Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/megapixel

Marketing

0043 - Noćna mora

Imamo sreće da su kukci mala sitna stvorenja. Zamislite da sretnete ovu beštiju veličine psa ili teleta... bila bi to prava noćna mora. Izgleda mi prilično gadno iako je bezopasni travojed. Baš mi je palo na pamet nešto u svezi kuteva snimanja. Prije slike evo nekoliko savjeta.

MEGAPIXEL'S TIPS and TRICKS: Interesantna fotografija

Često za neku fotografiju kažemo da je dobra, odlična, interesantna ili je nahvalimo nekim drugim epitetom iako predstavlja nešto što je već uslikavano do besvijesti. Na koji način je bolja? Ako poštujemo ili pak namjerno kršimo neka od pravila za dobru fotografiju stvorili smo dobar preduvjet za dobru fotku. No profesionalci znaju jednu malu tajnu koju na sreću objavljuju u knjigama - odabir dobrog kuta snimanja.

Može li se naučiti izabrati dobar kut snimanja? Može, ali nije baš neka nauka, stvar je vrlo jednostavna. Kad promatramo neku fotografiju njen sadržaj vidimo je pod onim kutem pod kojim je snimljen. Ako je fotka interesantna to samo znači da prikazuje svoj motiv pod kutem na koji inače nismo navikli. I u tome je cijela poanta. Fotografije iz neobičnih ili bolje reći neuobičajenih kuteva svakako su interesantnije jer pokazuju nešto novo na način na koji to inače ne gledamo.

Macro fotografije su gotovo bez iznimke interesantne jer smo sitne stvari navikli u stvarnom životu gledati kao mrvice prez previše detalja. Približavanje detalja očima daje novu dimenziju snimljenom objektu.

Jedan od mojih rezultata u potrazi za čudnim kutevima je i prethodna fotka krstarice Arion. Sasvim obična fotografija broda, ali pogled od užeta daje slici jedan dodatni faktor neobičnosti zbog predimenzioniranosti ionako debelog užeta. Ako vam nikad nije palo na pamet gledati brod iz tog kuta onda je to to. Barem ja tako amaterski mislim.

Najčešći kutevi koje koristimo su oni gdje je početna točka u visini naših očiju. Ako gledamo gore u neki toranj i snimamo gore onda ćemo napraviti fotografiju kakvu svatko drugi (uglavnom) može vidjeti bude li stajao na našem mjestu. Snimio sam crkvu Sv. Donata u Zadru sa susjednog, višeg zvonika. Izgleda bitno drugačije nego kad je gledate odozdo sa zemlje. Oni koji nisu nikad bili na zvoniku uočit će neobičnost tog kuta (kad objavim fotografiju).

Ako snimamo psa ili drugu malu životinju dok stojimo ona će izgledati kao i svaka druga životinja no snimimo li ga od zemlje tako da bude u kadru viši od okolnih kuća dobit ćemo nešto novo jer gledatelji nisu navikli gledati pse iz žablje perspektive. Mislim da ta logika štima.

Evo još par ideja: brod odozgo s mosta, mačka snimljena između kotača automobila, pas iz unutrašnjosti njegove kućice (ako je dosta velika, a ako nije i mini stativ s automatskim okidačem može poslužiti)...

Sve što preostaje je prije okidanja promisliti možemo li promijeniti kut da ne bude baš svakodnevni i ponuditi očima drugu perspektivu.

Ovaj savjet koristite na vlastitu odgovornost i ne inzistirajte na kutevima koji su opasni po život :)


A evo sada i najnovije beštije licem u lice.



Post je objavljen 28.08.2007. u 23:08 sati.