Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/isildur

Marketing

Kolinje na slavonski, odnosno kako se to kod nas kaze svinjokolja

Evo me vec tri godine i nesto sitno kako zivim u Zagrebu i studiram. I uvijek mi je bilo mrsko ici kuci, iako mi je tamo ljepse nego ovdje, u Zagrebu. razlog ostanka u Zagrebu je uvijek bio tipa:
1. idem van s drustvom, sljedeci vikend cu ici kuci.
2. Brucosijada na faksu
3. Maraton LOTR filmova
4. Izbjeci sitne prepirke i nerviranja sa starcima
5. Ustediti 200 kuna koliko bih platio autobusnu kartu,
ali uvijek je postojao jedan dogadjaj na koji sam se rado vracao kuci, gdje me nijedna od ovih 5 stavki (ili bilo koja drugo koja nije navedena) nije mogla zadrzati u Zagrebu, a taj dogadjaj je svinjokolja. Pitate se zasto sam stavio kolinje u naslov??? Pa kada sam dosao u Zagreb cuo sam tu rijec i nisam znao sta znaci. Naravno, cudno sam gledao ljude i nakraju ih pitao sta to znaci. Radije cu se "osramotiti" nego glumiti da znam sta znaci ta rijec. I tako su mi razjasnili o cemu je rijec. E ono sto zelim reci da smo mi slavonci napredniji. Ma zajebavam vas samo, ali sto se tice jezika ipak smo u maloj prednosti. Kada kazes svinjokolja cak i najveci tudum zna sta je to, jer sama rijec to govori, kolikogod nekima gadno zvucala :p

Nego da prestanem srati i da vam pokazem svinjokolju na slavonski nacin. Vec vidim kako se smijuljite i sjecate se onog vica kako svako malo pijemo rakiju i pivu, kako se sakatimo satarom i na kraju svi zavrsimo pijani. E pa niste pogrijesili, osim onoga sakacenja satarom, ali i to se zna dogoditi, doduse nije ni meni, a ni nikome tko je bio na svinjokolji na kojoj sam ja bio prisutan. Doduse znam par ljudi kojima je prste samljeo stroj za mljevenje mesa, ali takvi su poseban slucaj i u ostalim stvarima, ne samo kod svinjokolje. Nego da krenem. Stavljat cu slike koje sam uslikao na sam dan svinjokolje i objasnjenje ispod slike ako je potrebno.


Svinjokolja

Dan je poceo u 5 i 30 kada smo se probudili. Sredili se svi skupa, sjeli u auto i odputovali do Gunje, selo 30 kilometara udaljeno od Zupanje, kod bake gdje se odrzavala svinjokolja. Bili smo tamo oko pol 7. Cim smo se uparkirali u dvoriste, eto stizu istog trena jos 2 auta, obiteljski prijatelji i tetak. Kao da smo se dogovarali doci u isti tren. Nakon sto su sva 3 auta smjestena u dvoristu, uslo se u kucu na jutarnju kavicu, ja na caj posto ne pijem kavu i na rakijicu sa cika Tasom. Ne smijte se na rijec cika, ali od malena ga tako zovem i jednostavno ostalo u navici. Kao sto viditi sa rakijom se pocelo od cirka 6 i 15. I tako smo sjedili, pili i razgovarali do 8, a onda smo polako poustajali i krenuli na posao. Iznijeli smo vec rastranciranu svinju (ubijena prethodni dan, osurena, prepolovljena na polutke i sunke odvojene od trupa) kadli se ja sjetim da smo nesto zaboravili, a i cika Taso je isto skuzio i samo me pogledao. Nije mi dugo trebalo. (Lg, kao i ostali koji su poput nje, slobodno otvarajte slike, nema eksplicitnih prikaza klanja svinje, a ni krvi nema nimalo. Prljavi posao se obavio dan ranije i to nisam htio stavljat na net, jer ipak ima onih slabijeg zeluca, a i ove godine nisam bio prisutan dan ranije :doh: )

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00007.jpg

Pocetak svinjokolje

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00006.jpg

Bacanje na posao. Odvajanje slanine, sala za cvarke i sunki, svatko na svoju stranu

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00007.jpg

opet poznata prica

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00008.jpg

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00009.jpg
u 9 sati se islo jesti. Uspjeli smo raditi citavih sat vremena.

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00010.jpg

pola sata i ovo je ostalo nakoh nas petorice. Iako izgleda da je puno ostalo, to je zato sto je rasireno, inace, sve ovo stane u jedan tanjur.

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00011.jpg
Evo i cvaraka. Malo sam bio zauzet poslom pa nisam stigao slikati postupak kako se rade cvarci, ali vjerujem da svi znate postupak.

