Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sveopesekima

Marketing

Terijeri

bostonski terijer

Boston Terrier

Bostonski-Terijer
Detaljni opis pasmine: Bostonski Terijer - To je cvrst pas s ravnomjerno rasporedenim bijelim oznakama po tijelu. Tanke usi nosi uspravno i one mu daju izgled dobro uravnotezenog psa srednje velicine. Djeluje odlucno, jako, aktivno i prije svega bistro. Malo podsjeca na francuskog buldoga. Glava bostonskog terijera je cetverokutna, dobro je izrazeno ceono koljeno, gubica je kratka i bez bora. Njuska je crna, nosni dio glave sirok. Velike i okrugle usi su medusobno dosta udaljene. Pogled je pozoran, razuman i oprezan. Leda su duboka, opseg prsiju je velik, a rep kratak. Dlaka je kratka, glatka i sjajna. Bijelo-crne je boje s bijelom gubicom i bijelom pjegom na glavi. Visina - 30 do 35 cm, tezina - do 11,3 kg. Bostonski gradanin Robert Hooper je 1870. godine pario krizanca izmedu buldoga i bijelog engleskog terijera sa sitnom, jedva 4 kilograma teskom bijelom zenkom koja je slicila terijeru. Danasnji izgled je pasmina dobila krizanjem s francuskim buldogom i 1893. godine novu pasminu je priznao Americki kinoloski savez(American Kennel Club). Danas ih najvise uzgajaju u Bostonu. Bostonski terijer voli djecu i vrlo je prijazan. Nikad ne laje bez razloga, drzi se kuce i potrebno mu je malo prostora. Njegovu kratku dlaku jednostavno je njegovati. Moramo ga redovito cetkati i brisati vlaznom krpom. Tog zivahnog psa uvijek spremnog na igru, mozemo nositi svuda sa sobom. Neprimjetan je i uopce ne znamo da je s nama. Ako mu omogucimo dovoljno setnje, moze stanovati i u malom stanu u velikom gradu.U Europi ih rijetko vidimo. Lako uci i po prirodi je zdrav pas. Podlozan je upalama ociju.

NORWICH TERIJER

Norwich Terrier

Zemlja porijekla:
Engleska

Namjena:
Nekad su bili korišteni kao pravi jamari (za lov na životinju ispod zemlje), a danas su pretežno kućni ljubimci.

Veličina:
Visok je oko 25 cm i teške oko 4 kg.

Dlaka:
Ova pasmina ima tvrdu i oštru dlaku. Dlaka na glavi i ušima je kraća nego na vratu, trbuhu i ramenima. Pojavljuje se u brojnim tonovima crvene boje, jednako kao i u pšenično-žutoj, cr­noj s paležom i sivoj boji. Dozvoljena je i manja količina bijele boje, ali nije poželjna.

Njega:
Redovito ga četkajte i češljajte, te odstranjujte mrtvu dlaku. To možete ili učiniti sami, ili posao prepustiti stručnom osoblju salona za pse. Ovis­no o stanju dlake, to je potrebno učiniti otpri­like dva puta godišnje. Također morate odrezati suvišnu dlaku između jastučića na šapama.



Narav:
To su veseli, živahni i inteligentni psi, prijateljski raspoloženi, hrabri i srčani, lukavi, poduzetni, jednostavni, zaigrani, a ponekad i svojeglavi.

Odgoj:
Norvički terijer brzo uči. Pazite na to da uvijek budete dosljedni, jer to su dosta svojevoljni terijeri.

Socijalno ponašanje:
Za terijere, to su psi koji se dosta dobro pona­šaju u prisutnosti drugih pasa. S djecom će ta­kođer rijetko imati problema. Posjetitelje će na­javiti gromkim lavežom, ali nakon toga će biti potpuno mirni.

Vježbanje:
Ovi psi prilagodit će se okolnostima. Nemojte im braniti da kopaju, jer je to njihov urođeni instinkt.

Napomena:
Norvički terijeri imaju uspravne uši.


