Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shakirashakira4

Marketing

Shakira ima najpoznatije bokove koji ne lažu!

Od lijepe djevojke iz Kolumbije do globalno popularne pjevačice – Shakirin put do uspjeha imao je uspone i padove, ali danas joj je karijera na vrhuncu. Prvo mjesto Billboarda, najbolji i najuspješniji album i, kao kruna svega toga (možda ne za nju, ali definitivno za nas) – najavljeni nastup u Hrvatskoj!
Image Hosted by ImageShack.us
TAG this image
Shakira – najveća latinoamerička glazbena zvijezda!

Kolumbija – najveći proizvođač kokaina na planeti Zemlji. CIA i poljoprivredni avioni nakrcani kilogramima bijelog; džungla u kojoj marksistički pobunjenici plaćaju prahom u krpenim vrećicama i neprekidno stanje građanskog rata. Tako nekako.Shakira spominje da će za koju godinu definitivno osnovati obitelj, a u međuvremenu puni dvorane i stadione, prodaje albume i singlove te svijetu demonstrira kako izvoditi trbušni ples, što je naslijedila s libanonske strane obitelji.Ali Kolumbija nam je podarila još toga – antiameričke grafite s Bushevom slikom i logotipom Hewlett-Packarda na zidovima zgrada (HP kao skraćenica za hijo de puta, tj. kurvin sin), materijal za nebrojene holivudske filmove o životu i djelu Pabla Escobara i trenutno najpoznatiju latinoameričku pjevačicu, koja ne samo da se publici engleskog govornog područja predstavila i kao ponosna vlasnica stručno miješajućih guzova te distinktivnog 'jodlerskog' vokala, već nam sve to, koju godinu kasnije i zapravo na vrhuncu karijere, dolazi pokazati i predstaviti u Hrvatsku. Ona je, pogađate, Shakira, žena koju ovih dana možete vidjeti i čuti kad god prebacite na MTV kako po tko zna koji put miješa meso, ovog puta uz malu (i nadasve iritantnu) pripomoć kolege Wyclefa Jeana, s novim singlom 'Hips Don't Lie' kojim je prvi put u karijeri osvojila vrh Billboardove top ljestvice!
Shakira je rođena kao Shakira Isabel Mebarak Ripoll 2. veljače 1977. godine u kolumbijskom gradu Barranquilli, majka joj je Kolumbijka (španjolsko-talijanskog porijekla), a otac Amerikanac (libanonski katolik), i ima osmero starije braće i sestara. S deset godina pokušala je započeti pjevačku karijeru u crkvenom zboru, ali su je odbili pod objašnjenjem da joj, hah!, glas nije dovoljno jak, a i prijatelji su je počeli zafrkavati kad god bi počela pjevati, govoreći joj da zvuči kao koza.
Image Hosted by ImageShack.us

Nastupi su joj rokerskiji nego zvuk s albuma, a često je nazivaju i 'latino verzijom Alanis Morissette'

Ipak, mala nije odustajala pa se čak prijavila i na televizijski talent show 'Vivan Los Nińos', ne bi li s vremenom postala lokalna zvijezda. Sa 13 je počela manekensku karijeru u Bogoti, a onda ubrzo zapela za oko i uho šefovima Sony Colombia koji su joj 1991. godine objavili debitantski album 'Magia', na kojem su se nalazile i neke pjesme koje je Shakira napisala kada joj je bilo svega osam godina.

Možda zato, ali uglavnom zbog šlampave produkcije i ne pretjerano agresivnog marketinga, album je propao, prodavši se u manje od tisuću komada koji danas dosežu veliku cijenu u kolekcionarskim krugovima (pouka: ne bacajte debitantske albume luzera, nikad se ne zna!). 'Peligro', njezin drugi album, izlazi dvije godine kasnije, a iako je prošao bolje, tada 17-godišnja zvijezda odlučuje da će se ipak prvo posvetiti završavanju srednje škole.

Prije povratka glazbi pozabavila se glumom i postala jedno od lica sapunice 'El Oasis', ne bi li 1996. konačno objavila svoj prvi hit album, rokerski 'Pies Descalzos', koji je završio na vrhovima top lista u velikom broju latinoameričkih zemalja. Jednako uspješni bili su i nasljednici 'Dónde Están Los Ladrones?' i 'MTV Unplugged'’, za koje padaju i prvi Grammyji, što je pripremilo itekako dobar teren za 'Laundry Service', njezin velik proboj izvan Južne Amerike, 2001. godine.
Image Hosted by ImageShack.us

Shakira iz perspektive o kojoj mnogi govore od njezinog prvog pojavljivanja u medijima

CD je planuo u 13 milijuna komada po cijelom svijetu, a njezini prvi globalni hitovi 'Whenever, Wherever' i 'Underneath Your Clothes' smatraju se povijesnim primjercima latinomanije koja je najbrojniju američku manjinu konačno pošteno udružila s blagajnicima sveameričke industrije zabave pa trend pretvorila u domaću senzaciju, koliko i iznimno lukrativan izvoz. Pitajte samo Jennifer Lopez...

Dalje je bilo lako – Shakira je pametno vozila slalom između latinoameričkog tržišta i predstavljanja u SAD-u, Europi i Aziji, objavljujući albume u španjolskim i engleskim verzijama, kao što je učinila s još uvijek vrućim 'Fijacion Oral Vol. 1' / 'Oral Fixation Vol. 2' (2005) koji će 15. srpnja promovirati i na stadionu u Velikoj Gorici. 'Oral Fixation Vol. 2' reizdala je u ožujku ove godine kako bi u drugom cugu (i zahvaljujući velikom uspjehu dueta s Wyclefom) povukla još više publike u dućane.

U travnju je osvojila šest Latin Billboard Awards (najviše od svih), Ujedinjeni narodi su joj odali priznanje zbog humanitarnog rada (pomoć nasiljem pogođenoj kolumbijskoj djeci), a tabloidi su je razapeli zbog zaruka s Antonijom de la Ruom, sinom nekadašnjeg argentinskog predsjednika za čije je vladavine zemlja doživjela financijsku propast i nezapamćeni ekonomsko-humanitarni kaos. Antonio je navodno usko surađivao s ocem na uništavanju države, a zbog te ljubavne veze lanac trgovina Tower Records u Argentini je odbio prodavati Shakirine albume!
Image Hosted by ImageShack.us
TAG this image
Sa Antonijem

Par priprema brak, Shakira spominje da će za koju godinu definitivno osnovati obitelj, a u međuvremenu puni dvorane i stadione, prodaje albume i singlove te svijetu demonstrira kako izvoditi trbušni ples, što je, objašnjava, naslijedila s libanonske strane obitelji, a već kao mala prakticirala s ciljem borbe protiv stidljivosti, ali i kao komunikacijski alat.

Jer, kaže, bokovi ne lažu...

Post je objavljen 30.11.2007. u 12:16 sati.