Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

VATROGASCI KAO KUSTOSI

NOVI SAD
Piše: Žarko Bogosavljević

Vatrogasni dom u Ulici Jovana Subotica 11 nije vrijedno arhitektonsko djelo i zgrada se po malo čemu razlikuje od slicnih objekata koje koriste vatrogasne jedinice diljem svijeta. Takode, nije ni kulturno-povijesni spomenik u kom su se donosile važne odluke. Međutim, zbog svojih „eksponata“, vozila i opreme još iz 19. stoljeća, kao i dokumentacije koja svjedoči o povijesti ove službe, Vatrogasni dom, u kom se danas nalazi profesionalna vatrogasna brigada Novog sada, sa pravom bi se mogao nazvati muzejom.

Na desetine dokumenata vec je predato Muzeju grada, a u Vatrogasnom domu se, izmedu ostalog, mogu vidjeti stara crijeva, mlaznice, ljestve, sjekirice, šljemovi, kape i trubice - „horne“ koje se odavno ne koriste za opasnost od požara i najavu dolaska vatrogasaca. Posebno su interesantna tri vatrogasna vozila još iz 19. stoljeća, koja su izložena na terasi i u hodniku doma. Ovu opremu su vatrogasci počeli skupljati početkom devedesetih.
Vecina tih predmeta nije iz Novog Sada nego iz okolnih mjesta, a do njih se došlo preko poznanika koji su ih pronalazili na tavanima ili u šupama. Ima još dosta toga po selima, a narocito u Bačkom Petrovcu te se nadaju da će im građani i dalje javljati o takvim predmetima - kaže donedavni zapovjednik Vatrogasne brigade, sada umirovljenik, Aca Aleksic, najviše zaslužan za spašavanje največeg dijela opreme.

Novosadski vatrogasci kažu da osim želje da uskoro dobiju novu, suvremeniju i sigurniju opremu, kao i otvaranja bar još jednog punkta za vatrogasnu brigadu na zapadu grada, žele i da se nade neki prostor za ove predmete od povjesne važnosti za Novi Sad. Misle da će najviše šanse imati ukoliko Željeznica grada ustupi Ranžirnu stanicu i potom se prihvati prijedlog Vojvođanskog društva za željeznicu da stara ložionica postane „Tehnički muzej“.
Inace, ovo mjesto sa kojeg oni još od 1954. godine svakodnevno polaze na teren, često ne znajući što ih čeka na mjestu požara ili druge intervencije, nalazi se katnica sa osmatračkim tornjem visokim oko cetiri kata.

U prizemlju je velika garaža, djelimice ukopana 1972. godine kako bi unutra mogla da se sparkira platforma od 26 metara, koju ovih dana zamjenjuje nova od 42 metra. Pored nje se nalazi mehaničarska radionica, kuhinja sa restoranom, gdje vatrogasci sami kuhaju obroke, učionica, sala za dnevni boravak i TV sala. Na katu se nalazi dispečerski centar, spavaone, kupaona, kancelarije i mala i velika sala za sastanke.Kažu da je prostor uređen prema njihovim potrebama, ali ipak nedostaje prostora napolju jer vatrogasci nemaju gdje da vježbaju. Posebna priča je osmatrački toranj koji više nije u upotrebi sem za vježbe i sušenje crijeva......Vatrogasci Novog Sada

Post je objavljen 05.04.2008. u 07:59 sati.