Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Miljuš, Novak-Srzić, Čuljak-Šelebaj ili novinarstvo i mafija


Jasna Babić u Limbu, photo by javno.com)


U knjizi Jasne Babić (Slobodna Dalmacija) Zagrebačka mafija na nekoliko se mjesta spominje Marka Cigoja (Globus) u kontekstu bliskosti s mafijom (klan Sliško).

Glavni junak te "investigativne" priče, poduzetnik Hrvoje Petrač, predstavljen je kao žrtva urote bankarskih (Božo Prka), pravosudnih (Radovan Ortynski) i policijskih krugova (Željko Dolački).

Obzirom da Cigoj (objavio posthumni interview sa Vjekom Sliškom) i Babićka sad rade pod istim krovom (EPH), čini se razumljivim da u Babićkinim recentnim tekstovima ne nailazimo na podatak o Cigojevoj bliskosti s mafijom.

Nekako, kao da se udaljila i od Hrvoja Petrača. A Ivo Pukanić, kada god bi ga prozivali da je pristran vezano za napise u Nacionalu o mafiji, odgovarao bi da je Jasna Babić sastavila od tih tekstova knjigu Zagrebačka mafija, odnosno, da je ona prava adresa za takve primjedbe.

Jedan od najpoštenijih novinskih istraživača fenomena hrvatske mafije, Duško Miljuš, zanat je pekao u Večernjaku. Neki dan njegove bivše novine među osmrtnicama objave oglas u spomen na Davora Zečevića Zeca u kojem se među ostalim kaže :

-Presudno je da ... ne dopuštate da glavnu riječ u državi vodi Dušan Miljuš sa svojim obmanama hrvatske javnosti, ponižavajući institucije Republike Hrvatske.

Oglas je, u ime obitelji nedavno ubijenog Davora Zečevića, potpisala Nataša Zečević.

Jutarnji je s pravom stao u Miljuševu obranu. On je ukazao na dvije bitne stvari u slučaju ubojstva Zečevića:

a) Zečević nije bio zadovoljan odnosom ostalih iz tzv zločinačke organizacije prema njemu dok je izdržavao skoro najvišu kaznu, a na mafijinoj hijerarhijskoj ljestvici bio je tek na sedmom pragu.

b) Policija je imala informacije da bi Zečević mogao biti ubijen.

Čini se da je i ovo bilo dovoljno da udruženi korumpirani dio sustava i mafija pošalju "fetvu" na Miljuša preko oglasa Zečevićeve sestre.

Isprika Večernjakova uredništva u kojoj se "ističe da prilikom objave “oglasa” (uredništvo, op. ž.p.) uopće nije bilo konzultirano", tek je voda na mlin onim analitičarima koji odavno upozoravaju da je marketing preuzeo uređivanje novina.

A preko HTV-ove urednice Ivane Šikić, slučaj Zečević potaknuo je na raspravu unutar javne tv kuće o povezanosti novinara s mafijom.

Razglabao sam o toj temi s insidericama u komentarima na Pollitika.com. A udogodila se i peticija oko Hloverke Novak-Srzić.

Mrakov site je privukao više insidera s HTV-a, pa tako tema o uredničkoj sprezi Novak-Srzić-Čuljak-Šelebaj-Šikić dobiva sve zanimljivije nastavke: Hloverka Novak-Srzić i Ivana Šikić su žrtve, a ne zločinci, vi grupo maloumnika...

Tu je odličan oponioiurisov tekst o sukobu interesa: Hrvatska ne razumije koncept sukoba interesa

Evo i ilustrativnog videa da se na HTV-u ništa nije promijenilo unatrag desetak godina.




Post je objavljen 06.12.2007. u 11:02 sati.