gračec intervenirali su devet puta, na području općine Brckovljani 19 puta, a izvan granica općine 7 puta. U najvećem broju radilo se o požarima građevina i o požarima otvorenog prostora, a uzrok je u 90 posto ljudski faktor.

Sjednici Skupštine, održane 8. ožujka, nazočili su predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice Ivica Sikra, tajnik VZO Brckovljani Marijan Đurinec, Policijska postaja Dugo Selo te predstavnici dvadesetak DVD-a iz susjednih gradskih i općinskih područja te s područja općine Brckovljani, a po prvi puta nazočili su i članovi DVD-a Tucenik. Tom prilikom predstavnik HVZ-a I. Sikra dodijelio je priznanje Tomi Šodecu za 30 godina članstva u DVD-u Gračec, Darku Dokušu za 20 godina aktivnog članstva te Željku Antolkoviću, Domagoju Mlinariću, Franji Dokušu, Ivanu Levaku i Ivanu Koviliću za 10 godina članstva. Dugoselska kronika

Post je objavljen 05.04.2008. u 17:25 sati.