Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dragoongirl

Marketing

Kako preživjeti početak školske godine?

Čini ti se da si se tek sad počeo/počela odmarati, no nekako se nebo mrači i kao da dolazi nekakav sudnji dan. Je li to jesen? Pa, bliži se. Ali - misliš na školu koja se bliži još više.
Nakon dugog toplog ljeta punog odmora i ljenčarenja nije uvijek lako naglo se priviknuti na jutarnju zvonjavu budilice i zvuk školskog zvona. Prvi dan škole za neke predstavlja okrutan povratak u svakodnevnicu. Voliš li školu ili ne, bez nje ne možeš! Evo nekih savjeta kako da ti novi školski početak bude što lakši:

Nađi motivaciju za školu


Ako razmišljaš o tome kako mrziš školu i kako su praznici prebrzo prošli te ti se ne da ići u školu, automatski i povećavaš šanse da ti škola zaista bude neprijatelj i neko nepoželjno mjesto. Promijeni negativan stav u pozitivan. Gledaj na školu kao na, primjerice, odlično mjesto za druženje s prijateljima, super priliku da se makneš od kuće i zabavno mjesto gdje možeš nešto i naučiti.

Organiziraj se – doslovno!

Nemoj započeti novu školsku godinu tako da nemaš većinu knjiga i bilježnica, glumiš prehladu da produžiš praznike ili ti je TV vodič važniji od školskog rasporeda. Daj si malo truda i nabavi sve što ti treba na vrijeme, objesi raspored sati na vidljivo mjesto, spremi stvari za školu na vrijeme i kreni u školu s voljom, jer će ti tako biti lakše. Ako nisi jedan/jedna od onih koje nazivaš štreberima, zašto ne bi ove školske godine pozornije pratio/pratila nastavu i redovitije učio/učila kako ti se gradivo ne bi nakupljalo? Imaš li osjećaj da ti je mozak 'uspavan', planiranje unaprijed, praćenje nastave i zapisivanje na satu pomoći će ti i da se 'probudiš'. Osim toga, više aktivnosti u školi i bit će manje posla doma!

Što ako krećem u novu školu?


Nova škola je uvijek izazov
Ako krećeš u novu školu, bilo da si promijenio/la mjesto stanovanja ili prelaziš iz osnovne u srednju, normalno je da se brineš kako će ti biti u novoj sredini s pretežno novim ljudima, hoćeš li se uklopiti, hoće li ti gradivo biti preteško ili dosadno, hoćeš li steći nove prijatelje u toj školi… Vjeruj, snaći ćeš se. I drugi imaju slične brige kao i ti. Budi otvoren/a, iskren/iskrena i što opušteniji/opuštenija i sve će doći na svoje mjesto. Osjećaš li se prvih dana nelagodno među većom grupom učenika, drži se za početak jedne osobe. Na primjer, započni druženje s osobom s kojom dijeliš klupu.

Novi školski početak je i dobra prilika da se riješiš nekih strana svoje osobnosti s kojima si bio nezadovoljan/zadovoljna u prijašnjoj školi. Na primjer, u prijašnjoj školi si često bio/bila meta ruganja drugih učenika radi najmanjih sitnica radi svoje osjetljivosti – u novoj školi potrudi se biti cool i odmah svima pokaži da te zadirkivanja ne diraju i da se i sam/sama znaš šaliti na svoj račun. U novoj sredini većina te kolega iz razreda ne poznaje i to je prilika da tu budeš jedna skroz nova fora faca.

Primirje s profačima

Ako si ih dosad na njih gledao/gledala kao na dosadnjakoviće koji su tu zato da tebi zagorče život, sjeti se da su i oni obični ljudi s privatnim problemima, a kad ne uspijevaju postići svoje poslovne ciljeve (da, ti si za njih na neki način 'posao'), tj. dovesti razred ili pojedince u red, postaju frustrirani. Tako bi bilo i tebi kad bi imao/la osjećaj da ti ne ide posao za koji si se školovao/školovala i koji misliš raditi otprilike cijeli svoj život, zar ne?

Rijetki su slučajevi da te neki profesor baš uzme na pik, neslaganje uglavnom proizlazi iz činjenice da ti kao učenik ne ispunjavaš njegove zahtjeve (učenje, zadaća, mir na satu). Onda počnu padati jedinice, a u tebi se gomila bijes. No, što si drugo očekivao/očekivala? U novoj školskoj godini neka ti pravilo bude - izbjegavaj svađe s profačima jer ti mogu samo naštetiti.


Donedavno uživancija, a sad ovo?
Slobodne aktivnosti


Koncentriraš li se samo na relaciju škola – dom, škola bi ti se mogla zamjeriti. Zvuči čudno, no što manje obaveza imaš, imaš i manje slobodnog vremena. Razmisli što voliš i upiši se na neku slobodnu aktivnost unutar škole ili izvan nje. Sportske aktivnosti, učenje stranog jezika, sviranje nekog instrumenta... Izaberi ono što te zanima i život će biti ljepši, a škola podnošljivija!

Ne oblači se u ponedjeljak ujutro

Ponedjeljak konačno dođe, a ti se budiš u zadnji čas jer si preko praznika koristio/koristila pogodnosti duljeg jutarnjeg spavanja i razmišljaš: 'Gdje mi je ona moja majica? Zašto su mi omiljene trapke u kanti za prljavo rublje? Gdje mi je moja sretna kapa? Ovakav scenarij nije poželjan za ugodan početak škole. Pogledaj dan ranije što ćeš obući i gdje ti je odjeća, spremi sve stvari i opušteno dočekaj taj novi, školski tjedan. I ne zaboravi: najvažnije je da obučeš ono u čemu se osjećaš najugodnije, pa makar to bila tvoja stara, izblijedjela majica.

Na početku i uvijek

Naravno, početak nove školske godine i njezin cijeli tijek uvijek olakšavaju univerzalni savjeti: pazi da se dovoljno spavaš (najmanje osam sati) jer će ti tako i koncentracija biti bolja i ne preskači doručak.

Sretno u novoj školskoj godini!!!

Post je objavljen 01.09.2007. u 16:58 sati.