Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sveopesekima

Marketing

PEKINEZER- Pas car


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Visina: mužjak i ženka od 15 do 25 cm.
Težina: od 2,5 do 6 kg.
Vrijeme nastanka: Antičko doba
Očekivana životna dob: 12-13 god.
Drugi naziv: Pekinški psić

Pekinezeri su pripadnici najstarije rase pasa, a nastali su u Kini gdje ga je nekad mogao posjedovati samo car. Ime im dolazi od grada Pekinga gdje su ga zvali i «mali lav». Prva 4 primjerka ove pasmine donesena su na zapad 1860. Prema pravilima kineske carice Tzi- Hsi pekinezeri bi trebali imati kratke savijene noge kako ne bi mogli daleko odlutati, grivu oko vrata koja im daje dostojanstveno i probirljivo čulo osjeta tako da ostavlja dojam profinjenosti. Kineska legenda kaže da je nastao iz ljubavi lavice i majmuna. Pekinezeri imaju jak karakter i pravi su zaštitnici jer se znaju dobro braniti. Iako su maleni toliko su hrabri da to može prijeći u tvrdoglavost. Osjećajni su i neovisni. Ponekad ih je teško nahraniti jer žele dokazati da su dominantniji od vlasnika pa odbijaju hranu. A s druge strane ako previše jedu mogu postati gojazni.
Katkad toliko vole svojeg vlasnika da postanu ljubomorni. Znaju dugo i bučno lajati, što može djelovati smiješno jer su tako mali. Nisu agresivni ali lajanjem dokazuju svoju neizmjernu vjernost. Dobri su za život u stanu i nije im nužno dvorište. Ipak kako bi očuvali njihovo zdravlje bolje da ih
redovito šećete i igrate se s njima. Skloni su bolestima srca, dišnim problemima i lako se prehlade.
Obavezno ih treba svakodnevno češljati jer im se dlaka brzo zapetlja. Čistite im lice i oči i provjeravajte što im se krije u dlakavim šapama. Svašta se zna zapetljati u tu vunastu dlaku.

GLAVA: Velika i široka, s dugačkim naborom u obliku obrnutog slova V koji dijeli gornji od donjeg dijela lica. Crne su mu boje usta ,nos i područje oko očiju.
OČI: Okrugle, crne i sjajne
UŠI: U obliku srca, smještene na prednjem dijelu glave
TIJELO: Zbijenom je tijelu težište u prednjem dijelu
DLAKA: Gusta i duga, različitih boja.
REP: Svijen iznad leđa.


Post je objavljen 07.07.2007. u 10:03 sati.