Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Ivan Čermak, od vodoinstalatera do generala

Kad je HDZ pobijedio na izborima, a Tuđman formirao svoj faraonski kabinet, Ankica je krupnog momka debele šije koji izgleda kao poslovođa dućana s mješovitom robom, progurala za general-pukovnika, pa su zajedno počeli velike poslove na dobavi vojnih odora. No, s uniformama ne bi Čermak puno postigao, a ilegalnu dobavu oružja preuzeo je Gojko Šušak, ranije poslovođa pizzerijie u Ottawi. Šuškov pomoćnik, geometar Zagorac, koji se ubacio kao šofer vodoinstalatera Čermaka, ušao tada u posao s podzemljakom Petračem, koji je imao razgranate veze s krijumčarima heroina i bivšim pripadnicima Mossada.

Čermak je dotle napustio vojsku pa ušao u najveći od svih ratnih biznisa - šverc nafte. Beskonačni konvoji cisterni kretali su iz Splita i Ploča prema Karadžićevim teritorijima, gdje je distribuciju kontrolirao ratni zločinac general Manojlo Milovanović, načelnik štaba Vojske Republike Srpske. Novac se hrvatskim posrednicima uplaćivao na inozemne račune. Tako je Čermak postao krupni naftaš s tvrtkom u Londonu. Posljednju tranšu para - deset milijuna dolara - isplatila mu je prije nekoliko tjedana Vlada Republike Srpske, jer brodska rafinerija podmiruje stare dugove prije nego je preuzmu ruski investitori.

Od toga Čermakova šverc-komerca nastao je "Crodux", koji je on prodao OMV-u, pa otvorio "Tifon". Budući da je INA pripala Mesićevim ljudima, koji su otjerali Šterna, hadezeovska "lijeva struja" zasnovala je tu novu Čermakovu firmu, u kojoj je direktor postao Gregurićev i Šternov prijatelj Porges. Sad je i "Tifon" prodan za svoticu od 130 milijuna eura.


Cijeli tekst pročitajte na www.javno.com

Post je objavljen 16.09.2007. u 13:51 sati.