JACK RUSSEL TERIJER

Photobucket

[FCI No. 345]

Originalni naziv rase: JACK RUSSEL TERRIER

Zemlja : AUSTRALIJA

Sekcija: 2

Podsekcija:



Porjeklo: Engleska



Zemlja razvoja: Australija



Upotreba: Dobar radni terijer sposoban da se prikrada. Izuzetan pas za pratnju.


Povijest: Jack Russel terijer je nastao u Engleskoj tokom devetnajstog vjeka zahvaljujući naporima velečasnog Johna Russella. On je razvio vrstu foksterijera koja će odgovarati njegovim potrebama, odnosno psa koji će trčati sa njegovim lisičarima i prikradati se kako bi istjerao lisice i drugu divljač iz njihovih jazbina. Razvile su se dvije varijante sa sličnim standardima osim razlika koje se uglavnom odnose na visinu i proporcije. Viši pas, zdepastije građe poznat je kao Parson Russell terijer dok je niži, nešto izduženiji pas poznat kao Jack Russell terijer.


Opći izgled: Snažan, aktivan, okretan radni terijer snažnog karaktera, elastičnog tjela srednje dužine. Njegovi žustri pokreti su u skladu sa njegovim oštroumnim izrazom. Kupiranje repa se može izvršiti po želji, a krzno može biti glatko, oštro ili izlomljeno.


Proporcije: Ukupna dužina psa je veća od njegove visine. Dubina tjela od grebena do grudi treba biti jednaka dužini prednje noge od laktova do zemlje. Opseg iza laktova treba biti oko 40-43 cm.


Karakter i narav: Živahan, okretan i aktivan terijer oštroumnog, pametnog izraza. Hrabar i neustrašiv, prijateljski nastrojen ali nenapadno samouveren.


Glava


Lubanja: Lubanja treba biti ravna, umjerene širine koja se postepeno smanjuje do nivoa očiju i potom sužava u široku njušku.


Stop: Dobro definiran ali nije prenaglašen.


Nosna pečurka: crna


Njuška: Dužina od stopa do nosne pečurke treba biti nešto manja od razdaljine između stopa i potiljka.


Usne: dobro nalegle i crno pigmentirane.


Vilice/zubi: veoma snažne, duboke, široke i moćne. Snažni zubi sklapaju se u škarast ugriz.


Oči: male, tamne, oštroumnog izraza. Ne smiju biti istaknute a očni kapci trebju dobro da nalježu. Rub kapka treba da bude crno pigmentiran. Oblik im je bademast.


Uši: Potpuno presavijene ili spuštene, tanke i velike pokretljivosti


Obrazi: Mišići obraza treba da budu dobro razvijeni.


Vrat: Snažan i čist što omogućava stabilno držanje glave.


Tijelo: Četvrtastog oblika


Leđa: Ravna. Dužina od grebena do kojena repa je nešto veća od razdaljine između grebena i zemlje.


Slabine: Slabine trebaju biti kratke, jake i veoma mišićave.


Grudni koš: Grudni koš je više dubok nego širok, i dobro udaljen od zemlje, što omogućava da grudi budu po visini negdje na sredini između zemlje i grebena. Rebra treba da budu dobro raširena u odnosu na kičmu i zaravnjena sa strane tako da opseg iza laktova može da se obuhvati sa dve ruke - oko 40-43 cm.


Grudna kost: vrh grudne kosti je jasno vidljiv ispred vrha ramena.


Rep: Pri mirovanju može biti spušten. Pri kretanju treba biti uspravan a ukoliko je kupiran vrh treba da bude na istom nivou kao i uši.


Udovi


Ramena: Dobro nagnuta unazad i ne pretjerano mišićava


Nadlaktica: Dovoljno duga i pod kutom da omogućava da se laktovi nalaze ispod tjela.


Prednje noge: Ravnih kostiju od laktova do prstiju, gledano sa prednje ili bočne strane.


Zadnje noge: Snažne i mišićave, njihove proporcije su u skladu sa ramenima.


Koljeni zglobovi: pod priličnim kutom


Skočni zglobovi: Nisko postavljeni


Zadnje došaplje (metatarzus): paralelne kada se posmatraju otpozadi u slobodnom stojećem položaju.


