Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

"Zagorčevi dragulji" u Češkoj?


Višetruko nagrađivani, od ovoga bloga, istraživački novinar Marin Dešković dao je u petak u Vjesniku naslutiti da bi se famozni "Zagorčevi dragulji" mogli nalaziti u Češkoj, iz koje su, po Deškoviću, preko njemačkog trgovca oružjem i draguljima Josefa Rotheichnera, i došli u Hrvatsku.

Iako je svjedok obrane generala Vladimira Zagorca draguljar Rotheichner na zagrebačkom Županijskom sudu u srijedu je porekao da je Vladimiru Zagorcu ikada dao drago kamenje, a na sudu u Beču je u estradicijskom postupku navodno izjavio da nikada nije ni radio s draguljima, Dešković ga je dokumentirano uspio povezati s firmom Agroplast iz Češke preko koje je MORH nabavio raketni sustav S-300 te tvrtkom Ikon koja je Češku državu oštetila za 850 milijuna američkih dolara dilajući precijenjeno nebrušeno drago kamenje.

Nebrušeni »Ikonini« rubini koje je zaplijenila policija (photo by Vjesnik)


Priča počinje prije 15 godina kada je u rujnu1992. godine, tadašnja čehoslovačka carina zaplijenila pet transportnih helikoptera MI-8 namijenjenih Hrvatskoj. Helikoptere, čija je dokumentacija tvrdila da su namijenjeni turističkom prijevozu, Josef Rothaichner je preko tvrtke »Ikona Frydlant« trebao prevesti u Hrvatsku. Češke vlasti su, pak, smatrale da su letjelice namijenjene vojsci te su, uskladu s tadašnjim UN-ovim embargom, zabranile izvoz.
Policijska istraga otkrila jeda je osim »Ikone«, na čijem se čelu nalazio Rothaichnerov poslovni suradnik Petr Winter, u transport helikoptera bila uključena i još jedna tvrtka iz obližnjeg Libereca, čiji čelnici danas sjede na optuženičkoj klupi zbog sumnji da su, prema izjavama čeških čelnika, »činili jedan od najvećih lanaca šverca vojne tehnologije na svijetu «. Riječ je o tvrtki »Agroplast«, o kojoj je Vjesnik u više navrata pisao, jer je Hrvatska od nje nabavila i nepotpuni sustav S-300, a čijim se direktorima Petru Pernički i Zbynki Švejnohi u Liberecu ponovno sudi zbog niza ilegalnih međunarodnih transakcija oružjem, između ostalih Iranu i Sjevernoj Koreji.
Upravo događaji s ponovljenog suđenje spomenutom dvojcu, koje je prije mjesec dana počelo u Liberecu, počinju ukazivati na moguću povezanost Wintera, Rothaichnera i Perničke.
Naime, osim što se Pernička prvi put od pokretanja postupka pojavio na suđenju (do tada mu se sudilo u odsutnosti), pozornost medija je privukao i prilično neuobičajen zahtjev tužiteljstva.
Naime, Državno odvjetništvo, kojega zastupa Jan Jakovec, zatražilo je izuzeće suca Petra Neumanna koji je do tada sudio u predmetu već jednom oslobodivši okrivljenike, uz obrazloženje da je prije nekoliko godina kao odvjetnik zastupao
Miloša Fichtnera u postupku za prijevaru draguljima u slučaju »Ikona«.

»Kralj krivotvorenih dragulja«

Obrazloženje zahtjeva tužiteljstva, koji razmatra češki Vrhovni sud, prvi put u jednome
sudskom predmetu povezuje Petra Perničku, dobavljača sustava S-300 s Petrom Winterom, »kraljem krivotvorenih dragulja«. Rothaichner prije 15 godina nije negirao svoj poslovni odnos sa »Ikonom«, no tvrdio je da surađuju isključivo na uvozu umjetnih gnjojiva.

Marin Dešković, Vjesnik, Petak, 7. rujna 2007.


Za povjerovati je u kuloarske priče sa Pantovčaka da o objave Deškovićevog teksta u Koordinaciji za lov na Vladimira Zagorca i nestalu lovu/blago koju vodi Zamjenik Glavnog državnog odvjenika Lazo Pajić, a pomažu mu šef SOA-e Tomislav Karamarko i predsjednikov savjetnik Saša Perković, nisu znali za ovaj trag. Ostao je iznenađen i Ivo Pukanić koji je najavljivao da će se saznati gdje su dragulji. Zvonko Zubak, trgovac oružjem koji od RH potražuje 200 milijuna dolara na ime isporučenog nepotunog sustava S-300 na velikim je mukama. On je doveo u Zagreb Petra Perničku da posvjedoči da je isporučio Hrvatskoj S-300, a za Rotheichnera je rekao da nije dao nikakve dragulje u Zagorčev sef. Zubaka su optuživali da čini dio lobija koji pomaže generalu Zagorcu te da je povezan s distribucijom falsifikatom o Sanaderovim zlatnim polugama. Sada će, moguće je lako, od dijela medija koji slijede upute iz Pajićeve Koordinacije, biti pritisnut zbog svoje "češke veze" nakon čega bi trebao posvjedočiti o sudbini dragulja.



Post je objavljen 10.09.2007. u 00:29 sati.