Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Nekadašnji "eko-teroristi" poslali policija!

Danas smo imali petosatnik sastanak Glavnog odbora. Pa kako mi se ne da sada nešto naširoko pisati, a da ne prođe dan da se ne javim, evo jedan zanimljivi link.



Guardian Unlimited
Britanski Guardian Unlimited objavio je vrlo zanimlji izbor 50 people who could save the planet. Vrlo je zanimljivo, šarolik izbor po raznim kriterijima, vrlo različiti ljudi - političkari, aktivisti, znanstvenici, glumci...Neću sada razne izdvajati, nego evo prevodim samo pasus o jednom od njih, za kojeg vjerojatno niste čuli, a zanimljiv je kao "disident" koji je izašao iz Greenpeacea zbog njihovih premlakih metoda.

Paul Watson, 57, čovjek je kojeg se najviše boje japanski kilolovci, kanadski lovci tuljana i ilegalni ribari svuda. On je paradigma direktne akcije. Bio je suosnivač Greenpeacea 1970-ih, a danas ima dva broda koji patroliraju svjetskim oceanima i sukobljuju sa svakime za kojeg imaju dokaze da postupa protuzakonito. Razne vlade stalno ga optužuju kao eko-terorista zbog toga što se zalijeće u kitolovce i buši im dno, ali Watson poznaje zakon mora i nikada nije bio tužen. Sada je otvorio novo poglavlje za grupe za okoliš. Prošle godine Sea Shepherd Conservation Society postala je službena agencija za zaštitu zakona u Ekvadoru. Sea Shepherd (Pastir mora) su partneri ekvadorske policije i mogu ići u službene patrole i uhićivati na području nacionalnog pomorskog parka Galapagows. Samo u tijeku jednog mjeseca prošle godine on je oduzeo više od 19.000 peraja morskog psa i 92.000 morskih trpova, te konfiscirao više od 35 milja ilegalnih longline (mreža?). Ideja o okolišnim aktivistima koji postaju nove zelene policijske snage mogla bi se razviti u slijedećim godinama.

Post je objavljen 08.01.2008. u 23:46 sati.