Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mopspug

Marketing

SKEJT i SKEJTANJE...

Dakle, ovaj post posvećujem skejtanju...
...Koliko puta ste prolazili ulica i vidjeli ljude koji izvode svakojake vratolomije na daskama...skejtu? Koliko puta ste zaigrali igricu Tony Hawk? Kako je to samo jednostavno...ali, varate se, nije...skejtanje je samo za najspretnije i one pune volje...nije vam to samo tako, staneš i voziš, a neeee....
Za početak skejtanja ti je potreban samo mali komad mirne ulice i puno spretnosti. Naravno i skejt! thumbup Uz nešto truda i volje, i ti možeš skejtati!
Tenisice su najbolje za skejtanje, ja osobno preferiram Vansice ili Etniesice...
No ipak za početak nešto o povijesti ovoga sporta...
Skejtanje se razvilo sedamdesetih godina 20. stoljeća, no svoj pravi zamah doživjelo je sredinom osamdesetih. Do ovog je došlo zbog uvođenja novina u proizvodnji skateboarda, odnosno – stavljena je mnogo šira daska s većim i širim kotačima.

Pionir skejtanja po ulicama bio je Mark Gonzales. On je u ovaj sport uveo preskakanje stepenica i skakanje uvis na skejtu.


Današnji skateboardi obično su široki od 18 do 20,30 cm i dugi od 76 do 81,20 cm. Kotači imaju promjer od 48 do 58 mm i vrlo su lagani zahvaljujući novim tehnologijama izrade. Daska je obično napravljena od kanadskog javora i sastoji se od sedam slojeva jer se tako povećava njezina izdržljivost i dugotrajnost.

Stilovi skejtanja stalno se mijenjaju i razvijaju novi. No, jedan od najstarijih trikova – skakanje uvis s obje noge na skejtu - ostao je osnova većine današnjih vratolomija.

OSNOVNA PRAVILA SIGURNOSTI

* Uvijek nosi kacigu.

* Obavezni su štitnici za koljena i laktove.

* Nikad nemoj skejtati u sandalama ili natikačama, već obuj tenisice ili koju drugu čvrstu obuću.

* Skejtaj po pločniku, a ne po ulici (jedino ako je ulica zatvorena za ostala vozila), a najbolje je skejtanje u skateboard parkovima, ukoliko postoje u tvom mjestu.

* Prelaziš li ulicu, siđi sa skejta.

* Izbjegavaj skejtanje po mraku ili u sumrak.

KORIJENI

Skejtanje svoje korijene vuče iz surfanja i nastalo je u SAD-u. Dakle, surf daska izvučena je na obalu i dodani su joj kotačići. U početku su se skejteri smatrali lakoumnim buntovnicima, mladima koji se ne žele pokoriti nikakvim normama, a omiljena glazba bila im je punk. No, danas većina ovih predrasuda nestaje jer je skejtanje sport kojim se bavi najrazličitija paleta mladih ljudi.

SKEJTERICE

Skateboarding je dugo bio dominantno muški sport, a istraživanje iz 2002. godine je pokazalo da se njime bavi i oko 26 posto cura. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, dakle kad se ovaj sport pojavio, najpoznatija ženska predstavnica bila je Peggy Oki.

Devedesetih godina mnogo se više djevojaka počelo baviti skateboardingom, a danas postoji mnoštvo kampova i organizacija koje podupiru isključivo žensko skejtanje. Također, najvažniji skejt događaji u SAD-u, kao što su X-Games, Gravity Games i Slam City Jam, neizostavno uključuju ženske skejterice.

SKEJT ZANIMLJIVOSTI

Jedina država koja je zabranila skateboarding bila je Norveška, i to od 1978. do 1989. godine. Ovo je značilo da je upotreba, kupnja i posjedovanje skejta bilo strogo zabranjeno, a to je objašnjeno visokim postotkom ozljeda. Zbog toga su norveški skejteri organizirali skejt parkove duboko u šumama kako bi izbjegli policiju.

Krajem devedesetih godina američki marinci su isprobavali skateboarde za manevriranje unutar zgrada. Smatrali su da bi se tako lakše izbjegli snajperi.

Dakle,dosta o povijesti, ajmo još malo o tome na moju ruku...ja sam cura i na početku mi je bilo neugodno stajati na skejtu misleći pritom što će ljudi misliti o meni...ali osjećaj je prejeben, vjerujte mi...samo trebaš imati tri čiste stati na skejt i provozati se...na početku treba naučiti držati ravnotežu prilikom vožnje,a kasnije se ući kako skrenuti..ja još neznam neke trikove, finte...još uvijek sam početnik...neki dan sam napokon dobila svoj skejt pa mogu češće vježbati...o svojim uspjesima i padovima ću vas obavještavati...ne brinite...
do sljedećg pisanja!mahmahmahmah
P.S. Hvala svima na komentarima!smokin

Post je objavljen 01.11.2007. u 16:39 sati.