Šapa: Okrugla, tvrda sa jastučićima, nije velika, prsti umjereno lučni, nisu okrenuti ni izvana ni unutra.


Hod/kretanje: pravilan, slobodan i elastičan.


Krzno


Dlaka: Može biti glatka, oštra ili gruba. Mora biti vodootporna. Krzno ne treba menjati (izvlačiti) kako bi izgledalo glatko ili izlomljeno.


Boja: Bijela boja MORA biti preovlađujuća sa crnim ili smeđim šarama. Smeđe šare mogu biti od najsvjetlije smeđe do duboko smeđe (kestenjaste).


Veličina: Idealna visina: 25 cm (10 inča) do 30 cm (12 inča).


Težina: Težina treba odgovarati l kg na svakih 5 cm visine, odnosno 25 cm visok pas treba biti težak približno 5 kg a 30 cm visok pas treba biti težak 6 kg.


Mane: Sva odstupanja od gore navedenih pravila treba smatrati manama a ozbiljnost sa kojom treba gledati svaku od tih mana treba biti srazmjerna sa njenim stupnjom. Međutim, sljedeće slabosti trebaju biti posebno kažnjavane:



- Nedostatak pravog karaktera terijera
- Neusaglašenost, odnosno prenaglašenost bilo koje karakteristike
- Tromo ili nestabilno kretanje
- Usta sa manom


CAIRIN TERIJER
Cairn Terrier

Ovo je bio najpopularniji terrier u Velikoj Britaniji dok ga, ne tako davno, nisu istisnuli Zapadnoškotski bijeli i Jokširski terrier. Uzgajivači su početkom prošlog stoljeća pomno nastojali zadržati njegovu prirodnu kuštravu dlaku, čvrsto tijelo i vještine terriera. I u gradu i na selu Cairn Terrier je dobar pas čuvar, a lakše ga je naučiti poslušnosti nego druge terriere.
Nevjerojatan temperament i visak tvrdoglavosti kao znak visoke inteligencije svakako su karakteristika ovog malog psa. Skloni su nametanju svoje volje i trebalo bi ih nadzirati kada se uopoznaju sa djecom. Ne treba zaboraviti da su gajeni prvenstveno da budu lovci, i dugo se kod njih njegovala samo neustrašivost i agresivnost. Nisu učeni da mnogo surađuju sa čovjekom - zato imaju dozu nezavisnosti.Sve u svemu, Cairn Terrier je za one koji su aktivni, imaju smisla za humor i ne pada im teško da se bore sa tvrdoglavošću. Ovaj pas to bogato nadoknađuje visokom inteligencijom, odanošću i nepresušnom željom za igrom u bilo kojem vidu. Cairn Terrieri žive dugo - 12 do 15 godina, a neki i duže. Do u duboku starost zadržavaju osobine mladog psa - razigranost i živahnost.
Ako imate Cairna - ne treba vam alarm. Ako čuje bilo kakve sumnjive i neuobičajene zvukove u hodniku onda laje. Cairnovi nisu veliki lajavci - zalaju par puta i to je sve. Ali imaju ogroman repertoar glasovnog komuniciranja od hmkanja, poluzavijanja, Ako želite Cairna, prvo nabavite lopte - svih veličina. To je zasigurno najomiljenija igračka. Ali isto tako morate čuvati tuđe lopte kad izađete napolje - jer Cairn neće napraviti tu razliku. Dosta žvaču i potrebno im je da nešto preturaju po ustima - bilo kakve igračke za žvakanje poštediće vaše cipele, čarape, noge od stola i slično. Iako je mali pas, Cairn ima veoma jaku vilicu i zube, tako da je šteta koju može da napravi prilično velika.
Zbog male veličine, dobra zdravlja i izostanka tvrdoglavosti, ovo je izvrstan pas za društvo.
Najpopularniji Cairn Terrrier je Toto iz Čarobnjaka iz Oza.

ŠKOTSKI TERIJER
Image Hosted by ImageShack.us


"Once a Scottie, always a Scottie" kažu Englezi. Onaj tko jednom pusti u svoj dom i srce škotskog terijera ostaje vjernim obožavateljem za cijeli život, pa i vlasnikom dva škota.

