Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/biljoteka

Marketing

„MASLINA JE NEOBRANAAAAA.......



nema koga da je bereeee......“ je pjesma koja se najmanje nekoliko puta vrti na jednom lokalnom dalmatinskom radio mikrovalu. Predivna dalmatinska klapska pjesma u kojoj ja uživam, ali koja se zbog svoje učestale vrtnje toliko popela na glavu slušateljima da su počeli dovikivati:
- Pa da ste brali koliko je pivate ne bi bila neobrana! –
I to je istina. Dalmatinci više vole pjevati nego brati masline. S mojim dalmatinsko bosanskim genima i sama sam tome sklona i u basni cvrčak i mrav navijam za cvrčka, ali moram odrađivati mrava. Maslina ili Olea europea L. vrijedi toga truda.
Photobucket
Slika masline iz Getsemanskog vrta u Jerusalimu u kojem se molio Isus i u kojem su neka stabla starija od Isusa nisu najstarije spominjuće masline na zemlji. Maslina je prva biljka zapisana u istoriji svijeta kad je Noa iz svoje arke pustio golubicu, a ova mu donijela maslinovu grančicu u kljunu kao poruku da se pojavilo kopno i da je prestao potop.
Neka mi oproste teolozi i simboličari, ali čovjek ne može da se iz čisto iskustvenih razloga ne upita kako to. Naime, maslini treba puno duže da izraste u grančicu s listovima nego travi običnoj. Ubrati travku kljunom je mnogo jednostavnije nego ubrati žilavu grančicu masline, a da o težini te grančice i ne govorimo. Mislim da se nakon te superNoinegolubice nije do dan danas izlegla golubica koja bi mogla ponijeti takav teret. Zato ih i vidimo samo na crtežima za simbolične prilike otkada su i golubica i maslina, a može i sama maslina, postale simbol, a maslina i sveto drvo.
Ni zloba egzistirajućeg blogera ne može poništiti impresivnost ovog drveta: što starije i kvrgavije to impresivnije i moćnije. I velika utjeha ostarjelim damama i gospodi: možete biti i stari i kvrgavi, ali dok god imate ono „nešto“ bićete impresivni. I ni u kom slučaju ne čitajte „Ženu na kamenu“ Ive Andrića, ni bosanskog, ni hrvatskog, ni srpskog, a i bosanskog i hrvatskog i srpskog pisca. Ostanite pozitivni prema svom starenju. Tin Ujević pak, više hrvatski nego bosanski, ali i bosanski većinom pjesnik, mogao je satima presti na jednu temu. Jedna od njegovih pređa je i Maslina.
Maslina u stvari doista ima dovoljno ljekovitih komponenti za produžavanje mladosti, a kao ljekovita droga koristi se list masline iako ni plodovi, ni ulje nisu za odbaciti, pri čemu posebno navijam za ukus zelenih plodova masline bez obzira bili zdravi ili ne bili.
Klinička ispitivanja koja su poduzeli u Grčkoj, francuskoj i Italiji potvrdila su djelovanje lista masline na snižavanje krvnog pritiska, sistoličnog i diastoličnog, posebno onog koji je posljedica ateroskleroze. Do snižavanja pritiska dolazi usljed perifernog širenja krvnih sudova, što je veoma važno i za uske krvne sudove pušača.
Samim proširenjem krvnih sudova olakšava se rad srcu, a pored toga maslinov list utiče i na proširenje koronarnih sudova, smiruje grčenje glatke muskulature, te djeluje anti na srčanu aritmiju. U tom slučaju ni starost ne može naškoditi tako održavanoj mladosti vašeg srca i krvožilne infrastrukture.
List masline se rijetko kao čaj pije sam. Obično se kombinira s nekom ukusnijom aromatskom biljkom, melisom, ružmarinom ili onim što je pri ruci. List se može pripraviti i kao tinktura i piti u kapima.
Maslinovo ulje se koristi za pripremu masnih ulja pa pod nazivom: ulje kantariona, ulje nevena, ulje kestena, ulje čička... u osnovi postoji djevičansko (0,5% masnih kiselina) maslinovo ulje s kojim je macerirana pojedina ljekovita biljka. Pojam „djevičansko“ zna biti često upitan na tržištu kao što je pojam djevičanstvo uglavnom i postao upitan u životu. Ali kao što je i u životu, tako je i kod maslinovog ulja: ako i nije djevica, korisno je i upotrebljivo.


Post je objavljen 27.01.2008. u 16:45 sati.