Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poznateface

Marketing

Umrla Nela Eržišnik.(18.VII.1922-14.VIII.2007)



Umrla je u 86. godini života u Voloskom, gdje je živjela posljednjih 20-ak godina. Prvi iza majčina lijesa išao je Ljubo Kuntarić, sin

Obitelj, prijatelji i znanci okupili su se u petak popodne na mjesnom groblju u Voloskom. Prvi iza majčina lijesa išao je Ljubo Kuntarić, sin Nele Eržišnik, s obitelji. U povorci su bili i riječka pjevačica Radojka Šverko te njezin kolega i bivši saborski zastupnik Krunoslav Kićo Slabinac. Nela Eržišnik rođena je u Banjoj Luci kao Nevenka Maras 18. lipnja 1922. godine. Nakon Zemaljske glumačke škole u Zagrebu, igrala je u kazalištu od 1947. do 1964. godine, a nakon toga u brojnim domaćim filmovima. Proslavio ju je komični lik Marice Hrdalo.

Glumica i legendarna komičarka Nela Eržišnik, nakon kratke bolesti, umrla je u 86. godini života. Pravim imenom Nevenka Maras rođena je 18. lipnja 1922. godine u Banjoj Luci. Djetinjstvo je provela u Lici, a 1935. godine s obitelji se seli u Zagreb. Nakon završene gimnazije, zaposlila se kao službenica u pošti, a zapravo je htjela biti glumica. Glumu je završila 1948. godine. Od tada je odigrala velik broj kazališnih uloga i postala prava zvijezda hrvatskog pučkog teatra. Odigrala je i nekoliko filmskih uloga. Ipak najveću slavu donijela joj televizija. Nela će ostati zapamćena po ulozi komične čistačice Marice Hrdalo. Lik koji je osmišljen za kratke skečeve u emisiji “Nedjeljno popodne” bio je pun pogodak. Ta uloga donijela joj je epitet Titove ljubimice. Nela je ipak bila vatrena obožavetljica Franje Tuđmana i HDZ-a. Tako je '90-ih Nela u ladicu spremila Maricu Hrdalo i oživjela svoj prijašnji lik, Babu Ikaču iz Like, s kojim je nastupala na radiju. S pokojnim predsjednikom bila je dobra prijateljica.
-----------------------------
24 sata
Nelu Eržišnik obožavali su i Tuđman i TitoNakon kratke bolesti u 84. godini života umrla je glumica, estradna umjetnica i legendarna komičarka, poznatija u ulozi Marice Hrdalo18:06 | 14.08.2007. | Piše: Željka Sablić OdrljinGlumica i legendarna komičarka Nela Eržišnik, nakon kratke bolesti, umrla je u 86. godini života. Pravim imenom Nevenka Maras rođena je 18. lipnja 1922. godine u Banjoj Luci. Djetinjstvo je provela u Lici, a 1935. godine s obitelji se seli u Zagreb. Nakon završene gimnazije, zaposlila se kao službenica u pošti, a zapravo je htjela biti glumica. Glumu je završila 1948. godine. Od tada je odigrala velik broj kazališnih uloga i postala prava zvijezda hrvatskog pučkog teatra. Odigrala je i nekoliko filmskih uloga. Ipak najveću slavu donijela joj televizija. Nela će ostati zapamćena po ulozi komične čistačice Marice Hrdalo. Lik koji je osmišljen za kratke skečeve u emisiji “Nedjeljno popodne” bio je pun pogodak. Ta uloga donijela joj je epitet Titove ljubimice. Nela je ipak bila vatrena obožavetljica Franje Tuđmana i HDZ-a. Tako je '90-ih Nela u ladicu spremila Maricu Hrdalo i oživjela svoj prijašnji lik, Babu Ikaču iz Like, s kojim je nastupala na radiju. S pokojnim predsjednikom bila je dobra prijateljica.SAZNAJ VIŠE > VEZANI SADRŽAJI...• 18.08.07 • Nela Eržišnik pokopana na groblju u Voloskom
-------------------------------------------
24 sata
Nela Eržišnik pokopana na groblju u VoloskomUmrla je u 86. godini života u Voloskom, gdje je živjela posljednjih 20-ak godina. Prvi iza majčina lijesa išao je Ljubo Kuntarić, sin 17:00 | 18.08.2007. | Piše: Paula Bobanović
Obitelj, prijatelji i znanci okupili su se u petak popodne na mjesnom groblju u Voloskom. Prvi iza majčina lijesa išao je Ljubo Kuntarić, sin Nele Eržišnik, s obitelji. U povorci su bili i riječka pjevačica Radojka Šverko te njezin kolega i bivši saborski zastupnik Krunoslav Kićo Slabinac. Nela Eržišnik rođena je u Banjoj Luci kao Nevenka Maras 18. lipnja 1922. godine. Nakon Zemaljske glumačke škole u Zagrebu, igrala je u kazalištu od 1947. do 1964. godine, a nakon toga u brojnim domaćim filmovima. Proslavio ju je komični lik Marice Hrdalo.
----------------------
Image Hosted by ImageShack.us
By croato at 2007-09-16
Nakon kratke bolesti jučer [14. kolovoza 2007.] je u Voloskom u 84. godini umrla Nela Eržišnik, hrvatska glumica, estradna umjetnica i najveća komičarka hrvatske scene. Nela je bila jedna od najvećih komičarki 20. stoljeca, ne samo hrvatske nego i cjelokupne scene bivse Jugoslavije. Nakon rada na filmu, afirmirala se na televiziji čijoj ce publici najviše ostati u sjećanju kroz utjelovljenje lika Marice Hrdalo.

Nela je rođena kao Nevenka Maras (danasnje građansko ime: Marija Blažević), u obitelji Matilde i Ivana Marasa, 18. lipnja 1922. u Banjoj Lluci. Djetinjstvo je provela u Lici, najviše u Otočcu, gdje je zavrsila pučku školu i tri razreda gimnazije. U Zagreb se obitelj Maras preselila 1935. i tu je N. Eržišnik, na Gornjem gradu, završila gimnaziju. Nakon škole zaposlila se kao službenica na pošti.

Poslije rata (1948.) završila je studij glume na tadašnjoj Zemaljskoj glumačkoj skoli u Zagrebu. Na pozornici zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta počela je nastupati još kao studentica, gdje je, u profesionalnom angazmanu, ostala do 1953., kada je presla u upravo otvoreno Malo, odnosno Zagrebačko dramsko kazalište u Frankopanskoj ulici. To kazalište osnovao je dr. Branko Gavella i ono danas nosi njegovo ime (Dramsko kazalište Gavella).

U kazališnoj je karijeri, koja je trajala od 1947. do 1964., odigrala desetke uloga. Pročula se naslovnom ulogom u Aristofanovoj Lisistrati 1952., a vrlo su zapažene bile i njezine role u Držićevu Dundu Maroju (Petrunjela), Kolarovoj komediji Svoga tela gospodar (Bara), Ibsenovim Sablastima (Gđa. Alving), lonescovim Stolicama (Stara)... i na kraju u Nušićevoj Gospođi ministarki.

S Gospođom ministarkom - na neobičan i naprasan način (što je opisano u ovoj knjizi) - završila je svoju kazališnu karijeru. Nela Eržišnik bila je članica Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU). Posljednji ispraćaj i pokop Nele Eržišnik bit će u petak, 17. kolovoza, u 17,30 sati na mjesnom groblju u Voloskom. (A.Be./Hina)
izvor

Post je objavljen 19.08.2007. u 21:47 sati.