Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/supakid

Marketing

kako napraviti dimnu bombu

1000nacina.......a neki su:


Sta vam je potrebno:
• Salitra( kalijev nitrat , KNO3 )
• Šećer u prahu
Korak 1
Salitru možete kupiti u svakoj ljekarni , a sećer nije problem .
Vece količine salitre možete kupiti kao gnojivo u jednom dućanu u karlovcu ,po 2 kile ,ali ta salitra je manje čista pa neznam kako služi u ovom spoju .

Korak 2
Omjer je 3:2 -> salitra : šecer . znaci uzmete 3 grama salitre i 2 grama šećera .

Korak 3
Dakle uzmete to i stavite na neku metalnu plitku zdjelicu gdje ćete moći bez problema miješati .

Korak 4
Sad na štednjak stavite temperaturu na srednje- Mozda malo jače i stavite zdjelicu na to .

Korak 5
U međuvremenu kad se ploca zagrijava ( ne raditi na plinu jer je temp. previlika , pa se može dogoditi da vam se zapali u kuhinji , kak se meni ...Dakle u meduvremenu izmijesajte salitru i secer i sada stavite na zdjelicu , i miješajte .

Korak 6
Polako ce vam se sve više i vise stvarati ljepljiva masa , a na kraju postati smeđkasta . Kad se to dogodi uzmite s ploče vašu friško napravljenu dimnu bombu i oblikujete kako želite .

Korak 7
Za testiranje zapalite male količine upaljačom .... Dimi se , eh ?





2222222222222222222222222222222222222222222222


Ima. Jedan sastojak imas sigurno kod kuce - secer. Drugi sastojak vjerojatno ces morat kupit - salitra iliti kalijev nitrat. Ima ga u svakoj ljekarni za kupit u malim paketicima po 10 grama cini mi se. Kosta par kuna. Mozes i naruciti kilu za 60 kuna, ili ako si nekakav manijak, kupiti na veliko pa ces platiti kilu puno manje

Omjer ti je 3 : 2 - salitra : secer. Znaci, trebat ces izmijesat npr 30 grama salitre i 20 grama secera. Tu smjesu mozes zapaliti sibicom ili prskalicom (koja djeluje kao dobar fitilj ako ces tu smjesu spakirat u neku cijev). Mozes napravit jos jednu stvar, koju ne preporucam jer nije bas bezopasna, ali evo - zagrijavas tu smjesu lagano na vatri (u nekoj posudi metalnoj). Secer ce se poceti karamelizirati, ali moras cijelo vrijeme paziti da ti smjesa sveposud jednako tamni. Dok ti poprimi žućkasto narančastu boju, prestani zagrijavati i sada mozes tu karamelu oblikovati kako zelis i ostaviti da se ohladi... Najbolje zabit unutra prskalicu dok je jos vruce, tako da imas odma fitilj ugradjen dok stvrdne.... Inace, ako ostavis da ti se ta smjesa predugo zagrijava, preci ce ti u tamno smedju boju i na kraju se zapaliti, a to nije nimalo zgodno, pogotovo ak se smjesa zagrijava u kuhinji. Meni se, eto, jednom desilo da mi se smjesa zapali. Iz loncica je plamen suktao ko iz raketnog motora, a da ne govorim kolko je dima bilo.

Postoji i neka dimna fora s amonijevim nitratom i novinskim papirom, ali to mi nikad nije uspjelo kak treba, pa necu to opisivati...





333333333333333333333333333333333333333

ping pong dimna







Ovo je jedna od najjednostavnijih dimnih bombi . Sve što trebamo je ping pong loptica i aluminijska loptica .
Uzmete lopticu i zabodete u nju cackalicu tako da stoji iz loptice oko 4-5 cm cackalice , sad strgajte aluminijsku foliju na kvadratice 10x10 cm i zamotajte par slojeva folije oko folije i cackalice






Sad imate omotanu lopticu sa rogom u kojem je cackalica i sad izvadite cackalicu . Sad primite rog ( ne mojte stisnuti prejako jer kroz taj otvor ce ici kasnije dim ) i počnite zagrijavati lopticu . Za oko 30 sekundi zagrijavanja pocet ce dim skakati iz otvora ko lud , i evo to je to .
Ima jos dva nacina izrade ovakvog tipa dimne bombe ... Mozete nasjeckati komadite ping pong loptice i opet zamotati u alu foliju i ostaviti prolaz za dim ... Tako mozete napraviti jacu bombu ( loptica nasjeckate koliko zelite ... ) .

Drugi nacin je taj da u acetonu otopite koliko kuglica zelite ... Nastat ce gusta ljepljiva masa koju mozete oblikovati i opet zamotati u foliju . Uzmite 100 ml acetona i ubacite unutra nekoliko loptica , za sat vremena trebale bi se otopiti i trebala bi biti gusta masa na dnu ... Za ovo sam koristio obican aceton za skidanje laka s noktiju .

