Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/biljoteka

Marketing

MARULJA LAŽLJIVICA



Davno je nekad neki travar vrli zamijenio biljku macinu metvicu s maruljom, prozvao i nju macina trava (vrlo originalno), a ta greška traje do danas tako što na sonu sad imamo tri potpuno različite biljke koje zovemo macina trava. Doduše marulja ima još naziva: očajnica (još jedan originalan naziv), tetrljan, slanovitac, smrduša, jetrenjača. Naravno i smrduša i jetrenjača su u upotrebi i za druge trave, a jedini naziv koji nema nijedna druga biljka je naziv marulja, po naški prilagođen latinski naziv Marrubium vulgare L. Njena rodica nazvana bijela marulja, odnosno Marrubium album ili Marrubium candidissimum L. previše obrasla dlačicama daje lažan dojam bjeline, a laže i da je ljekovita.
Photobucket
Ovaj izduženi crtež samo je dio izdužene biljke koju su stari Germani posvetili bogu Thoru, pa je samim tim stekla reputaciju da štiti od zlih šumskih duhova i strašila. Bog je preko marulje djelovao posebno uspješno kada se marulja dodavala pivu radi pospješivanja ukusa (odnosno onog gorkastog dijela). Takvo salijevanje strave je postepeno uništilo duhove, a ostalo je pivo i marulja.
U Egiptu pak marulja se davala kao prutuotrov. Liječila je ujede zmija i zločestoće trovača i trovačica iz faraonskog vremena. A davala se i kao lijek kod tuberkuloze, kao sredstvo za iskašljavanje i sredstvo protiv bolova.
Egipćani su bili u pravu kad se radilo o plućnim bolestima jer glavna aktivna materija marubin potiče sekreciju žlijezda dišnih puteva, a kako se marubin u organizmu prema igri „pretvorite se, pretvorite se“ pretvara u marubinsku kiselinu tako pretvoren pojačava rad jetre i žuči pa tako pospješuje i varenje, dok ono gorkasto iz pive stimulira probavu.
Marulja time ne iscrpljuje svoje djelovanje. Upravo kod iscrpljenih od groznice i
visoke temperature snižava istu, smanjuje iscrpljenost i skraćuje tok bolesti jer je se ne boje samo šumski duhovi nego i bakterije. Vraćanje snage iscrpljenom bio je i glavni razlog vjerovanja u njenu antitoksičnost.
Kod srčanih oboljenja, posebno kod ekstrasistolične aritmije, ima zapažene rezultate, ali ukoliko vam se poremeti srčani ritam znači da ste se predozirali.
Ono što nije trebalo našim pretcima, a sada nam treba je njeno djelovanje na smanjenje težine i odstranjivanje celulitisa. Za ovu namjenu je najbolje pripraviti vino. U litar dobrog bijelog vina se potopi 60 grama sitno isjeskane marulje, 15 dana se boca mućka uz prizivanje šumskih duhova, nakon toga se mućkuriš procijedi, a vino-marulja pije prije jela po pola čaše.
Ono čemu marulja ne služi je djelovanje na sterilitet zbog čega se često u apotekama traži macina trava. Ako ne provjerite latinski naziv umjesto Nepetae catariae možete dobiti marulju, a možete dobiti i valerijanu. Jedan proizvođač čajeva uporno pakira marulju pod nazivom macina trava i žene se polomiše da ostanu noseće kupujući je.
Tako oni koji pod macinom travom prodaju i jednu i drugu i treću biljku nastavljaju komediju zabune: mlada žena ne ostane trudna, al se ne sekira jer je dobila valerijanu, debela žena koja želi smršati ostane trudna i još više se udeblja, živčana žena ostane živčana ali izliječi celulit. Kombinacije su brojne, a takva sitnica kojom se umjesto jedne dobije druga biljka može izmjeniti sudbinu.
Pa šta, ionako je neizvjesna.


Post je objavljen 26.02.2008. u 09:35 sati.