Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Od Balija do Dubrovnika: misli GLOKALNO, djeluj sada!



A što klimatske promjene donose Dubrovniku? Razina mora povećat će se, pitanje je koliko.

Radio sam danas cijeli dan na priopćenju o klimatskim promjenama nakon Konferencije UN na Baliju. Čitam o golemom olakšanju i pljesku koji je zavladao među delegatima i prisutnim predstavnicima udruga za okoliš i zelenih stranaka (Global Greens) kada su SAD, u noći posljednjeg dana konferencije, objavile da ublažavaju svoj tvrd stav i prihvaćaju određeni kompromis. Eurpska unija snažno je pritiskala da razvijene zemlje prihvate znatne obaveze smanjivanja emisija u razdoblju nakoj 2012., kada ističu obaveze prema Kyoto protokolu (koje SAD nisu prihvatile). To za Hrvatsku, buduću članicu EU, mora biti najvažnije.

Sutra ujutro šaljemo Priopćenje medijima, pa ću ga staviti i ovdje. U međuvremenu, možete pročitati i on-line potpisati Sisačku deklaraciju o klimatskim promjenama!

Globalno i lokalno stalno se prožimaju u ekologističkom aktivizmu. Svima je već poznata parola: Misli globalno - djeluj lokalno! Danas međutim vrijedi da i misliti i djelovati treba i globalno i lokalno ("Glokalno", kako glasi jedan pomodni teorijski termin. Misli glokalno - djeluj sada!).Jedan lokalni problem (koji je međutim manifestacija onog, što se događa danas u cjeloj Hrvatskoj, a i šire) upravo dolazi do svijesti naroda u Dubrovniku, gdje je za subotu popodne najavljena akcija protiv bespravne gradnje na Pilama, pod naslovom Lampioni za žrtve pustošenja Dubrovnika. Na navedenom linku je proglas, a na forumu funjestra.org možete pročitati reakcije Dubrovčana. Inicijativa je pokrenuta nakon prošlotjedne uspjele tribine koju je priredilo Društvo prijatelja prirode "Dub", inače staro više od stotinu godina! Odličan prikaz možete viddjeti na pollitika.com: prvi i drugi dio.



Post je objavljen 20.12.2007. u 23:23 sati.