Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Klinička smrt Povjerenstva za istraživanje ruda i gubljenje vremena



O učinkovitosti Povjerenstva za nadzor cijena pisali smo odmah po njegovom osnivanju, još tamo u siječnju, gdje smo najavili kako se radi o igrokazu u režiji Ive Sanadera i HDZ-a, dok će cijene i dalje neometano divljati. Čak i kada su pompozno najavljeni prvi „rezultati rada povjerenstva“ u vidu snižavanja cijena kruha, ulja i mlijeka ostali smo pri stavu da se ništa bitnog nije dogodilo. Na žalost bili smo u pravu.

Ovih dana svjedoci smo novog divljanja cijena motornih goriva. Već duže vremena cijene benzinskih i dizelskih goriva nalaze se iznad 8 kuna (prisjetimo se kako je pred izbore Sanader bio rezolutan da vlada neće dopustiti da cijena prijeđe 8 kuna jer da je to socijalno pitanje!?), no sada po prvi put imamo situaciju da je dizelsko gorivo skuplje od benzina. Problem takve cijene goriva je što se radi o gorivu koje se koristi u gospodarstvu i čija cijena direktno utječe na cijenu svih proizvoda, a njegova cijena nekontrolirano divlja. Što radi Vlada RH? Ništa… samo nijemo promatra uz uopćene izjave Polančeca da je cijena goriva u Hrvatskoj još uvijek niža nego u ostatku Europe. Pri tome se pravi mutav, pa zaboravlja navesti da je standard hrvatskih građana daleko ispod građana koji žive u EU.

Na ovo mjestu posebno bi skrenuli pažnju na neopravdan skok cijene dizelskog goriva koji se pokušava opravdati cijenom dizela na Mediteranu. Krajem studenog 2007. cijena dizelskog goriva iznosila je 8 Kn.Tada je cijena barela nafte bila 99 USD. Danas je cijena dizelskog goriva 8,64 Kn, dok je cijena barela nafte oko 108 USD. Na prvi pogled čini se da je skok cijene logičan. No kad uzmete u obzir da je tečaj USD/Kn krajem studenog bio 1 USD = 4,95 Kn, a da je danas 1 USD = 4,61 Kn dolazimo do računice da je krajem studenog cijena barela nafte iznosila 490 Kn, a da je danas cijena barela 499 Kn. Zar je razlika od 9 Kn (2% razlike u cijeni) uzrok povećanja cijene dizela od čak 8%? Naravno da nije, već se radi o ekstraprofitu kojeg INA prikuplja ovih dana zahvaljujući lovu u mutnome. Više o pravoj cijeni nafte pisali smo još u travnju 2006.

U svjetlu takvog razvoja događaja uopće ni ne čudi informacija da se famozno povjerenstvo za nadzor cijena (ili kako ga mi volimo zvati Povjerenstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena) već mjesecima nije sastalo. A zašto i bi? Što može to povjerenstvo? Jedino što može je konstatirati da Vlada RH zbog svoje nesposobnosti nema nikakvu kontrolu nad cijenama koje formira slobodno tržište jer u proteklih četiri godine vladavine HDZ-a, svi ekonomski problemi rješavali su se guranjem pod tepih na način da se hrvatska još više zadužila i tako krpala rupe, pa dok ide, ide. E pa više ne ide…

Post je objavljen 20.03.2008. u 09:59 sati.