Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskanumizmatika

Marketing

Udruga numizmatičara, filatelista i prijatelja starina Baranje

Udruga numizmatičara, filatelista i prijatelja starina BaranjeUdruga numizmatičara, filatelista i prijatelja starina Baranje osnovana je u ožujku 2007. godine sa svrhom razvijanja numizmatičke i filatelističke znanosti, pobuđivanje interesa za sakupljanje antičkih, srednjovjekovnih i recentnih predmeta (kovanica, novčanica, poštanskih maraka, medalja, značaka, privjesaka, starog hladnog i vatrenog oružja) naročito bitnih za nacionalnu povijest Hrvatske. Ustroj zbirke povijesnih predmeta sa područja Baranje. Suradnja između znanstvenih djelatnika, sakupljača, muzeja, te rad na zaštiti zajedničkih ciljeva i interesa. Udruga je neprofitabilna, nevladina, i nestranačka organizacija. Udruga djeluje na području kulture i znanosti radi obavljanja zajedničkih ciljeva i interesa u skladu s općim drušvenim ciljevima i interesima svih građana Republike Hrvatske te u skladu sa Ustavom, zakonima i drugim podzakonskim aktima RH.

Naime željeli bi smo pokrenuti svijest građana da ne bacaju ili jeftino prodaju (stranim nakupcima) vrijedne predmete iz narodne baštine koja je na ovom području vrlo raznolika i time jako atraktivna i vrijedna koju treba čuvati i spasiti da ne ode nepovratno u zaborav. Stoga smo odlučili osnovati etno zbirku u Dardi koja bi trebala poslužiti za promociju grada i regije, u kojoj bi se čuvali predmeti iz svakodnevnog života minulih vremena do numizmatičkih i filatelističkih eksponata vezanih uz područje Baranje kao što je npr novac vlastelinstva Esterhazy, te novac i poštanske marke sa oznakama Baranjsko Pečujske republike. Prilikom osnivanja Udruge razgovarali smo sa stručlnim kadrom iz Muzeja grada Osijeka koji su nam načelno dali podršku i obećali pomoć koliko god budu mogli, između ostaloga je dogovoreno na što nas i članak u statutu obvezuje da komletna zbirka koja je vlasništvo udruge bude pod kontrolom Muzeja odnosno vlasnišva.

Nadalje jedan od ciljeva nam je prikupljanje članstva, te posebno članova školske dobi za kojeg bi htjeli osigurati početničke pakete ovisno o željenom području sakupljanja mladi filatelisti bi dobili manji album sa određenom količinom markica npr. tridesetak markica poštanskih izdanja samostalne R. Hrvatske, ili sljčan numizmatički komplet.

Isto tako za sustavno i ozbiljno djelovanje na području sakupljanja potrebni su katalozi odnosno numizmatička i filatelistička literatura koju svi članovi mogu koristiti.

U sklopu promidžbe Baranje kao regije željeli bi smo sudjelovati sa tiskanjem razglednice sa motivom Baranje, Darde sa prigodnim pečatom prvog dana koji je filatelističke vrijednosti, sličnu stvar su napravile udruge u Vukovaru (motivi pada grada) i Varaždinu (špancir fest). Obično se razglednice i pisma sa pečatom prvog dana izdaju prilikom važnijeg datuma, obljetnice tako da bi bilo zgodno organizirati izložbu filatelije i numizmatike za dan grada te u sklopu izložbe izdati promidžbene razglednice.

Skupovi se održavaju prema potrebi, uglavnom jedanput mjesečno u caffe baru "Brigita" u Dardi ili u hotelu "Patria" u B. Manastiru.

Predsjednik: Dražen Bartolović, tel: 098 630 354
Rizničar: Mato Ivezić, tel: 098 362 136

Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja

Post je objavljen 26.10.2007. u 00:38 sati.