A sad malo objašnjenje . Ping pong loptice napravljene se od dinitroceluloze i ako gore bez prisutnosti kisika stvaraju dim . Dakle ako zamotamo u foliju i ostavimo otvor kroz rog , loptica gori bez kisika i stvara dim ! Sretno


Secer+salitra


Ovo je malo kompliciranija dimna bomba , ali se moze napraviti u većim kolicinama . Sve što trebamo je salitra ( kalijev nitrat , KNO3 ) i secer u prahu . Salitru mozete kupiti u svakoje ljekarni po 10 grama za 3 kune , a secer nije problem . Vece kolicine salitre možete kupiti kao gnojivo u jednom dućanu u karlovcu ,po 2 kile ,ali ta salitra je manje cista pa neznam kako sluzi u ovom spoju . Omjer je 3:2 -> salitra : secer . znaci uzmete 3 grama salitre i 2 grama secera . Dakle uzmete to i stavite na neku metalnu plitku zdjelicu gdje cete moci bez problema miješati . Sad na štednjak stavite temperaturu na srednje- Mozda malo jace i stavite zdjelicu na to . U meduvremenu kad se ploca zagrijava ( ne raditi na plinu jer je temp. previlika , pa se moze dogoditi da vam se zapali u kuhinji , kak se meni :) ... Dakle u meduvremenu izmijesajte salitru i secer i sada stavite na zdjelicu , i mijesajte . Polako ce vam se sve vise i vise stvarati ljepljiva masa , a na kraju postati smedkasta . Kad se to dogodi uzmite s ploce vašu frisko napravljenu dimnu bombu i oblikujete kako zelite . Za testiranje zapalite male količine upaljacom .... Dimi se , eh ? ;)






Evo slike dimne bombe s fitiljom . Moram napomenuti da dimna “bomba” ne eksplodira kad se zapali . “bomba” je samo bezvezno ime da bolje zvuci . Bolje bi bilo reci dimni uredaj , kompozicija ili tak nesto …… Inače u ovoj se nalaze nerastopljeni KNO3 I saharoza ( secer) sa malo sumpora . Ovakav mix se koristi kao pogon za rakete . Ne dimi toliko kao da bi sastojci bili karamelizirani ali zato stvari veci pritisak pa sluzi za raketne pogone .





Ovako izgleda kad gori ovaj spoj . Bila je tamna prostorija pa se normalno dim ne vidi . Plamen nije veliki I impresivan kao kod nekih drugih kompozicija .


amonij nitrat + papir







Wc papir, zasićena otopina AN-a I amonij nitrat(I čep od staklenke
Da priznam , ova dimna bomba mi nije bas cool , ali eto moram i nju opisati . Radi se o tome da napravite vrucu zasicenu otopinu amonijevog nitata i smacete u nju papir ( maramice , wc papir , kuhinjski papir za brisnje , bilo sta ) kad je papir upio dovoljno stavite ga na susenje u najtopliju prostoriju koju imate . Sada kad je papir suh smotate ga užasno jako skupa , onako u rolu . Mora biti jako narolan da sredina role ostane bez kisika . Sad na jednom kraju zagrijavate i pocet ce vam se dimiti i to dosta dugo . Ova je najslabija od navedenih , pa zato preporucam gornje dvije .


Ostale dimne kompozicije



glicerin + KMnO4


Ovo je jednostavan mix i zabavno je .... Trebate kao sto vidite u naslovu kalijev permanganat i glicerin , usitnite hipermangan u mlincicu za kavu i sipajte ga nekamo , nek ga bude sto vise na sto manjem prostoru .... Sada na usitljeni hipermangan sipajte kap dvije glicerina s kapaljkom ili pipetom .... Za par sekundi poceti ce se dimiti i mjesavina ce se zapaliti ....


Secer + KMnO4


Omjer secer u prahu : KMnO4 je 50 : 50 ... znači uzmete 10 grama hipermangana u prahu i uzmete 10 grama šećera u prahu ... To izmijesajte dobro , i zapalite ..... Ne dimi toliko kao legendarna KNO3+secer bomba , ali je takoder dobra alternativa za onu .....


Zink + Sumpor


Ovaj mix je opisan u flash powder odijeljku .... Osim što stara jak bljesak , stvara i puno dima .... Ovo je vrlo zanimljivo svojstvo ... Ja ovo koristim u takozvanim plasljivim bombama .... Bljesak , prasak , dim ... Tak malo , za improvizirat ....


Glicerin + voda


Ovo se koristi na pozornicama i na nekim live priredbama , takvu kompoziciju koriste i u policiji ... Radi se o mjesavini glicerina i vode , koji kad gori ( zagrijava ) bez prisutnosti zraka , stvara dim .... sad kako to napraviti ??? Ovako - uzmite epruvetu i unutra stavite glicerin i vodu ( omjer približno 50 : 50 ) i onda gore stavite slamkicu ( odrežite oko 3 cm slamke ) i zalijepite .... Sada pocnite zagrijavati epruvetu .... Pocet ce izlaziti dim van !

Postoji jos puno dimnih kompozicija i bomba , ali ja ih ovdje ne opusijem jer ih nisam probao i ne znam ako rade .... Sto se tice onih opisanih u terrorist's cookbook , malo koja vrijedi .....




Post je objavljen 28.03.2008. u 18:34 sati.