Utoliko je istinita pitalica: "Što je ljepše od jednog škota ?" a odgovor je: "Dva škota!" Nema sumnje da je katkad teško imati psa, odreći se lijepog puta u neke egzotične zemlje i sl., ali psi nam pružaju toliko veselja koje se sa malo čime može usporediti.

Ovo je drugi tekst koji pišem o toj rasi , vođena ovaj put ciljem da ljubav prema škotskim terijerima podijelim s vama, da vas približim ovim divnim stvorenjima s kojima uvelike dijelim svoje slobodno vrijeme i radosti. Ovo je priča o psima čija prošlost nije u potpunosti poznata. Međutim, izvjesno je da se radi o dugoj i uzbudljivoj prošlosti i tradiciji koja je dala pse koje se može smatrati antikvitetom moderne kinologije.

Krenimo kako počinju mnoge priče... Bio jednom pas opisan i po izgledu vrlo sličan današnjem škotskom terijeru. Od tada je prošlo 120 godina. Škotska, zemlja brda i pašnjaka, siromašna, gdje često nije bilo dovoljno hrane ni za stanovnike, sumnjičave prema strancima, radišnima i pomalo ekscentričnima.

Jednog kišnog dana kad se nebo spajalo sa zemljom po brdima je lutao čovjek u kiltu sa kabanicom dok mu se dah kondenzirao na hladnom proljetnom jutru.
Za njim su svaki sa jedne strane hodali mali psi, mišićavi, oštre dlake, jedan vepraste boje, a drugi potpuno crn.Svojim oštrim pogledom pratili su pokrete u šumi i sljedili odano gazdu.

Uši pažljivo napete, visoko podignute osluškivale su život prirode. Odjednom šušanj - sivi je zec započeo utrku svog života! Oba terijera sljedila su ga u živom trku , do rupe u zemlji u koju je zec uletio brzinom svjetlosti. Kujica je uspjela i ušla za njim, ispod zemlje se čula potmula buka borbe, jedan krik i...tišina. Kratko vrijeme iza toga natraške se krečući izašla je potpuno blatna kujica sa zecom u čeljustima, položila ulov pred svog gazdu. Čovjek je zahvalno uzeo pljen, a osmijeh kao žubor potoka je osvanuo na njegovom licu. Danas će njegova obitelj imati čime utažiti glad. Bez riječi je pogladio kujicu tapšanjem po glavi .Tiho se društvo vratilo polako kući.....

Prije 120 godina u Škotskoj nije postojao standard pasmine kakvu mi poznajemo danas. Uzgoj pasa nije poznavao ideale ljepote, a selekcija se temeljila isključivo na zapažanjima koliko je pas radno sposoban. Teški životni uvjeti stvorili su tip psa, koji nije bio za plemstvo već za jednostavne i skromne ljude. Njima je trebao mali, aktivan, snažan i samohran pas. Njemu nije trebalo puno njege, malo je jeo, a većinu svoje hrane je sam ulovio. Morao je moći obraniti dvorište i od lisice i od jazavca, znači morao je biti hrabar nesrazmjerno svojoj veličini, duge glave, jakih čeljusti i zuba.

Takvog "velikog" psa u malom "pakungu" poznajemo i mi danas. Usporedimo li njegove zube sa zubima vučjaka, jedva da ima razlike u veličini. Čvrsta, oštra dlaka sa poddlakom štitila ga je od svih vrsta nevremena i hladnoće.Velike snažne prednje šape predviđene su za kopanje pri ulasku u jame za jazavcem i sl. Naravno da su svi štakori , voluharice i sl. uljezi bili kratkim postupkom elimirani u njegovom okolišu. Mačka iz susjedovog dvorišta je smrtni neprijatelj, stvar je ugleda i časti svakog škota da budno prati tog neprijatelja da ne bi prešao dozvoljenu granicu.
Tog ponosnog , tvrdoglavog i prema strancima nadutog psa zvali su u domovini "kokot sa sjevera".

