Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sviranjegitare

Marketing

Kvintni krug - uvod

Neki kažu da se gitaristom postaje tek kad se nauči kvintni krug. Ne bih se upuštao u sud oko toga, ali sigurno je da kvintni krug mnogima koji čak i duže vrijeme sviraju još uvijek predstavlja nepoznanicu.
Većina je čula za taj pojam, možda ponešto i mogu reći o njemu, ali rijetki su oni koji ga u potpunosti znaju, razumiju i koji ga konkretno i svjesno mogu upotrijebiti u svirci.

Mislim da je bitno da svatko tko svira neki instrument barem jednom dobro prouči kvintni krug jer nas on upućuje u to kako glazba općenito funkcionira - u njene osnovne zakonitosti. Kvintni krug nisu smislili akademski glazbenici (mada ga svaki školovani glazbenik mora znati) nego je on proizašao iz same glazbe i njenog sustava.

Kada jednom shvatite o čemu se tu radi otvorit će vam se nova neograničena prostranstva za istraživanje glazbe putem vašeg instrumenta. Na gitari ćete bez problema uočavati i pomicati oblike za akorde i ljestvice u svim tonalitetima, s pripadajućim prstometima i još puno toga drugog.

Iz kvintnog kruga proizlazi i pravilo o paralelnosti tonaliteta, što nam je od velikog značaja pri improvizaciji.

Mnogi gitaristi cijeli život provedu svirajući uglavnom tuđe pjesme, a da uopće ne znaju što se zapravo u tim pjesmama dešava i zbog čega (npr. zašto se neki solo svira u određenim pozicijama; zašto su akordi poredani određenim redoslijedom itd.), a mnogi čak niti ne žele znati. Zato se često i desi da su nesposobni stvarati vlastitu glazbu, a obično u tom slučaju za to i nemaju volje. Oni među njima koji pak imaju volju i smisle nešto, najčešće zvuče kao nečija kopija jer raspolažu samo napamet naučenim dijelovima tuđih pjesama i njihovim varijacijama.

To se bez obzira na njihove godine može promijeniti i to promjenom pristupa. Rješenje je u sustavnom stjecanju novih znanja i njihovoj primjeni, za što dnevno uopće ne treba izdvojiti puno vremena i uopće nije tako teško kao što većina misli da je.


Branimir


Post je objavljen 21.11.2007. u 00:16 sati.