Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/adventistickedoktrine

Marketing

Jesu li adventisti legalisti (stav protestanata koji svetkuju nedjelju)

To je još jedno prilično kompleksno pitanje. Naime određene protestantske crkve kao i katolička svetkuju nedjelju i zapovjedaju držanje svetosti nedjelje, drugim riječima protive se radu nedjeljom. One također ne optužuju adventiste za legalizam zato jer oni, kao i adventisti i katolici smatraju da Deset Božjih zapovjedi još uvijek vrijedi, niti tvrde da je četvrta Božja zapovijed ukinuta.

Oni za razliku od nekih kršćana smatraju da Deset zapovijedi vrijedi zauvijek, samo što ih drukčije tumače.

Dakako kada zapovjedaju svetkovanje nedjelje pozivaju se na četvrtu Božju zapovjed koja kaže

"Sjeti se da svetkuješ dan subotni. Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata. Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni."

Čitajući mnogima poznatu knjigu Billy Grahama "Mir sa Bogom" iznenadio sam se kada sam pročitao što on govori po tom pitanju...

"Ako pogledamo na Deset Zapovijedi jednu po jednu, primjetiti ćemo kako danas čovječanstvo namjerno, čini se ne samo da ih krši nego se i hvali time! Od idolopoklonstva, što činimo kada stavljamo druge stvari ispred Boga, ili svetkovanja subote kao svetog dana, poštivanja roditelja, preljuba, čini se da postoji svjesna namjera da se namjerno krši svaku od Božjih zapovijedi." LINK

Svaki čitatelj njegove knjige shvatiti će da on uopće ne osporava Deset Zapovijedi (po tome pitanju adventisti imaju jednako vjerovanje kao i on), ali on ih tumači na način da zapovjed o suboti primjenjuje na nedjelju (tu se razliku njegov stav od adventista).

Da bi demistificirali pitanje "subote" bitno je objasniti ljudima koji je dan šabat (subota).

Isus nije uskrsnuo na šabat (subotu), nego u nedjelju (prvi dan tjedna) te prema Bibliji šabat (subota) i nedjelja nisu isti dani.

Svi suvremeni prijevodi Biblije prevode šabat sa subota, tako da pitanje koji je dan šabat za golemu većinu kršćana nije sporno. Nigdje u NZ ne piše da je nedjelja šabat ili slično. Štoviše, u cijelom NZ šabat je prevedeno sa subota.

Ti protestanti ne prigovaraju protestantima za legalizam, zato jer ne osporavaju Deset Zapovijedi, oni ih samo različito tumače.


Post je objavljen 30.01.2008. u 13:28 sati.