Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ankah

Marketing

Evo onda da i ja nesto kažem o nekim pojmovima...

Image Hosted by ImageShack.us
Shot with Canon EOS 10D at 2007-06-30

Pojam vampir vjerojatno dolazi od praslavenskog upyr ili od staroturskog ubyr, po vjerovanju nekih europskih naroda: mrtvac koji se diže noću iz groba, davi ljude i siše im krv, a ujutro se na zov pijetla ili zvuk zvona ponovno vraća u grob. Vampirom postaje nakon smrti zao čovjek ili onaj komu je nekad vampir sisao krv. Vjerovanje u vampire- u različitim varijantama- najkarakterističnije je za balkanske narode. Donekle sinonimni nazivi: vukodlak, lampir, jepir, tenac bukavac, drekavac. Slična vjerovanja o mrtvacu, zlom duhu koji muči ljude noću, postoje u Kini, Malaji, Indiji, među Semitima idr. Riječ vampir- vjerojatno nastala iz praslavenskog naziva stvorenog u doba animizma- prešla je u svom izvornom značenju u grčki i rumunjski jezik, a iz južnoslavenskog folklora u prenesenom značenju u XVII st. u druge europske jezike, te danas svuda znači: zločinac koji muči i okrutno ubija nevine ljude iz patoloških pobuda. U XIX st. vampir se javlja u literaturi, a u XX st. na filmu, televiziji i stripovima te ima slicnu ulogu kao mitološki vampir, da ljudsku maštu ispunjava strahom...

Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-06-30

Riječ vukodlak dolazi od praslavenske riječi vlukodlaku, češke vlkodlak, poljske wilkolak, slovenske volkodlak... ima značenje isto što i vampir, vilenik, upirina, talasum, mrtvac koji po vjerovanju ustaje noću iz groba, naduven i bez kostiju, ili u liku vuka ili samo njegov "duplikat" u obliku leptira, davi ljude i pije im krv. Zao čovjek se vukodlači, povampiri, ako je umro bez svijeće ili ako je preko njega prešla mačka ili neka druga životinja; od vukodlaka obrana su glogov trn, kolac, vatra i prevrnute stvari koje ga po vjerovanju zaokupljaju u tolikoj mjeri da ih ili pokupi i vrati na mjesto ili jednostavno izlude!

Image Hosted by ImageShack.us
Shot at 2007-06-30

Porfirija, latinski porphyria, prirođena greška metabolizma, enzimopatija s posljedičnim poremećajem u biosintezi porfirina. Prema načinu kako je prekinut normalan tok biosinteze porfirina, razlikuju se tri glavne vrste bolesti: 1. porphyria congenita chronica, 2. porphyria acuta i 3. porphyria cutanea tarda. Kod prvog oblika, zbog fotosenzibilnosti kože (uzrok: odlaganje odlaganje uroporfirina u potkožnom tkivu), glavni je simptom bulozni osip kože. Kod drugog oblika, koji je veoma teška bolest, nastaju živčane komplikacije: pareze, parestezije. Glavne su karakteristike trećeg oblika osjetljivosti kože na svjetlo.



Post je objavljen 30.06.2007. u 16:46 sati.