Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

30 GODINA RADA DVD-a DONJE DVORIŠĆE

DONJE DVORIŠĆE
Piše: Jasminka Kokot-Bambić

Davne 1978. godine potreba za pružanjem pomoći u slučaju požara i drugih nepogoda kao i potreba za druženjem i organiziranim djelovanjem ponukala je 11 aktivnih vatrogasaca i 11 podupirajućih članova na osnivanje Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Donjem Dvorišću.

Upornošću i s mnogo sati dobrovoljnog rada, bez stalnih izvora financiranja, DVD Donje Dvorišće krenulo je uz pomoć donacija i prihodima od vlastitih aktivnosti (organizacija zabava i slično) u nabavu opreme i izgradnju vatrogasnog doma. Početkom Domovinskog rata i promjenama granica općina došlo je do stagnacije. Doseljavanjem velikog broja stanovnika na područje Donjeg Dvorišća i vraćanjem Donjeg Dvorišća u sastav grada Dugog Sela, ponovno je pokrenuta aktivnost DVDa. Uz financijsku pomoć Grada obnovljen je vatrogasni dom, a VZG Dugo Selo je u okviru svojih programa nabavila kombi vozilo i neophodnu opremu.

Prema izvješću o radu, DVD Donje Dvorišće ima 28 članova, od čega 4 dočasnika, 1 dočasnika I klase i 1 časnika. Stalna edukacija članova prioritet je DVD- a, pa je tako u 2007. godini ukupno 17 vatrogasca polazilo razne tečajeve i seminare. Grad je otkupio susjednoležeću parcelu do Vatrogasnog doma koja će poslužiti za njegovo proširenje.

Tijekom 2007. DVD Donje Dvorišće imalo je dvije intervencije, predstavnici Društva posjetili su Kornate i odali počast preminulim vatrogascima, sudjelovali su na pokaznim vježbama u organizaciji VZG Dugo Selo i ostalih prijateljskih vatrogasnih društava. Radilo se na uređenju Vatrogasnog doma, napravljena je nova glazura, uređeni zidovi i montirana su nova vrata.Prema planu rada za 2008. godinu težište će se dati na edukaciju članova, nabavu opreme, uvježbavanje ekipa i sudjelovanje na natjecanjima.

Čestitke povodom 30. godišnjice rada uputili su mnogi gosti iz DVD-a Andrilovec, Leprovica, Ostrna, Brckovljani. Predsjednik VZG Dugo Selo Zvonko Novosel Dolnjak, istaknuo je da je opremljenost Društva danas takova da se mogu gasiti manji požari u okolici, a zbog nabave kombi vozila povećana je i mobilnost. Pohvalio je odaziv vatrogasca na edukativne tečajeve te najavio nova osposobljavanja do sredine godine. Također se osvrnuo na pripremu izmjene zakona o vatrogastvu cime bi se svima omogućila jednakovrijedna zaštita od požara. Gradonačelnik Boris Mahač je uputio čestitke povodom 30- godišnjice i izrazio je zadovoljstvo aktivnim radom Društva koje s obzirom na članstvo u kojem prednjače mladi ima dobru perspektivu.Na kraju svečane sjednice podijeljene su spomenice za 30, 20 i 10 godina rada te brojne zahvalnice članovima Društva, suradnicima i sponzorima. Dugoselska kronika

Post je objavljen 05.04.2008. u 08:23 sati.