Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

NENAMJENSKI POTROŠENO GOTOVO 35 MILIJUNA KUNA

SISAK
Piše: Mate Piškor/EPEHA
Foto: Mario Glavić/Cropix

Gradonačelnik: Bez novca od komunalne naknade ne bismo imali 8 milijuna kuna za socijalni program


Iako iz godine u godinu primaju upozorenja Državne revizije o nezakonitom trošenju gradskog proračuna, članovi sisačkoga Gradskog poglavarstva i lani su se ponašali u suprotnosti sa zakonskim odredbama. Kako su i sami priznali, nenamjenski su potrošili oko 30 milijuna kuna.

Naime, od ukupno prikupljenih 68 milijuna kuna komunalne naknade, Sisak je 33,5 milijuna potrošio za komunalni program, a ostatak za druge svrhe, iako se novac od komunalne naknade smije trošiti primarno za potrebe komunalnog programa.
Damir Borić, obrazlažući razloge svjesnog kršenja zakona kad je riječ o trošenju novca iz gradskog proračuna, rekao je kako se jedino nenamjenskim trošenjem komunalne naknade mogu osigurati sredstva za zadovoljenje potreba u školstvu, vatrozaštiti, ali i socijalnih i drugih programa.
Obrazlažući razloge svjesnog kršenja zakona kad je riječ o trošenju novca iz gradskog proračuna, Damir Borić, gradski pročelnik za financije, rekao je kako se jedino nenamjenskim trošenjem komunalne naknade mogu osigurati sredstva za zadovoljenje potreba u školstvu, vatrozaštiti, ali i socijalnih i drugih programa.

- Mi jednostavno nemamo dovoljno svenamjenskih prihoda, odnosno prihoda od poreza, pa na taj način moramo krpati proračunske rupe - objasnio je Borić. Gradonačelnik Dinko Pintarić istaknuo je kako Sisak već godinama, suočen s problemom nenamjenskog trošenja komunalne naknade, traži promjene zakona za to područje.

- Znam da će nas prozivati, da će Revizija upozoravati na nenamjensko trošenje novca, ali mi se ne možemo odreći svojeg sportskog ili socijalnog programa, a bez novca iz komunalne naknade ne bismo mogli osigurati gotovo osam milijuna kuna za socijalni program ili 20-ak milijuna kuna za sportske sadržaje.

Grad mora financirati poslovanje bazena, klizališta, masovnog sporta, brinuti o socijalnoj sigurnosti socijalno najugroženijih sugrađana i tako utrošen novac sigurno nije bačen, iako je, strogo gledano, utrošen nenamjenski - izjavio je Pintarić. Najviše je novca, gotovo sedam milijuna kuna, nenamjenski potrošeno za subvencije gradskim trgovačkim društvima Vodovodu i Autoprometu.

U Gradu objašnjavaju da su opskrba vodom i gradski prijevoz također komunalne kategorije, baš kao i sufinanciranje profesionalne vatrogasne postrojbe ili kupnja opreme za dobrovoljna vatrogasna društva. Novac od komunalne naknade gradske su vlasti lani trošile za kapitalnu pomoć poslovnim zonama (tri milijuna kuna), pomoć u stanovanju (jedan milijun), naknadu prehrane i smještaja u vrtićima i školama, pomoć i njegu u kući za stare i nemoćne, program Gradskog društva Crvenog križa i slično. Jutarnji List

Post je objavljen 02.04.2008. u 15:52 sati.