Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Treba li se držat zakona kao pijan plota?

Čitam danas u Jutarnjem listu razgovor s Mesićem povodom najave Sanadera da će mijenjati ustav jer je bio iznerviran Mesićevim provođenjem članka 97. Ustava RH. Posebno mi je za oko zapala rečenica koju je Tito svojevremeno izgovorio kako se neki suci drže zakona kao pijan plota. Ta rečenica odlično se nadovezuje na kratak tekst nekoliko stranica kasnije gdje se samo navodi da je DIP odbacio sve progovore na provedbu izbora, pa čak i onu koja se odnosi na veličinu izbornih jedinica.

Radi se o prigovoru da je razlika u broju stanovnika po izbornim jedinicama u nekim slučajevima bila veća od zakonom propisanih 5%, tj. ta se raznolikost popela u nekim slučajevima i iznad 10%. Čak 6 izbornih jedinica ne udovoljava zakonskoj odredbi od 5%. O tome se prvi put pisalo na POLLitika.com.

Dakle situacija je prilično jasna i najobičnijem laiku, a to je da zakon nije poštovan i da ta raznolikost itekako utječe na ustavom garantiranu jednakost građana. No sve to DIP-u, ali i (krnjem) Ustavnom sudu jednostavno nije bitno. Baš kao ni glasovanje mrtvih. Po njihovoj slobodnoj procjeni svi ti prigovori nisu u većoj mjeri utjecali na regularnost izbora, te se zbog toga ne treba držati zakona kao pijan plota.

Čak i kada svi ti prigovori de facto ne bi utjecali na rezultate izbora, što u pitanju veličina izbornih jedinica nije slučaj, zakoni se trebaju striktno provoditi, jer oni nisu tu da nekog živciraju ili ne, već da oni budu onaj značajan čimbenik koji osigurava poštene i demokratske izbore. Ukoliko danas nećemo striktno provoditi zakone, sutra ćemo ih se još manje držati jer će se sa svakim novim ustupanjem pred zakonom granica tolerancije pomicati dalje, ili drugim riječima bezakonje će svakim danom ići korak dalje.

Post je objavljen 18.12.2007. u 09:54 sati.