Škotski terijer bio je i jest snažan pas na kratkim nogama, hrabar, samozatajan i dovoljno samosvjestan da učini u pravom trenutku ono što on ocijeni da treba.
Zato nije neobično da je ta rasa opstala stoljećima takva kakvu danas poznajemo.

Moramo primjetiti da je u izgledu došlo do nekih izmjena, što je normalno, jer se danas ne koristi u iste svrhe kao nekoć. On je danas bitno teži i zaobljeniji, kraćih leđa, dulje dlake i moderno oblikovane "frizure" koja mu daje izgled otmjenog gospodina - gentlemana. Specifičan izgled otvorio mu je put i na modne piste, pratioc je elegantnih dama, ali ipak, po nekoj engleskoj podjeli pasa na muške i ženske pratioce, on spada u muške pse.

Svi ga pamte iz najljepšeg filma ikada nacrtanog o psima od Walt Disney-a "Dama i skitnica" u ulozi kapetana u mirovini sa kariranim kaputićem sa škotskim uzorkom.
Paul Rab crta karikature Raca, škotskog terijera kojeg u Americi zato često zovu Rac.

Svima nam je poznat viski Black&White sa crtežom na kojem su zajedno bijeli zapadno-škotski terijer i crni škotski terijer. Naše su bake imale držaće za knjige, figurice i broševe od Swarovskog sa motivima škota, a muževi kravate s istim motivom.


To je jedina rasa koja je bila u Bijeloj kući u Washingtonu čak 3 puta! Predsjednik Roosvelt se nije odvajao od svoje čuvene škotice Fala, a predsjednika Busha viđamo kako ulazi u avion noseći svog Barnija na rukama. Trenutačni prvi pas Amerike ("First Dog"), Barney, dobio je i pratilju, Miss Beazley. Sve informacije možete svaki dan s novim fotografijama vidjeti na web stranicama Bijele kuće (http://www.whitehouse.gov/barney/), a moguće je i pisati Barney-u na njegov e-mail.Tako je škotski terijer postao prvi pas koji ima svoj e-mail ! Na primjer, prošli Uskrs na tim web stranicama smo mogli vidjeti remek djelo slastičarskih vještina pripremljeno za obitelj Bush: čokoladno jaje veličine cca 1 m sa Barnijem kako slika na jajetu breton spanjela.

Postoji vrlo malo ljudi, koji su prvi puta u životu vidjeli škotskog terijera i rekli "To je pas za mene". Ljubav na prvi pogled u ovom slučaju je rijetka. Međutim, duži kontakt s ovom pasminom dovodi neodloživo do trajne ljubavi. Škot majstorski osvaja ljude. Svojim šarmom, odmjerenom suzdržljivošću, nenametljiv, zaigran i željan kontakta, on je taj koji će izabrati vas, a ne vi njega. Škot ne izgleda kao obješenjak, ali on to jest.

Tražite li psa koji vas bez pogovora sluša, on to nije! On traži gazdu koji poštuje njegov karakter i ima sluha za njegove odluke. Sjetite se, taj je terijer uzgajan da bude samostalan za rad na i ispod zemlje. Jaka volja, borbeni duh i neovisnost ostavila su traga u prirodi Škota tijekom stoljeća razvoja. Njega možete oblikovati samo sa puno ljubavi i nježnosti i tada će vas odano sljediti u vatru i vodu. Besmislene naredbe (daj šapu i slično) neće nikada shvatiti jer u njemu je racionalnost svakog pokreta uz filozofa koji čući u njegovoj glavi. Smatra li on da je neka zapovjed besmislena, pogledat će vas svojim tamnim očima punim optužbe kao da pita da li vi to stvarno tako mislite.
Često me pitaju da li je on pas za obitelj, a ja bez oklijevanja odgovaram: "da". On podjednako dobro nalazi svoje mjesto u kući sa vrtom kao i u stanu, ako ga se redovno izvodi i šeće. Prijateljski je raspoložen prema djeci i strpljiv prema njihovim nestašlucima, ali neće tolerirati nikakvo maltretiranje s njihove strane.






















Post je objavljen 22.02.2008. u 22:03 sati.