Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Čeka se proglašenje pobjednika nezakonitih izbora?


Radovan Smokvina sa svojom strankom Alijansa za pravnu državu, među ostalim, krenuo je na izbore da bi mogao podnijeti prigovor Ustavnom sudu da su isti nezakoniti zbog više od pola milijuna birača viška.
Najavio je to i na forumu croatia.ch gdje svi znaju pod nickom Pero:

Pero izlazi na izbore i to samo u Zagrebu i Rijeci, ali nažalost ne za našu najveću dijasporsku listu iz BiH iako me pozivaju da im se priključim i šalju mi pozive, ali ja to sistematski odbijam iako sam svijesan da me silno obožavaju i tako nažalost jadni Berislav neće imati šanse izaći na izbore. Zna se.

Jedini cilj naše stranke za ove izbore je poništiti izbore u začetku, jer nisu usuglašeni birački spiskovi ( barem 550 000 mrtvih duša).
Dijaspora uopće nije nikada niti imala biračke spiskove i time su svi dosadašnji izbori bili nelegitimni i nelegalni.


Pero, 12.10.2007, 17:00 sati


Alijansa je stranka koja nije potrošila ni 10.000 kuna u proračunu koje su namijenili izborima.
U šali, Smokvina je napominjao da će možda najviše potrošiti na poštanske marke kad budu slali prigovor. A na njega, stigao im je odgovor:

Ustavni sud je, inače, odbio i žalbu Alijanse za pravnu državu kojoj je DIP odbio prigovor zbog neusklađenosti broja birača prema popisu birača i onih prema popisu stanovništva iz 2001. U Alijansi tvrde kako je u biračkim popisima 600.000 birača više nego što bi trebalo biti po popisu stanovništva te da ta činjenica bitno utječe na rezultate izbora, pa su ustavnim sucima predložili da izbore proglase nevažećim, no oni im tome nisu udovoljili.Po Zakonu o popisu birača te popise vode tijela državne uprava u županijama i Gradu Zagrebu nadležna za poslove opće uprave, a upisivanje u popis birača obavlja se na temelju podataka iz evidencija državljanstva, putnih isprava i prebivališta. No, za utvrđivanje pravovaljanosti popisa birača nije ovlašteno tijelo nadležno za provedbu izbora, a nadležna izborna povjerenstva samo su korisnici popisa birača.U DIP-u i Ustavnom sudu utvrdili su da Zakon o popisu birača, uz ostalo, osigurava pravna sredstva za unošenje ili brisanje osoba koje imaju aktivno biračko pravo u sustavu stalnih biračkih popisa u Hrvatskoj, ali da podnositeljica žalbe, odnosno Alijansa ta sredstva nije koristila.


Dnevnik.hr/Hina, 03.12.2007, 15:47


Domagoja Margetića i njegovu SHB, DIP je odbio na sličan način.

Stranka hrvatskih branitelja putem odvjetnika Ozrena Tatarca već je
najavila žalbu Ustavnom sudu na ovakvo Rješenje DIP-a, piše Margetić čekajući odluku kakvu je od Ustavnog suda već dobio Smokvina. Stoga je predsjednik Alijanse za pravnu državu upozorio Margetića što ga čeka i u mailu ga upitao:

-Postoji jos i takozvano Izborno eticko povjerenstvo na celu s predsjednikom Akademije Milanom Mogušem te članovima Helena Jasna Mencer, Bernardica Juretić, Tomislav Paškvan, Slavko Goldstein, Zorislav Antun Petrović i Vlatko Silobrčić.
Da li ste njima pisali?


Margetić odgovara da se nije obraćao Etičkom povjerenstvu jer njegove odluke nemaju izvršnu snagu te da je to povjerenstvo zapravo "samo maska cijeloga ovoga cikusa".

Stvarno mi je čudno kako to Margetić misli nastaviti pravnu bitku pred Ustavnim sudom kad je Smokvinu zbog istih prigovora isti sud odbio.

No, ne čudi me da se "velike stranke" nisu bunile iz ovoga razloga. Oni će se sve dogovoriti, a dogovor će moderirati predsjednik Stjepan Mesić.


Post je objavljen 07.12.2007. u 12:42 sati.