Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/trazimtoplidom

Marketing

GDJE I KAKO OBAVITI PRIJAVU AKO UOCITE DA NETKO ZLOSTAVLJA ZIVOTINJE?

Kada se radi o neposrednom ugrožavanju zdravlja i života životinje, što hitnije treba obavijestiti policiju koja spriječava daljnje ugrožavanje životinje i, ako se radi o mučenju, podnosi kaznenu prijavu.

Članak iz Kaznenog zakona po kojem se sankcionira zlostavljanje životinja:

Mučenje životinje
Članak 260.
(1) Tko životinju teško zlostavlja ili izlaže nepotrebnim mukama ili joj nanosi nepotrebne boli ili je radi svog iživljavanja izlaže patnjama, kaznit će se novčanom kaznom do stopedeset dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do šest mjeseci.
(2) Tko kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počini radi dobivanja oklade ili drugog pribavljanja imovinske koristi, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.
(3) Tko iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju za vrijeme njezinog prijevoza tegobnom stanju kroz dulje vrijeme, kaznit će se novčanom kaznom do sto dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do tri mjeseca.


Kada je zlostavljanje životinje već počinjeno, kaznena prijava može se podnijeti ako postoji opravdana sumnja za mučenje životinje i mogućnost dokaza o kršenju navedenog članka Kaznenog zakona, a šalje se pismenim putem na adresu Općinskog državnog odvjetništva.

U slučaju zanemarivanja životinje, nadležnoj veterinarskoj inspekciji se pismenim putem upućuje prijava u kojoj treba navesti što više detalja koji upućuju na kršenje Zakona o zaštiti životinja, a dobro je priložiti i fotografije ili video snimke.

Prijava ne bi trebala biti anonimna već sa svim podatcima onoga koji podnosi prijavu, a u slučaju da se želi zadržati anonimnost prema prijavljenom, to se treba zatražiti u samoj prijavi. Ako se radi o psu i ako postoji sumnja da nije cijepljen, svakako treba i to naglasiti, a na kraju prijave treba zatražiti povratnu informaciju o poduzetom.

Napuštanje životinje, koje je kažnjivo prema Zakonu o zaštiti životinja, također se prijavljuje veterinarskoj inspekciji.

Za područje grada Zagreba prijava veterinarskoj inspekciji upućuje se na adresu:
Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo
Veterinarska inspekcija
Avenija Dubrovnik 12


Post je objavljen 23.05.2007. u 19:20 sati.