Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sicksweet

Marketing

Svijet mašte...

Potaknuta nedavnim postom Marsijanke,odlučila sam se napisati nešto više o meni najdražim mitološkim likovima...
Općenito su me oduvijek takve stvari zanimale,i uvijek sam voljela odlutati u neki svoj svijet gledajući slike i čitajući priče koje su bile pune šarenih i detaljnih opisa vilenjaka, jednoroga, patuljaka i raznih drugih...
Iako mitoloških bića ima puno,ja ću izdvojiti nekoliko meni najdražih i njima posvetiti narednih par postova...

Prvi će biti JEDNOROZI....

opis slike



„Snažan i ponosan, prekrasne bijele dlake i duge grive koja je dopuštala vjetru da je prebire, s čarobnim spiralnim rogom između krupnih crnih, nevinih očiju stajao je jednorog i promatrao svijet...“

Jednorog ili unicorn je simbol čistoće i mudrosti a prvi se jednorog spominje i u Bibliji pod nazivom Re'em.Ptolomej II-egipatski vladar,naredio je da se starozavjetno ime promjeni u grčko Minokeros, a Sveti Jeronim ga je preveo na latinski kao Unicornis.

opis slike



Legende kažu iako besmrtni, imaju svoje neprijatelje i mogu biti ubijeni. Zmajevi, harpije i himere su bića koja žele njihovu smrt.Jednorozi žive usamljeničkim životom u dubokim zelenim šumama u blizini nekoga jezera u kojem se ogledaju,a hrane se nježnim lišćem. Imaju izuzetno snažna kopita koja im omogućuju prelaziti daleke putove i zapreke koje se čine nemogućima za savladati. Ždrjebad je u početku zlatne boje, a prije zrelosti prolaze i srebrnu fazu. Jednorozi čuvaju ulaz u vilinsko kraljevstvo i druže se samo s dobrim bićima poput vila i vilenjaka. Samo ljude dobra srca jednorozi će pustiti kroz dvori, a njihova pronicljivost u pogledu nečijih mana je tako jaka da on jednim udarcem svojeg kopita može usmrtiti osobu za koju osjeti da je nekome učinila zlo.

Rog, krv i dlaka jednoroga imaju snažne čarobne sposobnosti. U srednjem vijeku nastala je legenda o čarobnom svojstvu njegova roga. Jedne večeri sve životinje skupile su se oko jezera čija je voda bila otrovana i one je nisu mogle piti. Tada se pojavio jednorog i samo zaronio svoj rog u vodu te je ona isti čast postala čista. Zbog te legende smatralo se da prah samljevenog roga može služiti kao protuotrov i lijek za mnoge zarazne bolesti, a kada bi se cijeli rog približio nekoj zatrovanoj hrani iz njega bi kapala krv. Smatralo se da i sama slika jednoroga donosi sreću, pa su bogataši toga doba naručivali velike prelijepo oslikane tepihe sa slikama jednoroga.


Vrste jednoroga:

Šumski jednorog
opis slike
Bijele dlake i kopita tvrdih poput dijamant, bijele i duge grive, a očiju u nijansama plave od najsvjetlije do duboko plave brine se o prirodi koja ga okružuju. Cijeli svoj život živi samo s jednim partnerom kojem ostaje vijeran do kraja života. Šumski jednorog može postati nevidljiv, a često se nalazi iza ili ispred nas skriven, čekajući da nas kazni ako ne poštujemo prirodu i životinje.

Ali jednorog
opis slike
Ovaj jednorog je sličan šumskom, ali ima spiralni rog svijetlo smeđe boje. On se skriva u prastarim šumama.

Jednorog cilas
opis slike
Svijetlosmeđe dlake s tamosmeđim očima i grivom, ovaj jednorog živi u najsušim pustinjama. Putuje u krdima. Ima moć telepatije s kojom može blokirati spoznaju ostalih krda da je u blizini.

Crni jednorog
opis slike
Najstrašniji i najopasniji od svih jednoroga potpuno je crn, a kopita su mu usijana. Ima dva reda oštrih zuba i mesožder je. Rog mu je otrovan i jednim udarcem njime može ubiti. Živi u okamenjenim šumama isključivo noću i ne podnosi svjetlost dana.

Vatreni jednorog
opis slike
Vatreni jednorog je jedna od tri zle vrste jednoroga. Tamnocrvene je dlake, svijetlocrvenih iskričavih očiju, a njegova griva podsječa na plamenove vatre. Može ispuštati tanak dug plamen i njime spržiti sve oko sebe. Živi u podzemnim pećinama i hodnicima.

Ledeni jednorog
opis slike
Ledeni jednorog je posljednji od zlih vrsta jednoroga i živi u antarktičkim predjelima. Bijele je boje s grivom koja liči na gomilu ledenih kockica i rogom koji izgleda kao stalaktit. Jede sve što pronađe ili ubija. Svatko tko se nađe u njegovoj blizini bit će napadnut. Žrtvino lice može unakazati gomilom ledenih kockica koje bljuje. Samo jedan dan u životu provodi s partnerom jer je vječni usamljenik.

Kromatski jednorog
opis slike
Ovaj jednorog prekriven je raznobojnim točkama, a živi u ravnicama s toplijom klimom. Tokom cijelog života ima samo jednog partnera i zauvijek ostaje u porodici. Može stvarati iluzije, a iz svoga roga izbacivati paralizirajuće zrake koje mogu oslijepiti. Miroljubiv je, čuva prirodu i svoje potomke.

Jednorog iz bajke
opis slike
O jednorogu iz bajke se najmanje zna jer njegova zelenkasta dlaka mu omogućuje da se stopi s prirodom i ostane potpuno nezamijećen. Iako kao i šumski jednorog brani prirodu njegova je uloga čuvara naroda iz bajki. On je najmanji jednorog i svakih 100 godina gubi svoj rog koji mu onda ponovno izraste.

Morski jednorog
opis slike
Morski jednorog prekriven je krljuštima i ima delfinov rep. Živi u vrlo slanim morima na dubinama od oko 50 metara. Legenda kaže da je on uzeo izgled današnjeg nilskog konja.

Zebra jednorog
opis slike
U ekvatorijalnim savanama obitava zebra jednorog koji je sličan zebri, ali mnogo nježnije građe. Rog mu je crnobijel kao i dlaka. Živi u nomadskim krdima koje predvodi jedan pastuh.

Unisus
opis slike
Unisus je krilati jednorog. On je spoj šumskog jednoroga i pegasusa (krilatog konja). Jede samo travu, a jednom u 10 godina leže jaja.


Post je objavljen 21.11.2007. u 17:59 sati.