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00012.jpg

Ovo je oranija u kojoj se nalaze obarine, a od toga se radi krvavica i svargla. Nekima je to odurno samo zato sto znaju od cega se radi, ali ja nisam od tih. Kada se zanemari sastojke, to je super ukusno. Uostalom jel znate od cega se radi salama??? Od puno gorih stvari od cega se radi krvavicasvargla.

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00013.jpg

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00014.jpg
http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00015.jpg
http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00016.jpg
Ovo je cika Taso i on je zaduzen za stavljanje zacina u kobasicu i kulen. Veca pocast (i odgovornost) od ove ne postoji. Kada bih ja zacinjavao isto bi to bilo jestivo, vjerojatno i vrlo dobro, ali za mali broj ljudi, jer bih ja to zapaprio da bi vam gorio jezik od ljutine.

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00017.jpg

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00018.jpg
Ovo je slanina ili ce bar to biti. Sjajno izgleda i vjerujem da ce biti i takvog okusa.

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00019.jpg
Mljevenje mesa za kobasicu i kulen.

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00020.jpg
Stavljanje sunki i ostalog mesa u salamuru. U salamuri meso stoji 3 do 15 dana, sve zavisi od vrste mesa, a zatim ide u pusnicususnicu i ostaje od mjesec dana do 5 mjeseci.

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00007.jpg

Naravno, cijelim dogadjaj svinjokolje je povremeno bio prekidan zbog ovakvih stvari.

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00021.jpg
Ovo je tetak na djelu kako mjesa kobasicu. On i buraz su mi se prijetili da cu ja mijesati (naime, njih dvojica znaju za tetovazu, a starci ne znaju, a ne mozes mjesati kobasicu sa rukavima do zglobova. Kao da mi nije bilo dovoljno sto sam cijeli vikend umirao od vrucine...)

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00022.jpg

Izmjesano meso za kobasicukulen.

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00023.jpg
Prebacivanje mesa za kobasicukulen na stol da bi se moglo krenuti dalje s obradom.

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00024.jpg

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00025.jpg
http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00026.jpg
Stavljanje smjese u top i istiskivanje u crijeva. Stavljanje crijeva na top je uvijek izazivalo vesela podbadanja, pogotovo mladjih sudionika svinjokolje. Uvijek se njih stavljalo ispocetka na top i govorilo se vjezbaj mali, jednog dana cas i ti tako natezat svog majmuna. Sva sreca vec 5 godina nisam najmladji i sada sa uzitkom gledam i smijem se patnjama mladjih sudionika :p

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00028.jpg

Crijevo nekad pukne i nastane mini kobasica. Takve kobasice se ostavljaju po strani i one se peku kasnije za rucak ili veceru.

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00029.jpg
Pravljenje smjese za krvavicusvarglu.

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00030.jpg
Malo sam se kasno sjetio uslikati ovu sliku, ali to je vec treca tura na stolu. Naravno uz to je redovito kruzila i rakija.

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00031.jpg
Kao sto rekoh.

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00032.jpg
Oranije sa vodom koja se kuhala tako da se kasnije moze oprati stol i ostale stvari koje smo zaprljali.

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00034.jpg
Domace krafne. Ovo je vec kraj drugog tanjura. Kao sto vidite vecinu vremena Slavonci na svinjokolji piju i jedu. Nije ni cudo da svinjokolja traje cijeli dan.

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00035.jpg
Krvavicesvargle nakon kuhanja i cijelog postupka koji ide. Probao sam ih jucer i moram reci da su vrlo dobre. Najbolje u zadnjih par godina.

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00036.jpg
http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00037.jpg
http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00038.jpg
Svinjokolja je gotova. Da nije zafalilo crijeva za krvavice zavrsili bismo u dva popodne (za ne povjerovati koliko smo brzi s obzirom da smo vecinu vremena pili i jeli, ali dvije svinje od 181 i 126 kila i nije bas neki izazov za cijeli dan, pogotovo za nas strucnjake :p). Na stolu vidite pocetak vecere i kraj vecere. Da sam slikao tijekom vecere, ostao bih bez svog dijela jela :p. Ma samo se salim, ako nista drugo jela nam na taj dan ne fali, ali svejedno sam radije jeo nego slikao.

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00039.jpg

http://i184.photobucket.com/albums/x176/Anduriln/DSC00040.jpg
Ovo vam je zadnje iz mog albuma nazvanog Svinjokolja. Zavrsit cu opis ovog predivnog dogadjaja rijecima koje su prethodile ovim slikama prije nego me buraz uslikao. Zivili.

Post je objavljen 04.12.2007. u 20:19 sati.