Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Zašto neću glasati za Čička za predsjednika HND-a


U petak je Izborna skupština HND-a. Ivan Zvonimir Čičak je ispred HND-ova ogranka slobodnih novinara kandidat za predsjednika. Baš mu se posrećilo s današnjim gostovanjem u Nedjeljom u 2 kod Aleksandra Stankovića. No, osim timinga, mnogoštošta ovaj put mu kod Stankovića, za razliku od predzadnjeg nastupa kod Stankovića kad je glavni gost bio njegov prijatelj Ivo Banac koji mu je pružio priliku da se izravno javi u emisiju i prijavi da mu je Boro Gotovina prijetio, nije išlo u prilog.
Kao jedino ozbiljno što je rekao bila je iznešena pretpostavka da je ubojstvo Davora Zečevića poruka mafije jednom dijelu vlasti da nije zadovoljna odrađenim dealom. Dobio sam nekoliko SMS-ova nakon emisije (ako ne vjerujete, neka vam u SOA-i vele lažem li!) u kojima se izraža uvjerenje da je Čičak mislio na relaciju Hrvoje Petrač-Stipe Mesić-Vladimir Zagorec o kojoj sam prvi pisao u postovima: Zna li Mesić zašto je ubijen Petračev čovjek?!, Zašto javnost šuti o Mesiću i Petraču u slučaju Zečević?!.
Slijedom poznatih činjenica da Ivan Zvonimir Čičak ne ljubi Stipu Mesića od kad ga nije imenovao veleposlanikom RH u SRJ, te da od tog događaja kolumnist Jutarnjeg lista i Mesićevog prijatelja Ivu Pukanića svrstava u kriminalni milje jer se Puki deklarira kao prijatelj osuđenoga Hrvoja Petrača, te pretpostavki da je Ivo Sanader dao zeleno svjetlo za objavu intervjua Vladimira Zagorca u Večernjem listu o čemu je izvijestio, Mesiću blizak, Ivica Đikić u Feralu, i da je prijateljski dvojac Banac-Čičak još predizborno naklonjen Ivi Sanaderu, dolazimo do zaključka da Čičak u Sanaderovo ime šalje poruku Mesiću da je pročitana poruka Petrača Predsjedniku i da mu se na relaciju sa osuđenikom za otmicu neće više gledati kroz prste.

Uostalom, neki dan se dogogodilo da Mesić nije prvi put od kad je postao predsjednik nije nazočio partyiu za Međunarodni dan ljudskih prava u organizaciji HHO-a jer je na čelo te udruge dospio Čičkov i Sanaderov prijatelj Ivo Banac. Naravno, Sanaderu je zato pripala sva slava pojavljivanja na fešti HHO-a. Tko je očekivao od Mesića da se neće naljutiti na Bančevu izjavu da je važnije kako je Ivana Šikić mogla postati glasnogovornica prve Mesiće predsjedničke kapmanje od toga je li smjela biti urednicom u IP HTV-a, taj zasigurno slijepo vjeruje u Mesića kao Posljednju crtu obrane pred očekivanim, povampirenim tuđmanizmom.

A čim je Čičak počeo Stankoviću, na primjeru Ivane Šikić, govoriti kako bi novinari javne televizije trebali pripaziti s kim se druže, pokazao je svoje meke bokove. Tako smo saznali da je Čičak bio prijatelj Hrvoja Petrača i njegove obitelji, ali da nezna je li Hrvoje švercao jugo dinare iz Hrvatsku u BiH i tamo ih mijenjao za DM, ali da nema razloga sumnjati u pravomoćnost presude Petraču za otmicu Zagorčeva sina.
Šteta što Stanković nije Čička podsjetio i na kumstvo sa Tihomirom Oreškovićem i priupitao je li točno da je izmislio vijest objavljenu u Nacionalu 1999. gdje je bio kolumnist, da se skoro potukao s Oreškovićem nakon što je kum namlatio Stipu Šuvara?
Mogao bi se odmah nadovezati i na kod mene objavljenu priču da je Ivo Banac doputovao zadnjim letom Delte iz New Yorka u Zagreb 25. kolovoza 1991. u društvu Tihomira Oreškovića i punog avionskog prtljažnika oružjem, pa kod Čička provjeriti što on o tome zna.

A kad smo još kod neprimjerenih prijateljstava novinara i kriminalaca, moglo se Čička pitati da nas podsjeti slučaja Draško Šoć - Ana Jendriš-Jelisić u koji je Šoć, uz Čičkovu nazočnost upleo Vladu Kasala, Smiljana Reljića i Dijanu Čuljak.

Eto zašto u petak neću glasati za Čička.

Ne moram posebno isticati da me uopće nije začudilo kad mi na zadnjem sastanku Ogranka slobodnih novinara Čičak jedini od prisutnih ni jednim migom nije dao do znanja da suosjeća sa situacijom u kojoj sam se našao. I kako bi kad je Ivan Zvonimir Čičak javno hvalio Tomislava Karamarka podržavajući njegovo šefovanje SOA-om, a Karamarko, imam crno na bijelo, stoji iza moga progona. Jedino me zanima kako će se Čičak postaviti spram, logično za očekivati, promijenjenog odnosa Ive Sanadera spram Tomislava Karamarka. Do nedavno se očekivalo da će Sanader postane li ponovo premijer postaviti Karamarka za ministra MUP-a ili ustanoviti ministarstvo sigurnosti kojem bi potpadali MUP i SOA, pa ministrom sigurnosti imenovati aktualnog ravnatelja SOA-e. Karamarko je u mom slučaju, a za račun Mesića pokušao zabiti nož u leđa Sanaderu. A u slučaju Šikić, gdje je novinarka postavljena za glasnogovornicu Mesićeve prve predsjedničke kampanje izravno preko Karamarka tada šefa predizbornog stožera, šef SOA-e je taj koji je u ime Mesića primio poruku poslanu Zečevićevim ubojstvom.


Post je objavljen 09.12.2007. u 23:59 sati.