Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

RTS u RH snimila film o ubojstvu Mire Barešića

Dnevnik i Večernje novosti o smrti Mire Barešića

Četničke novine iz tog vremena nisu sigurne je li Miro Barešić ubijen u akciji kod Miranja Donjih.

Večernje novosti

Večernje novosti


Samo bi nastavak istrage o pogibiji Mire Barešića mogao razriješiti nedoumice kojima su se još u to doba bavili i u Benkovcu, Kninu, Beogradu

Petar Gračanin u Dnevniku

Petar Gračanin nije znao tko je ubio Miru Barešića


A Nikola Krišto, Antonijo Lekić i Ivan Drviš, kako piše Grozdana Cvitan u Vijencu najavljivali su da će se Predstavka s pojedinostima o smrti Mire Barešića naći na internetu u veljači 1998..:

Ne ukažu li se makar naznake toga (pravne države op. ž.p.) u skoroj budućnosti, a najkasnije do zavrsetka kongresa HDZ-a u veljači, dan nakon tog skupa Predstavka ce se naći na internetu. A u njoj su naznačeni i odgovori na pitanja vezana uz smrt Mire Barešića, ali i nekih drugih hrvatskih branitelja kojima nije trebao rat protiv neprijatelja, a za domovinu da bi poginuli: dosta su im bili djelatnici KOS-a i Udbe u mladoj hrvatskoj demokraciji. Sjećate li se onoga: Mangupi u našim redovima! Ne budite iznenađeni budete li to ponovno čuli. Samo se pripremite na velike brojeve, zaključiti je iz izlaganja autora Predstavke
. I ne čudite se tajanstvenim filmovima tajanstvenih boraca za Hrvatsku tipa stanovitoga Majstrovića iz Švedske: mogu se oni napraviti i u hrvatskoj pozadini. Na hrvatskoj crti obrane borbe su zasad završile i devalvacija hrvatskih branitelja nece vise nikomu priskrbiti optužbu za slabljenje obrambene moći zemlje u ratu. Zemlju u miru braniti je drugim sredstvima.

Niti se njihova verzija ubojstva Mire Barešića našla na internetu (možda je njima profunkcionirala pravna država), niti oni žele pogledati film Nikole Majstrovića da bi se moglo utvrditi jesam li ih oklevetao. Nešto tu smrdi do neba!

45 lines, svibanj, 2005.


Siroti Nikola Majstrović, snimatelj Švedske televizije nije uspio na Hrvatskoj televiziji prikazati svoju dokumentarnu rekonstrukciju ubojstva Mire Barešića.

Prema mojim šibenskim izvorima, bliskima HSS-u, Majstrović se ljetos na otočiću Visovcu susreo s jednim od urednika Prvog programa RTS-a i dao svoj prilog dokumentarnoj emisiji koju je o ubojstvu Mire Barešića snimala srbijanska državna televizija.

Kako ste vidjeli iz isječaka iz beogradskih novina koje sam objavio u svibnju 2005. vlasti u Beogradu, ali ni u Kninu 1991. uopće nisu imale pojma da je Miro Barešić mrtav. Da jesu, sigurno bi svi tadašnji neprijateljski mediji brujali o tome jer je Miro Barešić za njih bio simbol svih "ZNG ustaša". Dakle, nisu ga ubili martićevci i JNA, kako su to tvrdili Barešićevi suborci Nikola Krišto, Tvrtko Pašalić, Ivica Drviš i Antonio Lekić.

Prema mojim beogradskim izvorima, na RTS-u su procijenili da u Srbiji još postoji sjećanje na Miru Barešića koji je tamo stekao ogroman publicitet ubivši jugo ambasadora Vladimira Rolovića, a obzirom da postoje čvrste indicije koje je iznio Majstrović, ali i neki drugi (HTV-ov urednik Edi Škovrlj, šibenski vojni policajac Mario Barišić...) da je Miro Barešić likvidiran od "hrvatske ruke", srbijanska državna televizija je procijenila da će ovaj dokumentarac, čije je snimanje u Hrvatskoj već dovršeno, biti iznimno gledan.

Upravo se snimaju iskazi svjedoka koji su u sporno vrijeme bili na neprijateljskoj strani, i kroz dva, tri mjeseca film će biti emitiran u udarnom terminu Prvog programa RTS-a.

Moji šibenski HSS-ovski izvori napominju da su razočarani što Mario Barišić, simbol hrabrosti i čestitosti hrvatskog vojnika u Dalmaciji nije pristao ući u HSS kad je čuo da je direktivom Ante Markova, u tu stranku učlanjen Smiljan Reljić, bivši šef SZUP-a kojega je Barišić svojedbno optuživao za pokušaj ubojstva trovanjem. Mario Barišić je od 1996. bio član SDP-a, ali je nezadovoljan odnosom spram progona ratnih zločina i organiziranog kriminala, prvo Ivana Ninića, a potom Ranka Ostojića, Šime Lučina, pa na koncu i pokojnog Ivice Račana, istupio iz te stranke. Prema najavama koje su mi prenijeli Šibenčani bliski HSS-u, Mario Barišić se navodno učlanio u HDZ jer je "Sanader HDZ očistio od raznih reljića, škugora, a tipove kao što su Miro Laco i Ante Kotromanović prepustio Milanovićevu SDP-u neka mu budu utezi koji bi ga mogli potopiti".

Ne znam koliko su ove informacije o stranačkom statusu Maria Barišića točne jer otkako se razočarao Račanovom vlašću 2003-e i ponašanjem Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića prema njemu kao navodnom krunskom svjedoku u slučaju "Lora", taj moj bivši svakodnevni sugovornik i prijatelj ne odgovara na moje molbe za kontaktom. Kao da sam ja imao veze s onim kako su se Račan i Bajić prema njemu ponijeli, kao da ja nisam slično prošao, pa čak uz pomoć Sanaderovog, Franje Maletića, ostao i bez posla.


Post je objavljen 27.09.2007. u 13:47 sati.